Juniorenconcours 2016

De dag begon vroeg. Zes uur in de ochtend meldde mijn wekker al dat de dag van het juniorenconcours begon. Na de gebruikelijke laatste checks van mijn apparatuur stond er om half negen een gezellige dame voor mijn deur om – na de nodige zonneschijn, regen, natte sneeuw, hagel en windstoten – tijdig bij Studio Gala in Meppel te arriveren. Het junio-renconcours 2016 kon wat ons betreft beginnen.

Close-up
Kobe

Kobe

Na de introductie en een kort woord van de president van de Nederlandse Magische Unie barste het magische spektakel los met het onderdeel close-up.

Dit jaar waren er ook deelnemers uit België. En één van die deelnemers, genaamd Kobe, mocht het spits afbijten. Kobe liet zien dat hij zeer bedreven was met een spel kaarten. Hij vroeg aan een jurylid naar zijn favoriete kaart en met deze kaart gebeurden er allerlei magische zaken. De gekozen kaart (de harten zes) was een kaart met ambi-tie, want hoe vaak Kobe deze kaart weer terug in het spel stopte, elke keer verscheen deze kaart weer bovenop het spel. Kobe liet zien dat hij zeer vertrouwd is met de kaarten, want de zogenaamde flourishes vlogen ons tijdens de act in hoog tempo om de oren. De jury beloonde zijn act met de Arie Brouwer & Co Voerman Aanmoedigingsprijs.

Sharif-Hassan

Sharif

Daarna was het de beurt aan Sharif Hassan van goochelclub Passe Passe. Hij gaat naar eigen zeggen weer ’terug naar de basis’, ook als eerbetoon aan zijn oude leermeester.
Nadat er een vrijwilliger uit het publiek naar voren was gekomen, liet Sharif zijn “Rabo-chipknip” zien. Jammergenoeg kwam daar niet een stapel euro’s uit, maar tot ieders verbazing zat er een sponsbal in. Ook ondergetekende bewaart zijn sponsballen op die manier dus het werd een feest van herkenning. Hij vertoonde vervolgens een knappe sponsballenrou-tine waar overduidelijk veel tijd ingestoken is. Dat belooft nog wat voor de toekomst. Sharif mocht – naast de compli-menten voor zijn uitvoering – de derde prijs in zijn Rabo-chipknip steken.

Syb-Faes

Syb

Syb Faes (NMU Magic Club) betrad vervolgens het toneel. Waren we bij Kobe al onder de indruk van wat we zagen gebeuren met speelkaarten, Syb deed daar nog een schepje bovenop.
Syb had een act bedacht waarbij de toeschouwers eerst een kaart uit het spel mochten kiezen en tot ieders verbazing haalden de toeschouwers elk een aas uit het spel.
De ingewijden in de goochelkunst onder ons weten dat deze techniek best wel pittig is om te doen, maar om het vier keer achter elkaar te doen, op steeds een andere manier, daar neem ik mijn spreekwoordelijke goochelhoed voor af.
Vervolgens gingen de kaarten weer terug in het spel, waarna ze weer één voor één tevoorschijn kwamen. Maar Syb combineerde dit niet met magische moves die de meesten van ons doen, maar voegde er nog een extra dimensie aan toe: de kunst van ‘Cardistry’.

Cardistry is een interessante manier van ‘jongleren’ met speelkaarten. Een onderwerp waar we later dit jaar meer over gaan lezen in de Informagie. Van Syb gaan we zeker meer zien en horen in de toekomst, want iemand die met een tweede prijs naar huis gaat, wil zich waarschijnlijk revancheren om een volgende keer de kampioenstitel binnen te ha-len.

52 shades
Michael-van-Straelen

Michael-van-Straelen

Vervolgens werd het podium vrij gemaakt voor Michael van Straelen. Michael vertelde dat hij zich heeft laten inspireren door de act van Shin Lim met ’52 shades of Red’ Alleen Michael had zich voorgenomen om niet zomaar iets te laten zien, nee het moest een originele act worden wat helemaal bij hem past. Dat hebben we gezien, je voelt de inspiratie die Michael heeft gehad en naar mijn mening heeft Michael elementen toegevoegd en de routine zodanig veranderd dat het helemaal zijn eigen act is geworden. Samen met Dutch School of Magic coach Ger Copper heeft hij keihard gewerkt aan een act die van begin tot eind boeiend is, waarbij je je afvraagt of het nog steeds gooche-len is en geen toveren. Binnenkort is Michael te zien in het Wondergala op 8 mei in Assendelft, dus grijp je kans als je deze nieuwe Nederlands Jeugdkampioen Goochelen 2016 aan het werk wilt zien

Tijd voor de jury om zich terug te trekken voor beraad of was het nou gewoon lunchen? In ieder geval was het tijd voor de lunch om daarna verder te gaan met het onderdeel toneelgoochelen.

Toneelgoochelen
Julian-en-Romy

Julian en Romy

Julian en Romy van goochelclub NBG vertoonden als eerste hun nummer. Een leuke act met als thema ‘shoppen’ waarbij Julian en Romy vliegensvlug van outfit wisselden tijdens de gehele act. De jury was van me-ning dat het quickchange gedeelte wel wat meer snelheid kon gebruiken. Maar in het tweede deel van de act maakten ze dat helemaal goed met spectaculaire illusies. Zoals een metamorphosis waarbij Julian en Romy niet alleen van plaats verwisselden maar Romy zichzelf weer presenteerde met een nieuwe outfit. Vervolgens werd er in een andere kist ge-stapt. Hier werd de ene na de andere tl-buis in gestoken om er vervolgens weer heelhuids uit kruipen.
Jammergenoeg geen prijs voor Julian en Romy, maar ik durf te wedden dat we ook van hun meer gaan horen in de toe-komst.

Magic-Trio

Magic Trio

Daarna was het de beurt aan het Magic Trio, oftewel Margriet, Roel & Albert. De act hebben ze he-lemaal zelf bedacht, en met wat hulp van leden van hun goochelclub Passe Passe uitgewerkt. De jury en de rest van de zaal was duidelijk onder de indruk van deze act. Of zoals presentator Henk Arnoldus zei: “Doos eromheen en meene-men naar huis”. Een act met leuke klassiekers erin verwerkt, zoals het kleurboek, het verkleurende konijn en op het eind nog een bos bloemen waar de bloemen vanaf vielen, maar op magische wijze weer tevoorschijn kwamen. De jury be-loonde het trio met een aanmoedigingsprijs.

Sven-Manders

Sven Manders

Sven Manders ging vorig jaar nog naar huis met de aanmoedigingsprijs, dit jaar mocht hij de derde prijs in zijn rugzak steken en uit die rugzak kwamen de meest fantastische magische zaken.
Het begon met een magische lolly. Hij haalde het stokje eraf en liet daar vervolgens een hele leuke manipulatie-act mee zien, om daarna uit zijn rugzak een stapel ringen te halen voor een mooie versie van het klassieke ringenspel waarbij je goed kon zien dat Sven zich heeft laten inspireren door de groten der aarde. Je merkte gewoon ook aan Sven dat het plezier eraf spatte en dat hij eventuele zenuwen goed wist te verbergen.

Mick-van-Hemel

Mick van Hemel

Wederom kreeg het Nederlands kampioenschap een internationaal tintje met de manipulatie-act van Mick van Hemel uit België. Je merkt dat manipulatie een populair genre is onder de jeugdige deelnemers en dit gaf een leuke afwisseling in het concours. Mick liet een knappe manipulatie-act zien. Jurylid Niek Takens zat dan ook op het puntje van zijn stoel en was zeer te spreken over zijn techniek. Mick kreeg nog wel de tip mee om te proberen iets rustiger de act uit te voeren zodat de magie bij de toeschouwer kan inwerken. Maar afgezien daarvan was de jury ook hier weer zeer onder de indruk en vonden ze zijn act steengoed.

Hans-Klik-en-de-Mystiques

Hans Klik & deMystique’s

De liefhebbers van mentale acts werden goed bediend met de act van Hans Klik & de Mystique’s. Met het in de zaal werpen van een prop van blanco papier werd een toeschouwer op het toneel gehaald. Door middel van een ingewikkelde rekensom werd er een keus bepaald uit de kaarten die aan een lijn hingen op het podium en die bedrukt waren met foto’s van grootmeesters in de goochelkunst. Aan de lijn hing de ook een voorspel-ling die overeenkwam met de gekozen kaart van de toeschouwer. Als finale van dit deel van de act, bleek op magische wijze op de door de toeschouwer meegenomen blanco prop papier opeens ook de gekozen grootmeester te staan.
Daarna vertoond Hans Klik & de Mystique’s ons op een klassiek nummer in een nieuw jasje…letterlijk in een nieuw jasje. Hans Klik werd vastgebonden met een groot stuk touw en samen moesten ze een kleine ruimte in. Binnen luttele seconden was het al gebeurd, het jasje wat de toeschouwer eerst aanhad, had Hans Klik aan terwijl hij nog vastgebon-den zat.

Tijl

Tijl

Tijl van goochelclub Mageia uit België zorgde ervoor dat de zaal muisstil werd om vervolgens meegevoerd te worden met zijn magie. Op zeer rustig wijze vertoonde met een touwroutine die we niet vaak zien in deze vorm. Op magisch wijze smolten de touwen in elkaar en weer uit elkaar. Een klassieke presentatie gecombineerd met de magische stijl kon jurylid Arjan van Vembde zeer waarderen, de act van Tijl deed Arjan teruggaan naar het moment waarop hij-zelf meedeed met het concours met een rouwroutine. Maar ook raakte Arjan geïnspireerd door de act van Tijl en was hij benieuwd hoe de act eruit zou zien als de act wat theatraler gebracht zou worden. Na deze lovende woorden verliet Tijl het toneel, om later met de prijsuitreiking vol trots de tweede prijs in ontvangst nemen.

Max-Driest

Max Driest

Max Driest die uitkwam voor de Dutch Magical Society bracht een manipulatienummer en ik citeer presentator Henk Arnoldus weer: geïnspireerd door de koreaanse school, strakke vormen, mooie manipulatie…en voor-al serieus kijken. Minutenlang verscheen en verdween de ene na de andere kaart op een zeer goed uitgekozen stuk mu-ziek. Ook Max kreeg lovende woorden mee van de jury en een paar tips om de act nog verder te verbeteren. Helaas viel Max buiten de prijzen, maar de jury stipte heel goed aan dat wat Max liet zien ontzettend moeilijk is, misschien wel de moeilijkste discipline in de goochelkunst. Daarna mocht hij de complimenten in ontvangst nemen voor zijn magische handelingen tijdens de act.

Magic-Kylian-en-Fabianne

Magic Kylian & Fabianne

Kylian & Fabianne lieten een vrolijke act zien waarbij je als toeschouwer niet stil kon zitten. Je kwam ogen en oren te kort tijdens deze act die zich afspeelde in een bar op een tropisch eiland. Nadat Fabianne vanuit het niets verscheen uit een stapel plastic zwembaden vertoonde ze meteen een swingende routine waar de ene na de andere fles uit een koker gehaald werd. Het licht viel vervolgens uit, maar daar wist Kylian wel wat op. Hij zorgde hij voor voldoende licht door een paar schemerlampen te produceren. In hoog tempo kregen we het volgende deel voorgeschoteld van de act: de ijs-cokar.
De act begon met een grote (ijs)cups and balls routine, maar al gauw had het publiek door dat er iemand in de ijscokar verstopt zat. Stiekem bleek dit ook onderdeel van de act te zijn en werd er daarna versneld. Het het hoofd van Fabianne verscheen eerst onder de ene stolp, om echt binnen een seconde later onder een andere stolp te verschijnen. Een over-weldigende applaus van het publiek maakte duidelijk dat het goed in de smaak viel. Timing is hierbij heel belangrijk wil je het goed doen, maar ook op komische wijze weten te brengen. Die timing beheersen Kylian en Fabianne. Niet veel later viel de ijscokar uit elkaar en was Fabianne verdwenen, om direct daarna weer te verschijnen. De jury was van mening dat dit deel best verder uitgewerkt zou kunnen worden. Verder niks dan complimenten en lovende woorden voor alle facetten van hun act. Magic Kylian en Fabianne werden beloond met de eerste prijs en mogen zich nu Nederlands Juniorenkampioen 2016 Toneelgoochelen noemen.

 

Roderick-Waterpas

Roderick Waterpas vermaakt de zaal tijdens de pauze

FISM waardig

Je kon als kijker echt merken dat de junioren keihard gewerkt hebben de afgelopen maanden, zoniet jaren om op het podium te stralen. Het niveau was hoog dit jaar, zéér hoog als ik het mag zeggen.
Diverse belangrijke stemmen in de goochelkunst spraken bij sommige acts ook uit dat een act FISM-waardig is. Per-soonlijk vond ik de muziekkeus bij de acts ook een verademing. Al snel word er gezocht in het genre filmmuziek om een act te ondersteunen, maar bij geen enkele act op het juniorenconcours was dat dit keer het geval. Ik hoop oprecht dat deze weg betreft muziekkeus doorgezet word in acts. We kunnen terugkijken op een zéér geslaagde dag, met leuke entertainende acts, veel mooie magie. Als dit de opmaat is voor de toekomst voor de goochelkunst in Nederland en Bel-gië dan gaan we mooie tijden tegemoet met veel prijswinnaars zowel op nationaal als internationaal niveau.

JeanPaul Broekhuizen
foto’s Marco Havers – hjhavers@hotmail.com