Boulevard of Magic

Zondag 15 mei was het weer zover in IJmuiden: de Boulevard of Magic. Sinds dit jaar is de organisatie van Boulevard of Magic ook officieel een stichting en werd er door de NMU het eerste Nederlands Kampioenschap Streetmagic aan toegevoegd.
De vorige edities konden rekenen op stralend weer, alleen dit jaar werkten de weergoden niet erg mee, want konden we in de dagen ervoor rekenen op stralend zomers weer, nu kon de winterjas weer uit de kast getrokken worden. Dus ging het back-up-plan in werking en verplaatste het hele circus zich grotendeels naar binnen en ging de voorgenomen braderie buiten helaas ook niet door.

[huge_it_slider id=”2″] foto impressie
 

Eeuwige roem

In het Zandhuis werden wat tafels aan de kant geschoven en zo ontstond er een mooie ruimte voor nog een leuke wedstrijd gesponsord door magicshop.nl Deze wedstrijd was speciaal voor de wat jongere bezoekers / deelnemers die na de eventuele aanschaf van een truc, meteen een mooi podium hadden bij de master of ceremonies: Charley Crama, om hun kunsten te laten zien aan het publiek dat zich binnen verzameld had. De vele acts van de soms zeer jonge deelnemers die we daar gezien hebben, waren zeer entertaining om naar te kijken en konden na afloop rekenen op een groot applaus.Voor wie die dat wilde, kon hij/zij na afloop van dit onderdeel van de Boulevard of Magic langsgaan bij diverse goochelaars voor tips & tricks bij hun act. Uiteindelijk ging Jasper Jongejans naar huis met de grote prijs en “eeuwige roem”.


Jasper Jongejans

Zoals ik al schreef, ging vanwege het weer “plan B” in werking en mochten we op de gastvrijheid rekenen van het Holiday Inn hotel dat een mooie ruimte ter beschikking stelde voor de deelnemers om hun act te laten zien. Ook dit jaar werd de aankleding verzorgd door Roy & Justin en hun crew van Briljant Entertainment. Het was zo voor iedereen improviseren.Langs deze weg wil ik de heren complimenteren met hun flexibiliteit en aanpassingsvermogen op het allerlaatste moment om van de ruimte binnen een tijdelijk theater te maken, terwijl er gerekend was op alleen buiten.

Jasper-Oberon
De wedstrijd zelf werd gepresenteerd door de president van de Nederlandse Magische Unie, Jasper Oberon.

Glenda-Peters
Na een wervelend optreden van zangeres Glenda Peters werd het tijd voor de magie en in hoog tempo kwamen de artiesten voorbij. Marc Woods bewees dat hij niet alleen goed overweg kan met een Rubik’s Kubus, maar ook nog eens dat hij goed gekeken heeft naar Harry Houdini.
Met het grootste gemak wist hij te ontsnappen uit de handboeien die hem omgedaan waren door twee toeschouwers, althans zo leek het, want elke keer dat het doek weer zakte, zat Marc toch weer in de knoop met niet alleen de handboeien, maar ook met zichzelf, wat voor de nodige hilariteit zorgde bij het toegestroomde publiek.

Publiek-en-jury
De jury onder leiding van juryvoorzitter en voorzitter van de stichting Boulevard of Magic, Gerhard Hessling, hebben het moeilijk gehad, want de scheidingslijn tussen goochelen op straat en streetmagic is erg dun.Want hoe beoordeel je nou streetmagic? Kan je bij streetmagic ook nog met een schuin oog kijken naar het publiek dat verzameld wordt, nu zat en stond het publiek al klaar voor de artiest. Ook de jury maakte het compliment naar alle artiesten over hoe zij zich ook aangepast hebben aan de situatie.
 

Toch even naar buiten


Robert Blake, Magic Jack en Quintus

De nummer drie van het Nederlands Kampioenschap is geworden Robert Blake. Robert deed een hele leuke act, als één van de weinigen buiten, in een piratenthema, compleet met een vuur-act, scheepstouw-routine en een scherp zwaard, waar uiteindelijk de gekozen kaart van de toeschouwer midden in de lucht aan terecht kwam. Hij bespeelde het publiek zeer vakkundig en zorgde voor een interactieve show met voor elk wat wils, wist een jurylid mij te vertellen.

De nummer twee ,Magic Jack, was volgens de jury, met zijn act zeer entertaining, ook maakte hij goed gebruik van het publiek. De jury was wel benieuwd hoe de act zich op straat zou ontwikkelen, dit vanwege de kleine tien minuten aan lachsalvo’s, interactie en absurditeiten in de act.Waarbij het lijdend voorwerp een ring uit het publiek was die op een onmogelijke plaats als grote finale weer tevoorschijn kwam in een walnoot, die weer in een citroen zat.

De grote winnaar van het Nederlands Kampioenschap Straatgoochelen is geworden Quintus de paarse goochelaar. De jury vond het zeer dapper van hem om te besluiten om toch naar buiten te gaan. Met zijn zeer aangeklede act “Silent Magic” wist hij het publiek zonder ook maar een woord te zeggen te bespelen.
 

Publieksprijs

Naast het officiële gedeelte, georganiseerd door de Nederlandse Magische Unie, was er natuurlijk ook de wedstrijd zelf die door de stichting Boulevard of Magic georganiseerd werd met een prijzenpot van €1000 euro, een bokaal maar ook met een door Hans Klok ter beschikking gestelde prijs. Wederom gaf Gerhard Hessling namens de jury alleen maar lovende woorden en complimenten aan alle deelnemers waarbij hij benadrukte dat de jury het ontzettend moedig vond van de wat jongere deelnemers om mee te doen aan de wedstrijd.

Tazi-Karim
Tazi en Kariem

Dat deze wedstrijd ook internationaal meer bekendheid krijgt bewees de deelname van Tazi Abdelghani uit Algerije, zijn manipulatie met waterschalen deed vele monden opengaan van verbazing.De jury heeft met deze beoordeling van de wedstrijd, met een andere pet gekeken naar de 13 deelnemers, een doorslaggevende factor was de entertainment-waarde van een act.

De derde prijs is gewonnen door Kariem. De jury vond zijn act technisch gezien een hele goede act met heel veel kaart-goochelen, helaas vanwege de drukte in het hotel (door het toegestroomde publiek was het slecht zichtbaar wat hij precies deed, dus heb ik niet veel meegekregen van zijn act).

Quintus
Quintus de paarse goochelaar

Quintus mocht de tweede publieksprijs in zijn zak steken; de jury was wederom zeer lovend over zijn act en noemde de act origineel, professioneel, verzorgd, compleet, afwisselend met superinteractie en met zeer goede mime.

Winnaars
Kariem, Magic Jack en Quintus

De jury was tijdens de act van de winnaar benieuwd naar wat hij nu weer ging doen en vonden hem een innemende persoonlijkheid, ad-rem, in een show met veel humor en die goed doordacht is. En waarbij het contact met publiek zeer goed is. Magic Jack mocht daarom de bokaal mee naar huis nemen, evenals het door Hans Klok ter beschikking gestelde item. Dit keer stelde Hans een jasje ter beschikking dat hij gebruikt en gedragen heeft in zijn shows.

Ondanks het feit dat het weer behoorlijk roet in het eten gooide kunnen we toch terugkijken op een leuke en geslaagde magische dag. Het toegestroomde publiek had alle begrip voor de situatie die ontstaan was maar de sfeer die er hing was net als tijdens de voorgaande edities van de Boulevard of Magic, gemoedelijk en gezellig, met een lekker hapje en drankje tussen de bedrijven door. Wederom was het weer een goed bezochte derde editie van de Boulevard of Magic en je kan echt merken dat dit jaarlijks terugkerende evenement groeiende is, maar zich ook razendsnel weet aan te passen aan onverwachte situaties. Op naar de Boulevard of Magic 2017, die dan gehouden zal worden op 4 juni.

Jean Paul Broekhuizen

fotocredits:
Nicole Ridderhof
Danielle Verheij-Ridderhof
Facebook magicshop.nl