Wat is er leuker dan verhalen van vroeger. De Triks viel nog maandelijks in de brievenbus. De televisie zond maar een paar uurtjes uit op één of wat later op twee zenders. Mies Bouman en Willem Duys waren nationale helden. Revue en het variété hadden nog hoogtijdagen. Waar zijn de goochelhelden van toen met hun verhalen?
De redactie is op zoek gegaan naar deze verhalen uit de oude doos, de toppers van toen.

Vandaag gaan we van start, want we hebben inmiddels een prachtige serie verhalen ontvangen over de Metro Magic Show. De fameuze show die niet alleen in Nederland toerde in de zestiger en zeventiger jaren, maar ook in Europa. De roem reikte en zelfs tot Libanon, Cairo en Istanbul. Martin Hanson vertelt en we hebben er prachtig fotomateriaal bij.

Vanaf vandaag – in meerdere afleveringen – in dit theater:

Metro Magic show!

Langgeleden, veel van de huidige NMU leden waren nog niet eens geboren of wisten niet dat er zoiets als goochelen bestond, hadden drie leden van Goochel Club Rotterdam het idee om een nummer met wat grotere trucs te brengen.
Joop Deutz, Cees Streefland en Martin van der Kleij (de latere Hanson) waren jong en enthousiast, het was in de tijd dat Rotterdam trots was op de aanleg van de eerste Metro in Nederland en dus bedachten ze de zeer originele naam: “Les Trois Metro’s“, een naam die al snel werd gewijzigd in de Metro Magic Show.
Het eerste congres waar de drie mannen aan deelnamen was in 1968 in Enschede en zowaar ze wonnen de prijs in de klasse illusionen. Dat was nog in de tijd dat men voor illusies nou niet echt veel belangstelling had en er dus maar één prijs beschikbaar was, vol trots was dit dus de EERSTE prijs.

17 jaar en blond…

Toen Cees en Martin dachten aan uitbreiding van de groep met wat dames haakte Joop af, maar de beide andere goochelaars gingen door. Er werden 2 assistenten gevonden Pia en Lya.
Pia was 17, lang blond haar, getrouwd met Henny en moeder van een zoon. Pia was de meest ideale assistente voor een illusionist; uitdagende houding en ogen die de mannen in de zaal verslonden en bovendien een prachtig vol figuur en toch maar 42 kg wegend. Lya was al medewerkster in de kindershow van Martin. In 1969 wonnen ze met zijn vieren dé prijs illusionen in Eindhoven.

Buitenland

Internationaal werden er prijzen gewonnen in Scandinavië, Hongarije, België en op diverse concoursen. Al gauw werd het gezelschap uitgebreid naar zes personen. Cees, amanuensis op het Libanon Lyceum, was een zeer begenadigd knutselaar en zag kans met geringe middelen prachtige trucs te maken. Beroemd waren zijn vuurschalen waar duiven uit kwamen (foei zegt men nu in 2006) maar die gemaakt waren van wieldoppen van een auto. De show groeide en werd groter. De nestor van de Nederlandse goochelkunst Henk Vermeyden nam de show onder zijn hoede en maakte er een prachtige voorstelling van. Toen de beroemde Rotterdamse illusionist Crochet overleed, vroeg zijn weduwe aan Martin om de nagelaten trucs te inventariseren en te taxeren. Als dank mocht Martin voor een redelijke prijs de vermaarde bloemenshow kopen. De waarde zou nu in 2018 zeker meer dan € 100.000,- zijn, als het al te koop zou zijn.

Van amateur naar prof

Van hobby was geen sprake meer, het gezelschap werd beroeps. De vrouwelijke assistenten
werden vervangen door meisjes die dit vak voor hun beroep deden en de show werd geboekt door het hele land. Cees moest vakantiedagen opnemen om de contractuele verplichtingen na te kunnen komen. Er werd een grote aanhangwagen gekocht en die werd al snel weer vervangen door een vrachtwagen. Henk Vermeyden bedacht voor de heren nieuwe namen, immers Streefland en van der Kleij klonken nou niet echt als artiestennamen.

Egypte

En toen gebeurde het: een impresario uit Spanje belde, bij hem zat de eigenaar van de grootste nachtclub van Cairo, Mr Mohammed Abdel Nabi en die wilde de Metro Magic Show boeken voor zijn Auberge des Pyramides. Martin noemde een gage die veel te hoog was voor een lang contract en dacht er zo afgekomen te zijn. Drie dagen later lag er een contract voor een maand in de bus plus de tickets voor personen en vervoer. Henk Vermeyden vond dat we moesten gaan, immers in deze club hadden wereldsterren opgetreden. Cees aarzelde en wilde zijn baan niet opgeven, zijn vervanger werd Dick de Witte, een aankomend zeer jeugdig talent in Goochelclub Rotterdam. En zo gebeurde het dat in het voorjaar zes Rotterdammers vertrokken naar Egypte. Interpol was op de hoogte gebracht van ons vertrek, je wist maar niet wat er zou kunnen gebeuren.

Ereplaats voor Metro Magic Show

De show was inderdaad groots met een ballet van 24 meisjes uit de Moulin Rouge in Parijs, een revueorkest van 14 man, internationale variéténummers en uiteraard na de pauze het onvermijdelijke buikdansen. En ja hoor de “wereldberoemde” Karima El Badrouie had haar eigen 15 man sterke orkest op het toneel. De Metro Magic Show stond één week als eerste nummer en daarna als pauzenummer en dat was en is nog steeds een ereplaats in een programma. De show was een succes, er volgde een maand verlenging en vervolgens konden we nog drie maanden blijven. Maar Henk Vermeyden had andere plannen, hij liet ons terugkomen naar Nederland om deel te nemen aan het FISM concours 1970 in Amsterdam.
De Metro Magic Show was prijswinnaar!

Martin Hanson

In aflevering 2 lezen we wat de FISM prijs voor gevolg had en hoe de nieuwe Mercedes van Martin voorgoed verdween in Libanon.