Beste NMU-ers,

Bent u in de afgelopen periode ook zo vaak online geweest voor overleg, een chat, een meeting of een vergadering? Het ‘online zijn’ heeft in deze periode een enorme vlucht genomen. Hele bedrijfstakken werken nu noodgedwongen via online platforms als Teams, Skype, Google Meet of Zoom. Online platforms waar menigeen van ons ongetwijfeld voorheen nog nooit van gehoord had, maar er nu als een vanzelfsprekendheid mee kan en zal werken.

Ook de magische wereld is online gegaan. Fysieke optredens zijn nu niet mogelijk en dus is er een toevlucht genomen tot de digitale snelweg. Een stortvloed van ‘magische’ bijdrages is voorbij gekomen. Soms erg leuk en verrassend om te zien, maar helaas ook vaak teleurstellend van slechte kwaliteit en overdadig veel.

Het is echter wel duidelijk dat een nieuwe wereld is opengegaan: de wereld van online goochelen. Daarin staan we aan het begin. Belangrijk daarbij is dat er een besef moet zijn dat we kwaliteit moeten bewaken om het imago van onze mooie kunst hoog te houden. Dit vraagt nadere beschouwing en omschrijving van deze discipline. Het DB van de NMU is dan ook bezig om de discipline ‘online goochelen’ in de komende jaren een plaats te geven in de NMU-agenda.

Is online nu dan het nieuwe tovermiddel voor onze goochelwereld? Ja en nee! Nee, omdat goochelen bij uitstek een tak van sport is en blijft die het best tot zijn recht komt in het menselijk contact. Goochelen is immers zo veel meer dan een trucje vertonen. Om het ultieme moment van verwondering (daar waar het wat mij betreft in belangrijke mate om gaat) te krijgen is contact en interactie nodig. Goochelen is emotie en vraagt meerdere vaardigheden. Goochelen via een beeldscherm mist veelal interactie met degene die achter het beeldscherm zit en maakt het daarom tot een totaal andere discipline.

Hier liggen tegelijkertijd de nieuwe kansen. We zullen allereerst moeten erkennen dat online goochelen vanaf nu onlosmakelijk hoort bij de huidige tijd en dus niet meer weg te denken zal zijn. De eerste pioniers in onze magische wereld hebben dit gelukkig al in de gaten. Arnaud van Rietschoten heeft vanuit Dubai met zijn grensoverschrijdende livestreamserie ‘Goochelend Nederland Online’ een fantastische eerste aanzet gegeven om onze kunst levend te houden. En ook de NBG heeft als eerste NMU vereniging een zeer geslaagde online clubwedstrijd georganiseerd met een geweldige winnaar in Charly Crama. Initiatieven en ontwikkelingen die de NMU van harte ondersteunt. Hulde aan Arnaud en de NBG! Voor ons als DB ligt er nu een uitdaging om vorm te geven aan onze kampioenschappen. Een combinatie van deels fysiek en deels online zou de nieuwe toekomst kunnen zijn.

De NMU heeft in de afgelopen maanden ook een drietal nieuwe initiatieven ondernomen. Zo heeft u de online NMU show kunnen zien op de NMU facebook pagina en heeft u een tweetal zeer geslaagde top-lectures kunnen meemaken van Wil Houstoun en Timon Krause. Beide initiatieven zullen wat ons betreft zeker navolging krijgen. Het rechtvaardigt een verdere ontwikkeling. En heeft u de NMU podcasts al beluisterd? Wessel Kort van ons NMU social media team heeft er ondertussen drie gemaakt en dat heeft hij op een fantastische manier vormgegeven. Heeft u ze nog niet gehoord, beluistert u ze dan alsnog. U kunt ze vinden via Spotify, en via de NMU website. Maar nog makkelijker is het om onderin Informagie te kijken. In de rubriek Backstage is er een directie link te vinden. Van harte aanbevolen!

Inmiddels heeft ook de eerste online AB vergadering plaatsgevonden. Een unicum, want het was voor de eerste keer in de geschiedenis van de NMU. Op zaterdag 27 juni konden we zo de door Corona afgelaste vergadering van maart inhalen. Een verslag van deze vergadering ziet u binnenkort wel verschijnen via uw club. U ziet het, de NMU is nu ook echt online…

René Laurant
President van de Nederlandse Magische Unie