Who cares about Magic?
Wie geeft er om goochelen?
“Mijn eerste prioriteit is niet om mensen te vermaken of om voor ze magie te goochelen”
Dat is een behoorlijk stevige uitspraak zo aan het begin van mijn bijdrage aan de Informagie, dus ik geef je even een moment om daarover na te denken….
Oh, daar ben je weer!
Je bent misschien een close up goochelaar, toneel goochelaar, een illusionist, een gedachtelezer, een kindergoochelaar of een ander soort artiest.
Echter, het volgende gaat voor iedereen op: je moet er voor zorgen dat het publiek belangstelling heeft. Het maakt niet uit wat voor type magie je vertoont, als mensen er niks om jou geven, om het effect, om jouw uitgangspunt of om de presentatie, waar ben je dan mee bezig?
Veel goochelaars kiezen voor een bepaalde truc om verschillende redenen, bijvoorbeeld vanwege een slimme methode of omdat het zo visueel is of omdat het attribuut dat je gebruikt zich zo goed leent voor een mooie presentatie.
Wat de reden ook is, je zal je altijd moeten afvragen:
Interesseert het de mensen voldoende om jou het te zien doen?
Je bent misschien verliefd op jouw ambitious kaart-routine in 7 stappen, jouw poker demonstratie of jouw zwaardenkist, maar dat is nog geen reden om deze te vertonen.
Het mag dan wel een slimme methode zijn en je voelt je fantastisch als je het laat zien, maar ook dat is geen reden om het te vertonen.
Mensen hebben in hun leven vele zaken die hen afleiden of die om hun aandacht vragen. Voor hen kan goochelen er uitzien als een zinloos puzzeltje om te proberen op te lossen, of je bied je publiek echt een fantastische ervaring aan.
Het sleutelwoord is “ervaring”, een veel geciteerde uitspraak is “de methode doet er niet toe, het gaat enkel en alleen om het effect”
Dan Harlan is het daar niet mee eens en hij zegt, “ het effect is niet alles, het draait allemaal om de beleving” .
Dit is erg belangrijk en je moet dit goed voor ogen houden wanneer je effecten kiest voor jouw act. Ook al is het zo dat wat met de truc te maken heeft zo perfect mogelijk moet zijn, het komt uiteindelijk neer op de vraag: waarom zouden mensen erom geven?
Een ander voorbeeld buiten de goochelkunst: Kim Kardashian. Je hebt misschien nog nooit van haar gehoord of kent haar niet; in dat geval mijn excuses voor het bederven van je leven. Zij is een “reality tv ster” getrouwd met Kanye West (nogmaals, mijn excuses) en ze voegt niks toe aan de samenleving behalve zelfpromotie.
Als zodanig interesseert het me geen bal wat ze doet. Begrijp me goed, ik hou niet van haar maar heb ook niets tegen haar. Ze interesseert me gewoon niet. Ook al is ze “in het nieuws” met weer een nieuwe jurk. Ik kan me gewoon niets schelen. Ook al valt ze plat op haar bek. Het boeit me niet.
Hetzelfde geldt voor jouw goocheleffecten. Als je mij geen goede reden kunt geven om een magische ervaring te ondergaan, dan haak ik af. En dat geldt ook voor jouw publiek.
Het beste is om met “jezelf” te beginnen. Je hoort vaak dat wanneer mensen je mogen dat je dan met alles weg komt. Dat is niet helemaal waar. Als ze je mogen dan is het minder waarschijnlijk dat ze je op jouw fouten wijzen! Om een optimale ervaring te kunnen bieden moet alles dat verband houdt met het vertonen van goocheleffecten zo goed mogelijk zijn. Niet alleen jouw persoonlijkheid.
Of je nu grappig bent, of inspirerende verhalen kunt vertellen, echte spanning op kunt roepen of een waar gevoel van wonder: zorg ervoor dat de mensen geïnteresseerd zijn.
Jon Allen
(Of je het nu eens of oneens bent met wat ik net gezegd hebt, dat maakt mij niet uit. Het gaat mij er enkel om dat je voldoende betrokken voelt om een eigen mening te vormen).