Dutch Festival of Magic 2016 – Manro Evenementen Studio Gala, Meppel

Op 25 juni jl. werd er bij Manro in Meppel het jaarlijkse Dutch Festival of Magic (“DFoM”) georganiseerd onder auspiciën van de Nederlandse Magische Unie en in nauwe samenwerking met Manro.
Dit jaar waren er zestien deelnemers, verdeeld over zeven categorieën, waaronder twee Belgische deelnames en één Duitse. Hiervan zouden er maar liefst dertien in de prijzen vallen! De volledige uitslag vindt u hier.
Het niveau was dan ook over het algemeen zeer hoog, ook al waren er een viertal junioren die deelnamen aan dit DFoM.
Deze vier moesten het opnemen tegen “de grote jongens”, maar ze vielen alle vier in de prijzen. Een grote felicitatie waard. Dit geeft veel hoop voor de toekomst!
Elders in de wereld staat de goochelkunst echter ook bepaald niet stil. Vooral in het verre oosten zijn er veel ambitieuze jongeren die hard aan het werk zijn en waarvan we de resultaten inmiddels gezien hebben.
Op FISM stijgt de kwaliteit van het goochelen steeds verder iedere drie jaar, keer-op-keer. Je houdt het eigenlijk niet voor mogelijk en toch gebeurt het steeds weer!

barry-olivier
Barry van der Schatte Olivier

Thuisblijvers hebben veel gemist

Er waren ca. 90 congresgangers. Gezien de kwaliteit van het concours èn een topper als Topas met een lezing en met een afsluitende gala act, had dit DFoM een veel hogere opkomst verdiend. De thuisblijvers hebben dus heel wat gemist!
Topas is een rasartiest en een multi-talent. Geen lezing met trucjes en props voor de verkoop dit keer, maar een gedegen analyse van de presentatie van de goochelkunst. Velen in de zaal konden niet wachten om hun vragen aan Topas te stellen en hij reageerde daarop met veel geduld en aandacht. Daaruit kon je opmaken dat de materie van zijn lezing iedereen niet alleen boeide maar ook aan het denken bracht, wat uiteraard precies de bedoeling was.

Topas
Topas

Topas heeft veel studie gemaakt van (het belang van) bewegen op het toneel (voor het sturen van de aandacht en voor afleiding, voor applaus cues etc.) en daarna van de verschillende personae die een goochelaar aan kan nemen en vooral het belang om die geloofwaardig neer te zetten. M.a.w.: je moet vooral ook weer niet over-acteren of krampachtig aan één persona blijven vasthouden.
Daarnaast was Magic Shop met een stand vertegenwoordigd met veel nieuw materiaal. Dat bespaart sowieso verzendkosten en Magic Shop had ook nog eens 10% korting voor een ieder op basis van het NMU lidmaatschap.

Puike locatie

De evenementenhal van Manro ligt op een industrieterrein in Meppel-Noord, maar dat heeft als voordeel dat je er zonder problemen naar toe rijdt en dat je er gratis de hele dag kan parkeren. Ik was er nog niet eerder geweest en was dan ook plezierig verrast met deze geweldige faciliteit.
Het is bewonderenswaardig dat Manro dit project heeft weten op te zetten. De zaal is ingericht op magic dinners, waardoor iedereen ontspannen aan ronde tafels kan zitten en daar zijn/haar drankje op kan zetten, aantekeningen kan maken en eenvoudig even een drankje kan halen of naar het toilet kan zonder de anderen in het publiek daarbij te storen.
Prima geluid en belichting. Vaak maak je mee dat er dingen met het geluid of het licht misgaan, maar ik heb daar deze dag niets van gemerkt. Een pluim dus voor de technische staf van Manro en voor de NMU vrijwilligers achter de schermen. De bar was permanent bemand en je hoefde nooit langer dan – hooguit – een paar seconden op een drankje te wachten, en alles tegen een zeer redelijke prijs.
Sylvia Schuyer presenteerde de dag op charmante wijze en Jasper Oberon zou nog een aantal keren op het toneel verschijnen in zijn rol als nieuwe president van de NMU.

deelnemers2
Michael van Straelen (DMS), Lodewijk de Widt (Mysterium), Rico (DMS)

Vaak wil zo’n dag nogal eens uitlopen, maar de hele organisatie verliep exact volgens de programmering. Toch wel heel plezierig om mee te maken.
Voor nog geen 60 euro kon je een topconcours bijwonen met niet alleen een geweldige goede lezing maar ook met een prima lunch en een warm buffet van echt top kwaliteit: voor elk wat wils en ruim voldoende, zeer smakelijk en steeds warm aangevuld. Ik heb wel eens (alleen maar) uit gegeten en wel veel slechter voor een dergelijk bedrag.

Zware taak voor jury

Gaandeweg het concours had ik in toenemende mate met de jury van doen. Hoe moet je al deze goede acts ten opzichte van elkaar waarderen? Er werden namelijk amper fouten gemaakt en er werd prima synchroon met de begeleidende muziek gewerkt, als die ingezet werd.

De jury bestond uit

– Amy Galata – lekenjurylid werkzaam bij De Efteling
– Flip Hallema
– Christian Farla
– Bert in den Berken
– Frans de Groot – voorzitter

Frans de Groot besteedde in zijn slotwoord en toelichting nog aandacht aan het feit dat Tommy Wonder op 26-6-2006 is overleden, bijna exact tien jaar geleden! Waardig en zeer verdiend. Toen ik het jury-oordeel vernam was ik verrast over hoezeer ik het met hen eens was. Zorgvuldig, deskundig en met veel wijsheid.

deelnemers1
Alfredo Lorenzo (DMS), David Huizinga, Nikolai Striebel (MZvD, Duitsland)

Ik schreef al dat de junioren alle vier zeer hoge ogen gooiden. Het voert echter wat ver om alle acts individueel van commentaar te voorzien en uiteraard is zoiets altijd zeer persoonlijk. Er waren vrijwel geen dieptepunten deze dag, wel heel veel hoogtepunten. Ik noemde al Topas, en Barry van der Schatte Olivier heeft niet zonder reden de Grand Prix veroverd. Persoonlijk was ik ook zeer gecharmeerd van Kurt Demey, een Belgische mentalist die veel van zijn effecten niet alleen zelf bedenkt maar dan ook nog produceert.

deelnemers4
Kurt Demey (Rode Boom, België), Manro (NMU MC),Quintus de Paarse Goochelaar (DMS)

Ik ben zelf niet zo gauw gecharmeerd van mentalisten, maar Kurt Demey had toch wel een zeer verrassende act: prachtig aangekleed en met een mooi verhaal omgeven, rustig en plezierig gebracht. Aan het eind was iedereen perplex van het slot effect. Werkelijk onverklaarbaar! Hij zou dan ook niet zonder reden ook de prijs voor meest originele act krijgen.

deelnemers3
Janse Heijn (MKCN), Zippo Guo, Quintus de Paarse Goochelaar (DMS)

Manro vertoonde zijn duivenact (tussen de drukke bedrijven door!) en wel met een zeer hoge graad van perfectie en met vele zeer commerciële en visueel sterke effecten.

deelnemers5
Zippo Guo, Timon Krause (Mysterium), Kylian & Fabianne (Passe Passe)

Dutch Magic Society zou tenslotte de verenigingsprijs winnen, nog een bewijs hoe goed deze “club” bezig is!

Kortom: ik heb met volle teugen genoten, mij geen moment verveeld en heb heerlijk gegeten. Op weg naar huis werd ik vervuld met hernieuwde inspiratie, maar toch ook met gevoelens van bescheidenheid. Ik besef me opnieuw dat ik nog veel te leren heb. Manro bedankt!

Gandalf

Een bedankje is ook zeker op zijn plaats voor Marco Havers die weer voor de prachtige foto’s heeft gezorgd. Wil je een foto hebben? De overige foto’s kun je vinden op www.oypo.nl