De ballonnen CEO
Even een introductie: Wim van Dokkum
Vandaag vervolgen we – na ‘De Partij Voor De Magie’ in februari – de serie columns van Wim van Dokkum. We kennen Wim als mede-oprichter en secretaris van Magic Care – waarvoor hij ook regelmatig een bijdrage schrijft voor IM – en secretaris van de MKCN. In het verleden zijn diverse columns van hem al in de Informagie verschenen. Zijn verhalen zijn meestal ludiek met een sterk relativerende uitstraling. Dit blijkt tevens uit de verslagen die hij maakt van de Magic Care bestuursvergaderingen en die van de MKCN bijeenkomsten.
Wim is emeritus hoogleraar ‘Voeding en Gezondheid’ aan verschillende universiteiten in Brazilië en bij zijn voordrachten is stelselmatig plaats voor een aan het thema gerelateerde magische routine. In zijn voordrachten laat hij ook ‘wetenschappelijke’ songs klinken: met zijn orkest de Dixie Daddies heeft hij diverse opnamen gemaakt ter ludieke samenvatting van zijn betoog. Zijn eerste bijdrage:
De ballonnen ceo
“Deze ballon is zeer bijzonder, hij is zo geprogrammeerd dat hij bij het opblazen verkleurt in de kleur, die de toeschouwer roept . Bovendien is hij met spreeksensors getooid, waarbij de luidsprekers in de ballon laten horen of de ballon bijna klapt”.
Wel, dat konden we natuurlijk niet geloven en we dachten dat de CEO van de ballonnen firma, de heer B. Allon, in een balorige bui was.
“Wij leveren ook ESP ballonnen, die bij het aanblazen vanzelf van vorm veranderen, zoals vierkant of driehoekig, zeer handig bij het gebruik in mentale routines”. Daar geloofde ik natuurlijk helemaal niets van.
“En wat te denken van een ballon, die op afstand tot ontploffing gebracht kan worden in de hand van een toeschouwer?” Het werd steeds gekker, zeker toen de heer Allon mij vertelde dat er ook wordt geëxperimenteerd met ballonnen die automatisch veranderen in een dier van keuze. Volkomen zot natuurlijk.
“In ons ballonnen laboratorium experimenteren we ook met vierkante ballonnen, met dobbelsteen motieven erop, zodat het smijten van dobbelstenen op de tafeltjes in deze softe variant wat beschaafder overkomt”. Volgens mij was ik aan het dromen.
De heer Allon troonde me mee naar zijn wetenschappelijke ballonnen zaal. Hier waren academisch gevormde ballondeskundigen druk in de weer met toverballonnen, zoals ze die noemden. “Je kan met deze ballonnen op afstand communiceren want er zit een piepklein chipje in, dat reageert op de menselijke stem, waarbij allerlei opdrachten gegeven kunnen worden, zoals de snelheid bij het blazen en het tijdstip van klappen; voor het juiste gebruik krijgt u van ons een gebruikersnaam en een wachtwoord. Er is al veel vraag naar deze ballonnen, vooral in opkomende ballonnen landen zoals Liechtenstein en Nepal”.
Tja, ik kan mij indenken dat de lezer van deze regelen er nu net zo over denkt als ik: ‘volkomen geschift’ die Allon.
“Onze ballonnen kunt u ook leasen, maar u moet dan zelf voor het periodiek onderhoud zorg dragen; in de biologische variant is de CO2 uitstoot beduidend minder bij het klappen, de klimaattop in Parijs heeft hierop al zeer positief gereageerd door mij de aanmoedigingshymne toe te kennen (‘Allon’s enfants de la patrie’)”. Tja, het moet niet gekker worden!
“Onze academisch gevormde ballonnen doen het ook goed in de internationale ballonnen literatuur, ik zal u enkele succesartikelen noemen”, sprak professor Allon.
1. ‘Ronde Allon ballonnen, daar zijn we vierkant tegen’. Een manifest van het anti-Allon comité.
2. ‘Balen van de ballonnen van Allon’ Een gedichtenbundel, genomineerd voor de magische literatuurprijs. Ik wil u één gedicht niet onthouden, ontroerend van eenvoud:
De ballonnen van Allon
Zijn ‘stoned’ en op de bon
Je blaast je gek, ja dat is waar
Maar na afloop ben je klaar