Op 11 maart jl. organiseerde de MKCN een GiGaGoocheldag in het Vorstelijk Complex in Utrecht. Een buurtzaal of eigenlijk meer een buurtzalencomplex met prima faciliteiten, vriendelijke bediening en met een mooi dagprogramma.

giga-dag-sfeer

Er waren maar liefst vier dealers en die heb ik niet horen klagen over de omzet. Voor het niet-betalende publiek waren de dealers toegankelijk en dit publiek bestaat vaak uit beginners en geïnteresseerden, die vaak nog zgn. basis props willen aanschaffen.

giga-dag

’s Ochtends een openingsgala met een aantal MKCN corifeeën zoals o.a. Sandra Graafland, Beer van Muiswinkel, Tim Horsting, Xander van Doorn.

marcel-kalisvaart-gouden-speld-2

Tijdens deze gala handigde Jasper Oberon, president van de NMU aan Magus Utopia (Marcel Kalisvaart en Aquila Junior) de Gouden Speld uit. Aan het applaus in de zaal te horen kon vrijwel iedereen zich in deze keuze vinden.

Daarna magic TED talks, lectures, workshops en beginnerslessen.
In de close-up gala zagen we achtereenvolgens Vecchio (Henk Oud) met een mooie chips-routine, Michael van Straelen met een parlour (card) act, Lodewijk de Widt met de act waarmee hij in FISM Busan mee wil doen en Timon Krause (mentaal/carto). Allemaal van hoog niveau.

giga-dag-2

De afsluitende gala kende de volgende artiesten: Jo de Rijck met zijn Kip Curry, die over mentale gaven bleek te beschikken. Een act met veel humor maar ook verrassend. Knap zoals Jo een aantal kleine losse steekjes wist op te vangen. Je hebt zo’n kip uiteindelijk niet aan een touwtje.
Na Jo de Rijck zagen we Lars van der Voort met een diabolische act, mysterieuze atmosfeer vanwege de stemmige muziek en perfect in harmonie daarmee.
Zippo mocht zijn manipulatie act vertonen om zich mogelijkerwijs alsnog voor deelname aan FISM Busan in aanmerking te komen. De ad-hoc jury heeft aan de president van de NMU het advies gegeven de benodigde handtekening om mee te kunnen doen te geven. Vooralsnog zullen namens Nederland dus aan FISM Busan deelnemen: Niek Takens, Lodewijk de Widt en Zippo.
Wouter Blom vertoonde daarna een magische act, zonder wat wij magie noemen, maar “contact juggling” genaamd. Zes fluoriscerende ringen bewogen op sierlijke en harmonische wijze en vormden allerlei verschillende figuren. Het was één groot vloeiend geheel en daarmee een lust voor het oog, intrigerend tot het eind. Ik denk dat een dergelijke act veel eist van de concentratie (en om die vol te houden tot het eind) en van oog-hand coördinatie. Nou dat klopte dus allemaal voor 100%.

giga-dag-3

giga-dag-lodewijk

Magic Fantastic sloot deze gala af met een act waarbij illusionen, mentale nummers en manipulaties elkaar afwisselden, met in de hoofdrol Jim Ketting Olivier. Vooral de razendsnelle substitution-trunk is mij bijgebleven, misschien ook wel door de aantrekkelijke Russische assistente Victoria.

giga-dag-4

Samenvattend: een dag met letterlijk voor elk wat wils, zelfs voor het gratis toegelaten lekenpubliek. De dag heeft vooral de MKCN veel goodwill opgeleverd, maar bood ook een mooi promotiemoment voor de NMU, die die dag circa tien nieuwe leden bracht.

Mijn persoonlijke hoogtepunt? Het zal u misschien verbazen maar dat was de rollator-acrobatiek-act van Igor de Kort. Een onvermoed talent, niet alleen de acrobatische toeren maar ook het “typetje” en de vele humor in zijn act.

giga-dag-Igor

Het MKCN team: langs deze weg mijn dank voor deze geweldig geslaagde dag!

Gandalf