NK Goochelen, een heerlijke dag!

Nou, weer eens tijd om iets schrijven naar aanleiding van de heerlijke dag in Meppel: het Nederlands Kampioenschap goochelen!!! En ondanks dat ik weet dat je niet altijd de grootste vrienden maakt als je een persoonlijke mening openbaar neerschrijft, zou ik toch goochelend Nederland willen verzoeken deze congressen serieuzer te nemen in de functie van je aanwezigheid als publiek. Dat was het enige tegenvallende aspect van de hele dag. Slechts 85 man en dan nog hoofdzakelijk bestaande uit familie van de deelnemers…ik kan mij congressen herinneren met 350 man aanwezig. Andere tijden dat snap ik. Maar toch zijn we trots als Nederland nationaal en internationaal scoort, dus ons aandeel daarin met publieke ondersteuning blijft onontbeerlijk, m.a.w.: inschrijven voor volgend jaar! Het is zo de moeite waard, dat bleek ook weer afgelopen zaterdag, want het niveau, net als op het FISM, blijft stijgen!

Klasse algemeen

Voor de rest geen negatieve berichten. Het op korte termijn georganiseerde mini-congres zat organisatorisch goed in elkaar: alle, de locatie, het eten en techniek, noem maar op.
En dan het concours. Wat een leuke en hoogwaardige acts zaten er tussen. Ik zal niet alle acts beschrijven maar de prijswinnaars er wel even uitlichten. De klasse algemene goochelkunst was sterk vertegenwoordigd: de derde prijs voor een leuke creatieve act van onze paarse goochelaar Quintus van Amstel; timing in magic en music zorgt voor een amusante vertoning. Kylian en Fabianne: wat een vlotte, leuke algemene goochel act. Al weer zo´n stel dat je in de afgelopen jaren ziet groeien in hun kwaliteiten, met alle respect ook voor opa Piet voor de begeleiding en mooie attributen!
1ste prijs voor Manro en Lois; een zeer goed uitgevoerde klassiek/romantisch gestileerde act met duiven en quick-changes.

Manipulatiekunst

In de manipulatiekunst was er iets minder concurrentie. De verzorgde act van de Duitser Nicolai Striebel veroverde een tweede plaats op onze 13 jarige Alfredo Lorenzo – die voor mijn gevoel technisch iets meer knalde – en daarmee een derde plek wist te veroveren. En knallen dat is hem wel toevertrouwd, want ook al is hij bescheiden in privé, daar is op de Bühne niets meer van te merken. Daar weet hij zich namelijk heel goed te presenteren…met een knipoog toe! Daar gaan we ongetwijfeld meer van zien!

Soms moeite om het te volgen

Bij de mentale magie heb ik altijd moeite om alles perfect te kunnen volgen, maar de slot- fase verraste mij zeer, zowel bij de Belg Kurt Demey als bij onze Timon Krausse; respectievelijk 1ste en 2de plaats mentale magie.
In de categorie illusionisme werd alleen een derde plaats toegekend aan Diamond’s Illusion uit België, met een act die met originele ideeën was doorspekt en dat is een goed teken.

In de categorie Parlour magic ging er een tweede prijs naar de Nederlander Janse Heijn (MKCN) met een goed uitgevoerde act. Carto magie kende geen 1ste prijs maar de tweede was voor Lodewijk de Widt, die op onverklaarbare wijze gescheurde kaart-hoeken aan elkaar tovert, om deze samengestelde kaart vervolgens aan de jury te overhandigen. Ik vond het net als in 2006 (waar hij de tweede plaats op het FISM behaalde met dit effect) weer onbegrijpelijk! De derde plaats was voor Rico Weeland die mij verraste met een goed uitgevoerde kaarten act! Mooi man!

Sterkste categorie: Micro magic

En dan de sterkste categorie van het congres: micro magic. De derde prijs werd niet uitgereikt maar een tweede prijs was voor de schitterende act van Michael van Straelen: wat een 15 jarige kanjer! Al twee keer Ned. Jeugdkampioen en derde prijswinnaar op het laatste Nationaal congres 2014. Maar nu met een compleet nieuwe act gebruik makend van de nieuwste technieken. Geïnspireerd hier en daar door regerend wereldkampioen Shin Lim en met een act tot in de perfectie uitgevoerd. Hij eindigde niet ver onder de eerste prijswinnaar in deze categorie: Barry Olivier, die alle grote prijzen wegsleepte: 1ste in Micro magie, Henk Vermeyden wisselprijs en de fel begeerde Grand Prix! En dat is nota bene zijn tweede, zoals hij ook nu al 4 keer Ned. Kampioen is geworden. Wat een durf en wat een fenomeen, want zijn act is opnieuw adembenemend mooi, rustig, soms onverklaarbaar, en poëtisch uitgevoerd en 100% origineel! Klaar voor het FISM en wie weet wat hij voor die tijd nog uitvindt op het gebied van de Nouvelle Magie…..
De prijs voor uitvinding was voor de Belg Kurt Demey en de verenigingsprijs voor de Dutch Magical Society met 5 prijswinnaars. Dus feest in Bennebroek en Exloo.

2017: gewoon drie dagen

Volgend jaar weer een ouderwets 3 daags congres met hopelijk een goede opkomst, want aan de concours-kwaliteit zal het niet ontbreken. Dat weet ik toevallig al…er staat namelijk nog al wat te wachten! Het fenomeen Nederlands Kampioenschap stimuleert velen om uiteindelijk weer te scoren op de FISM congressen met de toppers die in eigen land tot ontwikkeling kwamen. Nogmaals dank aan de organisatoren, ik heb weer genoten!!

Ger Copper

Dit artikel is eerder gepubliceerd op de Facebook-site van de Dutch School of Magic.
Ger Copper is drievoudig Nederlands Kampioen en wereldkampioen en heeft een eigen magische school genaamd: “ The Dutch School of Magic”, waar hij goochelaars coaching geeft om hun act te verbeteren. Wil je meer informatie over zijn coaching, ga dan naar www.gercopper.nl