Het DB van de NMU denkt tijdens de huidige (gedeeltelijke / intelligente?) lock-down vooruit over een eventuele nieuwe toekomst van het goochelen op beeldschermen. Het DB had in dit verband voor 13 november jl. twee coryfeeën van de Nederlandse goochelkunst bereid gevonden om daar aan mee te werken: Michael Divano (munten) en Peter Woerde (carto).
Ik heb zelf de lezing van Michael bijgewoond. Deze duurde 5 kwartier, waarna er een pauze van een kwartier volgde. Toen was bij mij de Zoom- batterij figuurlijk behoorlijk leeg omdat een lezing per Zoom voor een “ongetrainde senior” toch behoorlijk wat energie bleek te vergen. Ik had graag ook de lezing van Peter Woerde bijgewoond. Misschien kunnen beide lezingen op de Informagie “achter het wachtwoord” geplaatst worden? Ik heb namelijk veel respect voor Peter’s kaartvaardigheden en zou zijn lezing graag – alsnog – zien.
Michael Divano heb ik leren kennen toen hij lid was van de MKCN. Circa een jaar geleden verhuisde hij naar Oost Nederland en dat ligt vrij ver weg van Centraal Nederland. Hij is professioneel goochelaar en zeer gedreven voor het vak.

In zijn lezing liet hij meerdere palmeermethodes zien, zijn versie van “3Fly”, coins across, alles met veel nuttige tips en aanwijzingen. De goede belichting, het goede geluid en het gebruik van twee camera’s maakte alles wat hij deed heel duidelijk te volgen. Muntengrepen werden aldus uit veschillende hoeken (vanuit de goochelaar en vanuit het publiek) getoond en uitgelegd.
Natuurlijk heb ik meerdere lezingen op DVD, ook over het goochelen met munten (en heel veel over cartomagie), maar het is leuk om live een lecture op deze manier te kunnen volgen. De lezing was ook interactief via een timeline, zo konden de toeschouwers thuis hun vragen stellen.
En dit allemaal gratis voor mensen die bij de NMU zijn aangesloten.
Onder de huidige omstandigheden is dit voorlopig nog het enige alternatief bij het ontbreken van congressen of andere goochel-bijeenkomsten. Er zijn sommigen die zeggen dat dit de “toekomst” zal worden. Ik geloof zonder meer dat het zgn. “streamen” een grote vlucht zal nemen, maar af en toe je oude goochelvrienden – soms van over de hele wereld – de hand te schudden, daarmee het glas te heffen, ongedwongen mee bij te praten en overal in de wandelgangen jongeren enthousiast hun favoriete effecten zien vertonen, dat is toch wel iets wat ik mis. Nu er een derde vaccin in aantocht is en er nog zo velen in de laatste ontwikkelingsstadia zijn, heb ik er alle vertrouwen in dat “die goede oude tijd” midden volgend jaar weer terugkeert. Misschien niet direct in dezelfde omvang i.v.m. vliegschaamte, toegenomen bewustzijn voor het milieu, nog voortdurende twijfels over gezondheidsrisico’s etc.
De Corona crisis zal her en der zeker blijvende impact houden op ons gedrag, zoals een hoge mate van thuiswerken en minder internationaal reizen zoals vakanties naar Antalya of Bali.
De recente ervaringen leren echter dat we inmiddels collectief snakken naar weer naar het theater kunnen gaan, naar de kroeg, het restaurant of de bioscoop.
Voor mij is goochelen bij uitstek een live experience, bestaande uit interactie tussen goochelaar en publiek. Zo snakken wij met elkaar al weer naar het applaus, “straks”. Laten we de lock-down daarom aanwenden om onze vaardigheden op peil te houden en nieuwe effecten of misschien een geheel nieuwe act in te studeren. Zo zijn we stand-by voor een snelle doorstart wanneer het “nieuwe normaal” weer terugkeert.
Houd moed, blijf gezond en luister niet naar anti-vaxers.

Gandalf