NieuwJaarsTreffen 2017 in Islamunda te IJsselmonde

De Magische Liga 52 Schakels had het dit keer op zich genomen om het NJT in 2017 te organiseren. Daarvoor bestond dan ook een bijzondere aanleiding: het 70 jarige bestaan van de “Schakels”. Het theater Islamunda vormde een ideale locatie voor dit treffen. Een prima geoutilleerde zaal, een grote foyer met bar en plaats voor alle (vijf!) dealers. Dus niet ergens ver weg in een achteraf zaaltje. Dit droeg duidelijk bij aan de algehele levendigheid en gezelligheid. De zaal had een maximale capaciteit van 110 man en was volledig uitverkocht. Een volgende keer misschien toch maar uitkijken naar een grotere zaal? Want: hoe meer zielen….en financieel is zo’n dag dan misschien eenvoudiger rond te krijgen.

Jasper Oberon, de president van de NMU, opende de dag met een vlotte en energieke speech gelardeerd met een vleugje humor, want we zitten tenslotte in de entertainment business.

jasper-oberon

René Laurent introduceerde vervolgens de 52 Schakels aan het publiek en gaf een overzicht van het programma van deze dag. Met een mooie dia-show werd de (ontstaans)geschiedenis van de 52 Schakels in beeld gebracht van 1947 tot en met 2017, met veel grote namen van collegae die niet meer onder ons zijn. 70 jaar is dan ook een hele periode.

In de openingsshow vertoonde Royce het ringenspel. Mooie routine en prima uitgevoerd. Royce werd gevolgd door Ricardo Pors met een kaartenroutine waarbij de toeschouwer de enige kaart getrokken bleek te hebben met “wel” op de achterkant, de rest van het spel waren allemaal “nieten”.

rene-royce-rico

Ace sloot dit blok af met een mooie kaartenroutine.

Ace

De NBG kreeg kort daarna de gelegenheid om het Dutch Festival of Magic te promoten. Checkt u zelf: www.dutchfestivalofmagic2017.nl. Lodewijk de Widt hield hierna zijn lezing rondom het thema (of eerder principe: keyframes and the art of the in-between). Zelf vind ik het altijd verfrissend als iemand de theorie in duikt om die vervolgens op de goochelkunst toe te passen. Prima gebracht.

bert-lodewijk

Na de lunch hield Paul Gordon zijn lecture. De tijd vloog letterlijk om. Zeer commerciële kaarttoeren en ook nog best redelijk te doen. Zijn kleine tips en adviezen waren werkelijk goud waard en hieruit bleek dat hij een echte praktijkman is met meer dan 40 jaar werkervaring. Ik wil anderen niet te kort doen maar deze lecture was voor mij de toegangsprijs alleen al waard! In de Informagie verscheen al een effect van hem en ik heb begrepen dat er nog enkele zullen volgen. Iets om naar uit te zien dus, als u hem gemist heeft.

Daarna was er een kort intermezzo waarbij Robert List Eric Eswin interviewde in een informele setting. De NMU en m.n. FISM kwamen ruim aan bod. Een interessant inkijkje achter de schermen van FISM. Wat mij bij gebleven is, is dat iedere verandering zwaar bevochten moet worden.

Boris Wild mocht tot slot zijn lecture houden. Boris bleek nog steeds heel actief bezig te zijn met zijn vak met een aantal verrassende vernieuwingen. Een goede “technicus”, maar ook een heel charmante presentator. Zijn effecten scoorden zonder uitzondering zeer hoog.

paul-eric-boris

In de slotgala zagen we achtereenvolgens Lodewijk, Ace, Niels Duinker, Paul Gordon, Niek Takens en Boris Wild nog hun beste kunnen vertonen. Lodewijk en Niek met hun act die zij volgende maand op het Europese Kampioenschap van FISM in Blackpool zullen laten zien. Al weer iets geweldigs om naar uit te kijken en nog maar minder dan een maand weg. Niels jongleerde de sterren van de hemel, met veel verve, flair en humor. Vooral zijn jongleer act met drie lichtgevende kegels vrijwel in het volledige duister maakte veel indruk en creëerde een magische / mysterieuze omgeving.

niels-paul-niek-boris

Boris sloot zijn act af met de presentatie van zijn winnende FISM act, inmiddels al weer 20 jaar oud. Zeer elegante act waar de “romantiek” van afdruipt, dwz. die ligt er zo zwaar bovenop dat het bijna “camp” wordt.

Samenvattend: de deelnemers aan deze dag hebben niet alleen volop waar voor hun geld gekregen, maar veel belangrijker nog: veel inspiratie en nieuwe ideeën om opnieuw weer volop met hun hobby aan de slag te gaan. Het feit dat de dag volledig uitverkocht was vormt voor mij een bewijs dat het zo slecht NOG niet gaat met ons en onze hobby. 52 Schakels gefeliciteerd met jullie succes en mijn dank voor een onvergetelijke en – zoals gezegd – zeer inspirerende dag! Moe maar zeer voldaan….

Gandalf