iDee?
We zijn in rap tempo van analoog naar digitaal overgegaan. Niet alleen de Informagie, maar het goochelen zien we tegenwoordig steeds vaker op TV, Youtube of in clips op Facebook. Als je een nieuwe truc bestelt, dan krijg je geen instructie DVD meer, maar een code om op internet de instructiefilm te streamen.
Onlangs bestelde ik bij Amazon een boekje dat mijn interesse had en dat een vrij specifiek onderwerp behandelde. Ik had het de volgende dag al in huis en toen ik beter keek zag ik voorin staan: printed on demand in Germany. Eigenlijk is ook deze “papieren” oplossing al weer achterhaald nu we heel simpel E-books kunnen downloaden. Waar ik me wel over verbaas is het geringe prijsverschil tussen de gedrukte en de digitale versies, maar dat is een kwestie van tijd en dan zal de druk om een hogere korting te geven voor E-books snel toenemen. Bovendien bespaar je sowieso de porto.
Veel wordt er verwacht van de mogelijkheden om 3D te printen. In Amsterdam wordt er op dit moment een fors formaat huis geheel en al via 3D printing gerealiseerd. Nu nog veel te duur voor massa productie, maar ook dat is een kwestie van tijd.
Onlangs was er op één van de goochelverenigingen een lid die een “contrapsie” toonde die hij zelf met 3D printing geproduceerd had. Een naar believen locking / unlocking hold-out, beschreven in The Books of Wonder. Lastig om zelf te maken, maar met 3D printing bleek dit uiteindelijk prima te realiseren. Uiteraard is het eerste prototype een hoop gepuzzel, geprogrammeer en uitgeprobeer, maar wanneer deze stappen na enig vallen en opstaan goed doorlopen zijn dan kan er geprint worden “on demand”.
Geen opslagkosten, geen kapitaalbeslag voor het aanhouden van voorraad etc. Juist voor heel specifieke goochelhulpmiddelen met een moeilijk te voorspellen omzet en waarbij de verwende goochel-consument verwacht dat deze wel direct “uit voorraad” te leveren zijn, zou 3D printing wel eens een hoge vlucht kunnen nemen.
Ik denk dan ook dat we aan de vooravond van een technologische revolutie staan. We hoeven veel van onze “props” dan niet meer in China te laten maken, maar misschien alleen nog maar de software. Uiteraard betreft dit vooral onze verborgen hulpmiddelen. Het echte handwerk zal altijd blijven bestaan in de goochelkunst, in de zin dat het publiek onbewust onze goocheltechniek weet te waarderen, zoals ze ook beseffen dat acrobaten, jongleurs of musici vele uren moeten oefenen om een hoge mate van perfectie te bereiken. Wanneer 3D printing ons leven in dit opzicht zou kunnen vergemakkelijken: des te beter! Ik laat me in ieder geval graag verrassen.
Gandalf