Het Belgische goochelvakblad Escamoteur bood op 6 april een gratis online lezing aan met als spreker de Amerikaanse Buster Balloon Caldwell.

Buster is ruim twintig jaar actief als goochelaar, clown en ballonnenartiest en houdt van slapstick. “In tegenstelling tot vele collega’s hou ik juist van virtuele shows en ik denk dat die ook nog wel een tijd zullen blijven.” Buster demonstreert al snel een voorbeeld van zo’n voordeel van online werken. Hij laat een munt zien die vrij klein is, maar groot lijkt als die dicht bij de camera wordt gehouden. Een aantal keren wisselt hij deze positie; kleine munt lijkt groter te worden en dan weer kleiner, totdat hij ineens een grote munt op afstand van de camera laat zien. Een verwisseling die makkelijk kan buiten het oog van de camera, dus van de kijker. “Dit geeft een unieke kans om het jezelf makkelijker te maken voor verschijningen, verdwijningen en dergelijke. Je hebt geen ‘pocket management’ nodig”, aldus Buster.

Wellicht is dit bijkomend voordeel deels de uitleg van de titel van zijn lezing, ‘Escape the screen’. Maar het gaat Buster ook om het maken van echte verbinding met het publiek, wat ook met virtuele shows prima kan. Zo geeft hij het voorbeeld van de eenvoudige truc van de verdwijnende krijtjes. Hij vraagt ons allen om dichtbij de camera te komen en een krijtje te pakken als hij het doosje vlakbij de camera houdt. Dat je daarna het doosje leeg ziet, impliceert dat je als kijker actief hebt deelgenomen aan deze magie.
Deze truc is dan ook heel mooi te combineren met het bekende kleurboek. Zo krijg je nog meer interactie.
Buster werkt graag met gewoon één camera, zodat het geheel intiemer en meer verbindend overkomt. Ook zet hij vaak een klok op de achtergrond in beeld, zodat de kijker kan zien dat het live is. In het begin werkte Buster vaak met vooraf opgenomen shows, maar dat vindt hij toch te onpersoonlijk.

Publieksparticipatie in het kwadraat

In de tweede helft van de lezing laat hij een uitgebreide kaarttruc zien met verschillende lagen, iets dat hij ook gerust vertoond aan kinderen vanaf drie jaar. Een gesigneerde kaart komt uit een speelgoed ‘Cardshark’, uit een envelop, een geseald blik en uiteindelijk uit een medicijndoosje. Om meer betrokkenheid van het publiek aan de andere kant van het scherm te krijgen vraagt Buster zijn eerste vrijwilliger een ander aan te wijzen, die een ander en ook die weer een ander. Een extra bewijs dat niets van tevoren is afgesproken.
Ter afsluiting maakt Buster nog even reclame voor een online conferentie van 2-6 juni, waarbij het niet gaat om trucs leren maar om ‘het echte werk’, bijvoorbeeld om een betere verteller en marketeer te worden. Meer informatie zie www.kidsentertainerfest.com

Circa 55 deelnemers uit België en Nederland genoten van deze één uur durende lezing.
Al met al een onderhoudende en verbindende lezing, met dank aan Escamoteur.


Buster Balloon op zijn YouTube kanaal

Wil Hendriks, alias goochelaar Wil Wonder
www.wilwonder.nl

Tip van de redactie:
Goochelvereniging Mysterium hoopt in het najaar het NK Kindergoochelen 2021 in het Amstelveens Poppentheater te organiseren. Het draaiboek ligt al klaar. Dat kan alleen doorgaan als de RIVM regels toestaan dat de volledige zaalcapaciteit (125 personen) benut mag worden. Voor meer informatie stuur een berichtje naar fransdegroot@mac.com