GiGa Goochelfeest

Op 2 juni was er het Nederlands Kampioenschap Goochelen voor Kinderen, oftewel het GiGa Goochelfeest, in theater Culture te Ede. De Nederlandse Magische Unie heeft deze dag niet alleen opgezet voor het Nederlands Kampioenschap, maar ook om er een leuk dagje uit van te maken voor het hele gezin. En daar zijn ze naar mijn mening in geslaagd. Er waren ongeveer 50 vrijwilligers nodig om alles in goede banen te leiden, dit alles onder de bezielende leiding van Kees Ros.

Ballonnen, ballonnen, overal

Kinderen werden bij binnenkomst verwelkomd door twee ballonmodelleurs en je kon het zo gek niet bedenken of ze maakten het wel. Wilde je een vis aan een hengel, kreeg je een vis aan een hengel, of had je liever een kikker op een lelieblad, kreeg je die. Ze draaiden hun hand er niet voor om. Het duurde dan ook niet lang of je zag door het hele thea-ter door de mooiste creaties. Creaties van een andere orde waren de creaties die de dames van Happy Schmink zeer kundig en snel op de gezichtjes toverden van de kleine bezoekers.

Dealers met eigen fanclub

Ook waren de dealers Dynamite Magic, Magicshop.nl en Magicshop Victoria aanwezig, en was het al snel druk aan de stands. De hele dag door was het dringen geblazen, niet alleen om de nieuwste trucs te kopen, maar er was ook een dea-ler die een echte fanbase heeft en tussen de verkopen door zelfs op de foto moest of handtekeningen stond uit te delen. Tussen al dat koopgeweld door was er op het open podium de gehele dag een doorlopend programma van goochelaars.
Ook hier stond de jongere goochelaar centraal en was het een komen en gaan van bekende gezichten zoals Wessel Kort, Hans Klik & the Mystique’s of werden toeschouwers getrakteerd op de prijswinnende act van Nederlands jeugdkampi-oen Michael van Straelen.

dealers

Gevarieerde kindershow

Het matinee was eigenlijk het grote middelpunt van de dag want in deze show die gepresenteerd werd door Michel van Grinsven was het de taak van de kinderjury en de vakjury om de nieuwe Nederlands Kampioen Goochelen voor kin-deren te bepalen.
Een moeilijke taak, want de acts waren zeer divers. Het ene moment stond je je op straat en kreeg je een lesje in ver-keersborden van Jovel, om niet veel later midden in de jungle te staan om de aap van Alex Buijk een bekertje Starbucks koffie te zien drinken. Gooi daar Magic John bij in de mix met een paar mooie illusies en als afsluiting goochelaar Jan met een act waarin hij een dokter speelt die opereert zonder bloed en je hebt een leuke afwisselende middag waarbij ook hier het niveau hoog was.

jan-en-jovel

Pluimen

Halverwege de show werd er op ludieke wijze iets nieuws gepresenteerd, namelijk de Pluimen van de President. Een nieuwe onderscheiding om mensen die een positieve bijdrage bieden aan de goochelkunst in het zonnetje te zetten. Klik hier voor het verslag van de uitreiking.

pluim

Goochelaar Jan

Persoonlijk was ik erg gecharmeerd van de act van goochelaar Jan. Verwacht je bij kindergoochelaars de grote “doe-je-vinger-als-goochelstok-in-de-lucht-en-gil-maar-mee show” op een podium zo vol met magische attributen dat een ge-middelde goochelwinkel er bij verbleekt; bij Jan was dat niet het geval. Twee krukken, met een kistje erachter en een klein tafeltje aan de zijkant, en meer was er voor Jan niet nodig om Nederlands Kampioen te worden.
Op ludieke wijze wist hij het publiek te vermaken met zijn routine met (spons) oogballen en een verhaal doorspekt met leuke kwinkslagen en dubbele betekenissen. Hierin werd hij geholpen door twee zeer goed oplettende kinderen uit het publiek die zelfs Goochelaar Jan ook wisten te verassen met een zeer professionele manier kaartschudden.

Zoals ik al aan het begin schreef, de dag was zeer geslaagd te noemen. Alleen maar lachende kinderen, artiesten die optraden die konden rekenen op de volle aandacht van het publiek. En ook het weerzien van magische vrienden tijdens dit soort dagen smaakt naar meer, er was voor elk wat wils te zien en te doen en te bespreken. Natuurlijk zijn er verbe-terpuntjes op te noemen, maar die zijn erl na elk evenement. Maar deze ingeslagen weg van de Nederlandse Magische Unie is een succesvolle weg voorwaarts waarbij een goede combinatie is gevonden voor de beginnende goochelaar die graag zijn techniek wil bijspijkeren maar waar ook de gevorderde goochelaar het nodige kon opsteken. Kortom, een dag die een pluim verdient!

JP
foto’s: Jordi IJzerman