Wie jeugd heeft, heeft toekomst. Dat is een geruststellende gedachte. Want de NMU heeft jeugd. Wie af en toe zijn of haar neus bij het Juniorenweekend laat zien, weet daar alles van.
In deze serie interviews zetten we 4 junioren in het zonnetje. Zij zijn tenslotte onze hoop in bange dagen. Onze toekomst.

Aflevering 3: Jelle Lamers


Ben je lid van een club?

Nee. Ik zou het wel willen, maar ik woon in Brabant en bij mij in de buurt is voor zover ik weet geen club. De dichtstbijzijnde is ongeveer een uur rijden. Die komen op maandag bij elkaar en juist op maandag ben ik laat uit school en ga ik daarna sporten.
Ik ben wel lid van de NMU. De eerste twee jaar mag je mee met het jeugdweekend zonder lid te zijn. Dit is mijn derde jaar, daarom heb ik me nu als lid opgegeven. Ik goochel vanaf mijn elfde.

Wat was de eerste truc die je leerde?

Dat was een trucje met een sleutel. Die liet ik uit beide handen verdwijnen. Het was gelijk een truc met heel moeilijke grepen. Thumbpalms, dat soort dingen. Dat interesseerde me wel. En toen ben ik verder gaan kijken. Ook een beetje uit verveling, haha…
Mijn oma was ziek. Ik zat toen nog in groep 7 of 8. Ik had geen huiswerk, dus ik hoefde na schooltijd niets te doen. Ik kon altijd naar mijn oma toe om haar een beetje gezelschap te houden. Dat was natuurlijk superfijn, maar wat moet je daar de hele tijd doen? Je bent wel een keer uitgekletst. Dus ging ik een beetje op internet zoeken. Daar kwam ik terecht bij een podcast waar een illusionist was uitgenodigd. Die deed trucjes en legde ze ook uit. Toen ben ik naar zijn YouTube kanaal gegaan en daar deed hij dat trucje met die sleutel. Het was een normale sleutel, de truc werkte alleen maar met vingervlugheid…

Wat was de eerste truc die je kocht?

Ik had gezocht op ‘goochelwinkel’ en toen kwam ik dus bij de Magicshop terecht. Ik zocht een goeie truc om mee te beginnen. Niet te moeilijk, maar waar ik wel gelijk veel mee kon doen. Ik wist natuurlijk niet hoe alles werkte. Ik had geen flauw idee wat ik zou kunnen kopen. Ik heb toen de Streetmagic doos gekocht. Niet alle trucs deden het – ik raad ‘m niet aan haha – maar daarna heb ik meer trucjes besteld bij de Magicshop. Ik ga er ook weleens naartoe. Maar hooguit 1 keer per jaar.

Treed je wel eens op?

Ja, het is mijn bijbaantje, eigenlijk. Ik ben geen vakken aan het vullen bij de JUMBO, maar ik goochel. Ik had een paar maanden geleden 3 evenementen achter elkaar waar ik moest goochelen. Een paar weken geleden nog een buurtfeest, binnenkort ook weer een buurtfeest. Hele straten en wijken vieren dan feest. Ik heb ook een keer bij een golfclub opgetreden en bij het afscheid van een belangrijk iemand van de Rabobank. Mijn vader was daar ook voor uitgenodigd, dus die had dat optreden geregeld.
Ik doe dan het liefst close-up goochelen. Toneelgoochelen doe ik niet zo vaak, maar soms wel. Ik vind toneelgoochelen wel moeilijk. Het voordeel van close-up is het contact met de toeschouwer.

En wat vind je dan het nadeel van close-up?

Het contact met de toeschouwer, haha. Je weet maar nooit wat ze gaan zeggen. Vooral bij kinderen. Voor kinderen is denk ik wel het moeilijkst. Kinderen denken heel simpel: ‘hij zit niet links, oh, dan zal hij wel rechts zitten….’

Heb je een vaste act?

Ik heb niet echt een vaste act. Ik doe gewoon wat trucjes. Trucjes waar ik me goed bij voel. Bijvoorbeeld de paddle-truc. Ik bedoel… Een ontzettend simpel trucje, maar als je ‘m goed beheerst, komt het bij iedereen over. Bij kinderen, volwassenen, mensen van mijn leeftijd. Ik doe de versie met het grapje ‘I’ll do it again’.

Heb je weleens meegedaan aan een wedstrijd?

Dat ben ik wel van plan. Ik ben ook gevraagd voor Holland’s got Talent. Ik was ook van plan om daaraan mee te doen, maar op het laatste moment heb ik het afgezegd. Ik voelde me toch niet helemaal goed bij de act die ik zou gaan doen.
Ik was bij het juniorenkampioenschap. Een vriend van mij, Abel, was derde geworden bij close-up. Dat vond ik supervet, dus dat wilde ik ook wel. Maar als ik ergens aan mee doe, dan wil ik er ook 100% voor gaan. Daarom wilde ik eerst een act gaan bedenken, uitwerken. Alle dingen die niet goed zijn ga ik allemaal weghalen of verbeteren, totdat de perfectie 100% is. En dan… als ik dat helemaal heb geoefend, dan doe ik mee. Eerder niet. Daarom heb ik het afgezegd.

Wat is je grootste succes tot nu toe? Of wat is je favoriete truc?

Ik heb niet echt een favoriete truc. Ik doe veel verschillende dingen. Ik doe aan een tafel meestal een truc of 2 a 3. Als je alleen maar kaarttrucs doet, dan denk ik persoonlijk: ‘ik heb het nu wel gezien met die kaarten’.
Mijn grootste succes was bij de golfclub. Daar deed ik (voor het allereerst) walkaround magic. En dan ook nog gelijk bij een golfclub. Allemaal nette mensen. En daar kwam ik met mijn paddeltje aan. Of een paar elastiekjes, die ik ging linken. De reacties waren heel vet. Ze waren heel enthousiast. Iemand nam me mee naar zijn vrienden en zei dat ik voor hen de truc moest doen. Maar hij had ‘m al gezien. Normaal doe ik een truc nooit twee keer. En toen dacht ik: ‘maar deze keer wel’. En ineens stonden er wel acht van die volwassen mannen om me heen. Ik deed dat trucje en die mannen allemaal van ‘WAT???’. Echt helemaal van het padje af…

Heb je ook een grootste mislukking?

Ja, natuurlijk. Dat gebeurt bij iedereen. Ik leer daar ook weer van. Maar als het gebeurt, besteed ik er zo min mogelijk aandacht aan. Ik ga gewoon verder.
Vandaag moest ik m’n examen doen. Ik deed een truc met een munt. In de vakantie had ik ‘m geleerd. Het was een truc met een kaart en drie munten. Die munten verdwenen 1 voor 1 en kwamen onder de kaart terecht. Maar bij de tweede kaart hoorde iedereen de munt klikken toen ik ‘m stiekem neerlegde.

Ben je van plan later iets met goochelen te gaan doen?

Ik denk het niet. Ik vind het wel echt hartstikke leuk. En echt stoppen kan ik denk ik niet. Ik heb een kast vol met zulke mooie spullen. En dan zo’n weekend als dit, dat geeft me weer veel inspiratie.

Wat mis jij op Informagie.nl?

Moeilijk. Maar als ik iets zou mogen verzinnen, dan zou ik het denk ik wel ontzettend gaaf vinden als een bekende goochelaar, Shin Lim ofzo, als die in Nederland is, dat iemand van mijn leeftijd hem dan zou interviewen, want die stellen heel andere vragen.

Wat verwacht jij van de NMU?

Dit weekend is natuurlijk heel mooi. En dat je anderen ontmoet, waar je trucs van kan leren. Als je bij een club komt, dat iemand je een moeilijk trucje kan leren ofzo…
Ik leer wel eens een trucje uit een goochelboek. Ik heb een heel mooi trucje geleerd uit Bobo’s coin magic. Waarbij een munt in je borstzak komt. Maar ik lees niet het hele boek door, hoor. Ik wil voor een act een munt compleet laten verdwijnen, nou dan kijk ik in complete coin magic en klaar…

Kun je een trucje laten zien?

Natuurlijk!