Berry Merlin was jarenlang vaste bezoeker van de NMU goochelcongressen. Hij onderscheidde zich als goocheldealer en was een vaste deelnemer aan de NMU goochelwedstrijden. In 2015 kreeg hij voor zijn verdiensten Gouden Speld nummer 24.
Berry had een moeilijke jeugd en groeide op in kindertehuizen. Je kon je daar staande houden als je sterk was of je moest je op de één of andere wijze onderscheiden. Berry lukte dat, omdat hij van nature grappig was.
Bij het opgroeien heeft hij 1001 dingen gedaan, maar uiteindelijk werd hij marktkoopman. Dat was helemaal zijn ding. Maar daarnaast was hij goocheldealer en clown: “clown zijn” was zijn leven. Dat speelde hij niet. Nee dat was hij.

Het was altijd een feest om tijdens de congressen zijn stand te bezoeken. Hij demonstreerde de trucs, die hij verkocht, met veel humor en prachtige verhalen. Dat was elke keer weer genieten. En het was dan ook geen wonder, dat er altijd rond zijn stand een grote schare bezoekers stond.

 

Hij bezocht ook goochelcongressen in Engeland. De congressen in Eastbourne en Southport waren om en om. Het even jaar was het in Eastbourne en het oneven jaar in Southport. Dat is één keer helemaal fout gegaan. Hij kwam aan met een bus vol goocheltrucs en zag bij het gebouw waar het congres altijd was niemand uit de goochelwereld. Het gebouw was uitgestorven en leeg. Toen kwam heel langzaam het besef, dat hij aan de andere kant van Engeland moest zijn. Hij is keihard doorgereden en bij aankomst hadden zijn goochelvrienden direct door wat er gebeurd was en moesten heel hard lachen. Maar zelf was hij ‘not very amused’!.

Ook tijdens de goochelwedstrijden van NMU had hij de lachers op zijn hand en wist vele prijzen te winnen bij het onderdeel goochelen voor kinderen en straatgoochelen. In 1984 en 1986 kreeg hij tevens nog de onderscheiding van beste komische presentatie. In 1987 won hij de Henk Vermeyden wisselprijs, omdat hij dat jaar de hoogste score had van alle deelnemers.

In attractiepark Duinrell deed hij mee aan een door de NMU georganiseerde wedstrijd straatgoochelen. Er stond buiten een grote groep mensen in een halve cirkel om hem heen. Tijdens de productie van een duif, die hij heel toepasselijk “Witje” noemde, reageerde het publiek te enthousiast en schrok de duif, vloog weg en ging in een hoge boom zitten. Berry ging onverstoorbaar verder. Aan het eind keek hij naar de duif en riep; “Witje hierrrrr”. Stak zijn vinger omhoog en de duif spreidde zijn vleugels, vloog en ging op zijn vinger zitten. De mensen applaudisseerden en complimenteerden Berry, dat hij de duif zo goed had afgericht. Later hoorde ik van zijn vriend Maurice Meijer, dat hij bij het inpakken van de spullen tegen hem had gezegd, “zag je hoe “Witje” kwam? Dat had ik nooit verwacht. Ik dacht die ben ik kwijt”.

Naast betaalde opdrachten trad hij belangeloos op voor organisaties met een goed doel. Dat deed hij voor: ‘Dag-Van-Je-Leven’, ‘Doe een Wens’ en de stichting ‘Opkikker’. Voor de stichting ‘Opkikker’ werd hij in 2007 uitgeroepen tot kindervriend-van-het-jaar!

Voor tv heeft hij meegewerkt aan Woensdag Wonderdag en was hij te zien in verschillende reclames. De meest bekende is die van de KitKat: “Kill & Attack Richard, Kill & Attack!” Waarin Berry als hondentrainer een super-softe hond als politiehond moest africhten.

 

In September 2007 kreeg Berry een auto-ongeluk en belandde hij zwaar gewond in het ziekenhuis. De revalidatie was zwaar, maar hij kwam er met veel steun van de familie en vrienden weer bovenop en het lukte hem ook weer om op te treden.
In maart 2015 kreeg Berry Merlin de Gouden Speld thuis uitgereikt voor zijn vele verdiensten in de goochelwereld specifiek voor de NMU uit handen van de President Flip Hallema.

Op 28 april 2015 is Berry Merlin (zijn echte naam was: Lambert Nicolaas van Wijk) overleden. Zijn laatste ‘voorstelling’ werd op zaterdag 2 mei 2015 gehouden in het Magic Circus. Het circus was tegenover De Meervaart in Amsterdam neergezet. De opkomst was enorm. In het midden van de tent stond zijn schmink-koffer en aan een stoel hing zijn jasje dat hij als goochelclown droeg. Op elke stoel stond een clowns-beeldje. Er werd een prachtige afscheidsdienst gehouden die door alle aanwezigen niet licht zal worden vergeten.

Berry Merlin wist velen aan het lachen te maken met zijn goocheltrucs, ballonfiguren en grappen. Van een simpele truc maakte hij iets spectaculairs. Hij zei soms dingen waarvan velen dachten ‘kan hij dat maken?’, maar dat kon hij, want hij had een hele bijzondere klik met iedereen.
“Simsalabim met je kop in de Vim” de bekende toverspreuk van Berry Merlin en het gevleugelde woord “Sexy” zullen we jammer genoeg voor altijd moeten missen.

Minze Dijksma