Op maandag 23 mei om 19.00 uur wordt er een zeer zeldzaam goochelboekje geveild bij Van Zadelhoff Veilingen & Taxaties in Hilversum. Het betreft een tweede druk uit 1684 van “Het Natuurlyk Tover-Boek of ‘t Nieuw .

“Speel-Toneel der Konsten”, voor het eerst uitgegeven door Jan ten Hoorn in 1684.

Volgens het voorwoord van de schrijver had het boekje als beoogde doel: “de Winterse nachten te verkorten” met ongeveer 800 goocheltrucs, waaronder kaarttrucs, wiskundige trucs, anamorfosen, camera obscura, geheugentrucs, etc. Daar slaagde het in, want er volgden talloze edities waarbij het vele generaties kinderen en volwassenen bleef amuseren, zowel thuis als op feestjes.

De schrijver van het boek, Simon Witgeest, is vermoedelijk een pseudoniem. Het komt van ‘Witte geest’ om te benadrukken dat de recepten en trucs onschuldig waren en het dus ‘witte’ in plaats van ‘zwarte’ magie betrof.

Er werd indertijd tenslotte nog geen duidelijk onderscheid gemaakt tussen “toveren” en “goochelen”. Niet zo verwonderlijk dus dat de schrijver zijn ware identiteit liever verborgen hield. Goochelen kon leiden tot angst, onbegrip en beschuldigingen van zwarte kunst door het bijgelovige volk. Zo belandde menig goochelaar als tovenaar op de brandstapel.

Toch zijn er speculaties dat het Willem Goeree (1635-1711) betreft, een Nederlandse boekverkoper uit Middelburg die vanaf 1677 werkzaam was in Amsterdam, hoewel dit niet met zekerheid te zeggen is. In ieder geval is het Natuurlyk Tover-Boek net zo kundig geïllustreerd als zijn bekende werken over kunsttheorie, architectuur en (Joodse)religie.

Het bijzondere kavel is tijdens de openbare kijkdagen op zaterdag 21 en zondag 22 mei te bezichtigen bij Van Zadelhoff Veilingen en Taxaties in Hilversum tussen 10.00 – 17.00 uur. De startprijs begint op 2.400 euro, maar wat het zeldzame boekje uiteindelijk zal opbrengen moet blijken tijdens de live veiling op maandag 23 mei om 19.00 uur.

Van Zadelhoff Veilingen & Taxaties
Nieuwe Havenweg 53a 1216BL Hilversum
www.vanzadelhoff.nl
Link naar het kavel