In de komende serie interviews zetten we 4 junioren in het zonnetje. Zij zijn tenslotte onze hoop in bange dagen. Onze toekomst. En zegt het spreekwoord niet: Wie jeugd heeft, heeft toekomst? De NMU heeft jeugd! Wie af en toe zijn of haar neus bij het Juniorenweekend laat zien, weet daar alles van. Dat is een geruststellende gedachte als je bedenkt dat zich voor de komende bestuursverkiezing uitsluitend 50-plussers hebben gemeld.

In deze aflevering de winnaar van de Hans Klok Trophy 2019: Martijn Spaepen. Iets dat we tijdens het interview nog niet wisten.

Aflevering 2: Martijn Spaepen, 15 jaar uit BelgiëBen je lid van een goochelvereniging?

Ja, van Magic Victoria in Geel in België. Ik ben de jongste en de een na jongste is ongeveer 50! Dat is wel een probleem in België, er is weinig jeugd. Als ik dat vergelijk met hier…
In België hebben we dan ook geen goochelweekend. Ze zijn in België al wel bezig met voorbereidingen voor een soortgelijk weekend, maar we moeten nog even afwachten tot het zover is. Tot het zover is ga ik naar het Nederlandse Weekend, want ik denk dat ik veel kan leren van de Nederlandse goochelaars.

Hoe lang goochel je al?

Dit is het vijfde jaar dat ik goochel. En ik ga ook al 5 jaar mee met dit weekend. Dat heb ik te danken aan Danny Luyten. Ik goochelde nog maar 2 of 3 maanden, maar hij zag me en vroeg of ik mee wilde naar het juniorenweekend. Ik dacht “allemaal van die jonge top-goochelaars en dan zit ik daartussen”. Maar ik vond het ontzettend leuk en sindsdien ben ik alle jaren teruggekomen.

Treed je wel eens op?

Ik ben pas geleden Belgisch Kampioen goochelen geworden en ik krijg nu veel aanvragen van bedrijven en evenementen. Ik treed ongeveer 2 keer per week op.

Welke trucs doe je graag?

Ik doe al heel lang – al sinds dat ik begon met goochelen – iets met een Rubik’s Cube. Dat heb ik ook op mijn kaartje laten zetten omdat het toch wel mijn handelsmerk is geworden. Het is iets dat ik altijd doe en waar ik ook succes mee heb.
Ik heb nu een eigen act gemaakt, waar ik ook het Kampioenschap mee heb gewonnen, die is gebaseerd op de one hand solve en voor de rest allemaal andere dingen. Gedeeltelijk van een CD (cube3) en voor de rest heb ik het zelf uitgewerkt. Van allerlei verschillende Aziatische goochelaars heb ik stukjes bekeken en in mijn act verwerkt.
De kubus oplossen kan ik in minder dan een minuut.

Weet je nog wat je allereerste truc was?

Ja, die kwam uit een goocheldoos. Een flesje met een touwtje, waaraan het flesje bleef hangen. Dat was mijn eerste truc.

Hoe komt het dat jij snapte wat je moest doen met dat flesje. De meeste mensen snappen er niks van (omdat ze de gebruiksaanwijzingen niet lezen) en geven het uiteindelijk op. Wat is het verschil tussen jou en die andere mensen?

Ik denk dat ik absoluut mijn vrienden wilde verwonderen. Het middel was het flesje en het touwtje. Ik denk dat ik zo gedreven was om ze te foppen, dat ik het gewoon per se wilde leren. Er zat trouwens geen handleiding bij. Ik had de doos goocheldoos gekregen van een goochelaar die op mijn verjaardag was komen goochelen. Van hem kreeg ik ook dat flesje en hij heeft me ongeveer verteld hoe het moest en verder heb ik het zelf uitgevogeld
Die goochelaar stak een munt in een flesje. Dat gevoel – toen – heeft mij aan het goochelen gekregen.

Wat was de eerste truc die je kocht en wat vond je ervan?

De eerste truc die ik kocht was de enchanted cube van Daryll. Ik had de handleiding niet gelezen, ik was te enthousiast. Er waren twee kubussen, een gewone en een speciale. Ik was zo enthousiast dat ik de speciale kubus al door elkaar had gedraaid voordat ik erachter kwam dat dat echt niet mag. Toen heb ik maanden en maanden zitten proberen om het op te lossen, maar dat lukte niet. Toen was ik zo kwaad dat ik een nieuwe heb gekocht. Achteraf hoorde ik van andere goochelaars dat je hem uit elkaar kunt halen en dan weer goed in elkaar zetten. Ik was heel teleurgesteld dat ik niet eerst de handleiding had gelezen. In de handleiding stond ook nog met grote letters: Lees eerst de handleiding voordat je gaat draaien!
Het was ook een van de eerste trucs die ik op de goochelclub heb gedaan. Ik moest examen doen. De kubus was een van de trucs. Dat is nu 5 jaar geleden.

Wat is je grootste succes?

Uiteraard Belgisch Kampioen worden.
Maar afgelopen week deed ik een truc, de gypsy queen. De toeschouwer mag aan een kaart denken en er een kiezen. Dan zeg ik:”Zou het straf zijn als die kaart de kaart is waar je aan dacht?” Dan draaien we de kaart om, maar dat is ‘m niet. Het is de Harten Dame. Maar de Harten Dame heeft dan een kleine kaart vast en op die kaart stond de gekozen kaart. Maar ik had geluk, want de toeschouwert koos de Harten Dame. Dus dan is het helemaal perfect!

En wat de grootste fout

Haha, ja, ik weet er wel een. Ik deed ooit een truc met een bekertje, met slush poeder erin. Dat poeder had ik gewonnen op het juniorenweekend, maar dat was blijkbaar al 10 jaar oud, dus toen de toeschouwer het bekertje omdraaide, viel er allemaal slijm over hem heen. Toen ben ik een paar dagen niet uit bed gekomen. Het was een zaal met 50 mensen. Ik moest een presentatie doen en die truc hoorde altijd tot mijn topnummers… Tot die dag.

Wat heb je gedaan?

Ik pakte het bekertje heel snel af “Dank u wel dames en heren” en ben verder gegaan. Na afloop ben ik wel naar die meneer toegegaan, wamt ik had hem toch een beetje belachelijk gemaakt voor het publiek, dat vond ik niet zo fijn. Maar nu heb ik echte slushpoeder gekocht en nu gebeurt het niet meer.

Als jij redacteur was van een online goocheltijdschrift, wat zou jij dan doen?

Ik zou het leuk vinden als er aandacht zou komen voor wat er nieuw op de markt is.
Er zou ook wat meer over visie geschreven mogen worden, in plaats van over weer een beschrijving. Ik vind het heel interessant om te luisteren naar professionele goochelaars die dan vertellen hoe dat zij hun optredens aanpakken. Laatst was er een interview in Escamoteur met Peter Vogel. Dat vond ik heel leuk om te lezen.

Wil je een trucje doen?

Natuurlijk!


Gaat er wel eens iets mis?

Martijn deed na zijn rubiks cube effect nog een truc met een gesigneerde kaart, maar die ging mis.
We hebben de truc uit het filmpje geknipt, maar in het kader van de vraag ‘is er wel eens iets mis gegaan?’ hieronder met toestemming van Martijn toch het stukje film… Hij kon er wel om lachen.