De gospel-goochelaar

“Ik beoefen de magie in de kerk met veel devotie”, sprak de goochel- evangelist met stemverheffing en met de licht- en geluidgevende goochelstok van Magic Care in de hand. Ik was te gast bij de zingende goochelaar ‘EvangeLucas’ (“zeg maar Lucas”), die in zijn kerk het goochelen aanschouwelijk gebruikte om zijn boodschap over te brengen.

“Maar hoe doet u dat dan en met welke trucs?”, vroeg ik. “Wel, ik geef trainingscursussen, waarbij ik mijn goochelattributen aanpas”. Zo onderwijs ik collega’s op welke wijze water in wijn is te veranderen, zoals Kalanag* dat vroeger deed. En voor de ‘cups and balls’ laat ik op het eind de appel van Eva produceren, maar in landen waar de man het meer voor het zeggen heeft lever ik de Adamsappel”.

“Mijn verschijnende wandelstok is ook goed te gebruiken: als ik hiermee op een rots sla komt er water uit”. “Mozes Mina!” liet ik mij ontvallen. “Ja, mijn stok kan ik ook laten veranderen in een slang, maar dat is nog wat gevaarlijk, zeker voor jeugdige collega’s tijdens de kinderkerkdienst”.

Lucas vervolgde: “Het is handig dat ik bij de collectes in de kerk voor arme kinderen in Afrika en Friesland gebruik kan maken van de changeerzak met twee compartimenten en een ritssluiting; de euro’s vloeien dan welhaast vanzelf in de goede richting. Maar er zijn soms collectanten die hier misbruik van maken en de vloeirichting willen omleiden. We merken de munten echter vooraf, zodat deze misstanden tot de uitzonderingen behoren, desnoods nemen we DNA af van de collectanten”.

In een grote tas zaten een heleboel rode zijden doekjes. “Die gebruik ik als een soort ‘aflaat’, als doekje voor het bloeden, zeg maar, voor de vele slechte dingen die men dagelijks doet, zoals ‘jij’ zeggen tegen de predikant of priester en teveel wijn drinken tijdens de communie”. Helaas worden op Marktplaats tweedehands aflaten aangeboden, maar die zijn niet geldig voor de zonden die u bij Lucas kwijt kunt.

“Doet u ook wel eens iets mentaals”, wilde ik weten. “Ja, tijdens het biechten weet ik de kerkleden diverse geheime zaken te ontfutselen, dat doe ik onder meer met ESP kaarten en ik kom hierbij altijd op het kruis uit”.

“Bij onze katholieke broeders en zusters scoor ik heel goed met Maria kaakjes tijdens de dienst, ik tover ze dan uit de duivenpan, gewoon spontaan, zonder dubbele bodem en zo, de flash-ouwel die ik in de pan stop levert een vurige vlam op zodat de kerkgangers hiervan een religieuze kick krijgen. Voor Protestanten laat ik via de ‘sliding coin box’ pepermuntjes van de koning verschijnen, dat verzacht de preek als die niet zo boeiend is”.

Ik zag in de hoek een jumbo kaartspel liggen. “Ja, ik zie u kijken. Weet u, ik kan dat natuurlijk niet bij de Protestanten gebruiken, want die vinden dat nog steeds ‘des duivels prentenboek’ , maar in katholieke kringen gebruik ik dit spel voor het uitvoeren van de 4-aas truc om de ‘viereenheid’ (inclusief de Paus) te symboliseren; dat vinden de mensen altijd prachtig en dan applaudisseren ze soms”.

“Doet u ook iets met de nieuwe sociale media?”. “Ja, we zijn zeer actief op HIV, of heet dat anders, en die boeken met al die gezichten bevatten ook mijn beeltenis, ik krijg al veel fanmail en heb al 1000 volgers, maar die komen vervolgens helaas niet allemaal in de kerk”.

Bij het verlaten van het kerkgebouw kreeg ik de stellige indruk dat het met het geloof in de magie wel goed zat bij Lucas.

Op het kerkplein zag ik jeugdige kinderkerkgangers fanatiek kleine aflaatjes ruilen; kleine blauwe doekjes voor het stoppen van pepermuntjes in de collectezak en gele doekjes voor het openen van de ogen tijdens het bidden.

* Voor de jonge lezertjes: Kalanag was een Duitse illusionist die met een karaf water en veel lege glaasjes de zaal in ging en op verzoek uit die karaf allerlei drankjes wist te produceren.