Inmiddels heeft het DB van de NMU de lezingen van Michael Divano en Peter Woerde beschikbaar gemaakt. Je kunt de lezingen hier bekijken.
Zoals ik eerder al schreef had ik de lezing van Peter Woerde in eerste instantie gemist. Vandaag heb ik die alsnog en met veel plezier bekeken. Beide lezingen zijn goed voor een kleine drie uur goochel-instructies en dat is een hele zit. U kunt nu dus op een eigen tijdstip een lezing bekijken en deze eventueel stop zetten om later verder te kijken.
Peter Woerde is één van Nederland’s top kaartgoochelaars en u zult begrijpen dat zijn lezing uitsluitend over cartomagie gaat. Vals schudden, vals delen, vals tellen etc. Peter liet mij vrij veel nieuwe technieken zien, “nieuw” in de zin van: voor mij nieuw. Ook toonde hij zijn eigen versies en aanpassingen, zodat de technieken hem beter lagen. Veel hogeschoolwerk, maar laat u daar niet door afschrikken! Voor mij was het juist inspirerend om toch weer een goed aantal nieuwe technieken, grepen of effecten te kunnen leren.
In zijn lezing zitten ook een aantal Poker routines die een ieder (dus zelfs of ook: beginners) vrij snel onder de knie moet kunnen krijgen. Het woord self working heeft voor ons al vrij snel een associatie met “saai” (stapeltjes maken, aftellen, nogmaals omtellen etc.). Dat is hier bepaald niet het geval, want de verschillende poker routines zijn allemaal sterk qua effect en – zoals gezegd – simpel in de uitvoering.
De camera techniek is goed te noemen en Peter neemt de tijd om in close-up of in slow-motion op rustige wijze de desbetreffende techniek nog eens duidelijk in beeld te brengen.
Ik zal niet alles wat Peter ons toonde zelf gaan proberen, met name een aantal van zijn vals-schud technieken vergen de nodige oefening en dan is het nog maar de vraag of dat voldoende is.
Peter’s deck switch zal me echter bijblijven en die alleen al is het kijken van de lezing waard. Prima te doen en snel en clean, dus zeer effectief. Goede deck switches zijn schaars en vereisen vaak een zijden doekje o.i.d. (wat is daarvan de “logica”, zeker als er verder geen verband met de speelkaarten is?).
Ook Peter’s uitleg en demonstratie van de Elmsley Count is zeer waardevol, juist ook omdat hij laat zien hoe je deze juist niet moet doen. Ik zou zeggen ga kijken en oefen deze greep, want in (ca.) 3 de 10 goocheleffecten komt deze aan de orde. Dus die investering betaalt zich al snel terug, tenminste als u een kaartgoochelaar bent.
Bij het terugkijken van Peter’s lezing viel mij op, wat ik uiteraard al lang wist, hoe ontzettend breed en uitgebreid het terrein van de cartomagie is. En dat leverde mij, tijdelijk thuis opgesloten, weer nieuwe inspiratie op.
NMU, Michael en Peter, langs deze weg: nogmaals dank!
Gandalf