Na jaren hadden we weer een NMU Nieuwjaarstreffen. Een leuke dag in het altijd fijne Rotterdam waar niet alleen lezingen en optredens waren ingepland maar vooral ook vrije tijd om elkaar weer eens te spreken.

De inrichting van de zaal was perfect voor een evenement als dit, geen ‘rijtjes’ maar allemaal tafels met stoelen aan 3 kanten, gewoon gezellig. De organisatie, de Magische Liga 52 Schakels, had een prima locatie gekozen. Er was een bar waar The Premium Magic Store een stand had en een grote zaal, waar naast de eerdergenoemde tafels, ook twee hoeken waren ingericht voor stands van Leo Smetsers en George Parker. Twee toppers die beiden zowel een lezing als een show gaven.

HET GAAT OM DE ONTMOETING

De dag begon na een warm welkom van voorzitter Thom van Slooten die blij was dat deze dag alsnog georganiseerd kon worden. Alsnog, want om de liefhebber van de goochelkunst in beweging te krijgen zich op te geven blijkt niet eenvoudig. René Laurent, President van de NMU, stond stil bij de verbinding in onze community. Elkaar ook “live”  te ontmoeten en elkaar inspireren door o.a. dit soort bijeenkomsten te organiseren is een belangrijke doelstelling van de NMU. Dat kan alleen door de inzet van vrijwilligers. (Het NMU Bestuur zoekt nog steeds bestuursleden). Master of Ceremonies Henk Op Den Brouw, strak in smoking, nam ons mee in het programma van de dag.

 

AFWISSELING IN HET PROGRAMMA

The Premium Magic Store begon met een hele leuke dealer demo. In combinatie met Leo Smetsers werd een Monkey Deal (vernoemd naar hun online events) gepresenteerd, de PK ring van Leo Smetsers met een leuke korting.

De eerste show was van George Parker. Als ik opschrijf “Professors Nightmare, Spin Doctor, Ambitious Card” etc. doe ik deze show echt tekort. George deed de genoemde routines, maar dusdanig ‘verhalend’ dat je niet naar klassieke goocheltrucs keek maar naar een man die gewend is voor grote zalen te staan en de trucs eigenlijk als ondersteuning gebruikt bij wat hij wil vertellen. Eigenlijk een soort levenslessen met magie om te zorgen dat je aandachtig blijft kijken.

De eerste keer dat ik George zag was overigens niet op een goochelevenement maar op een avond van de brancheorganisatie van installateurs, misschien 30 jaar geleden. Ik herinner me nog steeds een leuke hoekgevoelige touwroutine en dat hij na een billswitch een toeschouwer 25 gulden liet houden en het biljet niet eerst weer terug veranderde in het ontvangen tientje. Met andere woorden, de man weet hoe je een onvergetelijke indruk kunt maken.

 

VAN “VERHALENVERTELLER” NAAR ” DRUKTEMAKER”

De workshop van Leo Smetsers had zoals altijd weer meerdere hilarische momenten, maar naast alle gekkigheid kun je niet anders dan enorm onder de indruk raken van de vindingrijkheid, het streven naar perfectie en de commerciële vaardigheden van deze ‘druktemaker’. Door de vondsten en verbeteringen van Leo wordt het werk van performers op een hoop vlakken echt gemakkelijker. Ook is die nieuwe toeter met de sponsballen echt briljant bedacht en ontworpen en de routine die hij er zelf mee doet is hilarisch.

In de pauze waren er broodjes en soep voor degenen die dat besteld hadden en was er weer ruim de tijd om bij te praten en de dealerstands te bezoeken. Direct na de pauze kregen alle jeugdige bezoekers van George en Leo een kado, een chopcup van Leo Smetsers.

De lezing van George had als titel “Performing Magic With Impact” en zoals ik hierboven al schreef, hij weet heel duidelijk waar hij over praat en kan het heel onderhoudend overbrengen. Als finale de show van Leo, ‘gewoon de dingen die hij normaal doet’. Nou geloof me, er was niet veel normaal. Hij heeft al na een paar tellen de lachers op zijn hand en dat houdt eigenlijk niet meer op. Ik heb mijn aantekeningen iets te beknopt gemaakt en herinner me niet exact op welk moment van de dag hij zijn ‘balletje- balletje met instant stooge’ deed maar dat blijft geweldig. Ook als je het voor de zoveelste keer ziet.

Met George en Leo had de organisatie twee toppers geboekt. I k hoop dat de trend wordt voortgezet en dat er voortaan weer elk jaar een NMU Nieuwjaarstreffen is, maar dan liefst met nog meer bezoekers. Dit jaar waren het er als ik goed heb 71, dat moet volgend jaar toch makkelijk over de 100 kunnen zijn!!!

John Van Der Lely

foto’s Magische Liga 52 Schakels/Maarten Vermaak en Marcel Verbakel