Ik denk dat iedereen wel eens een citytrip maakt. Ik ben daar een groot liefhebber van. Eind februari reisde ik af naar Praag, een stad die mij ondanks de extreme kou veel warmte bood. Werkelijk een prachtige binnenstad en een majestueuze burcht die hoog boven de stad uit toornt. Ik was uitgenodigd door Amerikaan Jonathan David Bass om zijn “Prague Illusion” te bezoeken en verslag te doen in Informagie. Ik kende Jonathan al een beetje en hij wilde om mij een plezier te doen een truc voor de lezers publiceren. Zo kwam van het een het ander. Jonathan is een onbekende in ons goochelvak, maar heeft een enorme staat van dienst. Na zijn laatste contract bij Caesars Palace in Las Vegas belandde hij in 2002 in Praag en werd, net als ik, meteen verliefd op de stad. Ook ontmoette hij daar zijn prachtige Wit-Russische vrouw. Hij wilde blijven en constateerde dat er naast allerlei fantastische bezienswaardigheden, theaters, concerten en Black Art Theaters (daarover in een later artikel meer) iets ontbrak aan het uitgaansleven in Praag, namelijk een goochelshow en een exclusieve dance club. In 2004 reconstrueerde hij een oude lounge bar tot de perfecte plek voor zowel zijn show als een dance club met de naam M1 (genoemd naar de straat en huisnummer van de club, Masna 1). De M1 Lounge biedt plaats aan slechts 80 personen en ligt op minder dan 5 minuten lopen van het oude stadsplein en de beroemde astronomische klok. De M1 lounge is misschien een onwaarschijnlijke plaats voor een goochelshow, maar de beoordelingen op TripAdvisor zijn juichend en het publiek (voornamelijk toeristen) stroomt toe en na de show wordt de zaak omgebouwd tot een dance club, waar de Tsjechen voor in de rij willen staan. ’s Winters wordt er alleen op zaterdag een show gegeven en zomers (het drukste toeristenseizoen) 3 x in de week. De juiste data en tijden zijn te vinden op: www.pragueillusion.com
De entreeprijs is 650 Tsjechische Kronen (ongeveer 25 euro)

DE SHOW

Bij binnenkomst in de lounge word ik welkom geheten door een lieftallige dame in hotpants die mij naar mijn plaats dirigeert en het eerste gratis welkomstdrankje serveert. Wat mij opvalt is dat het publiek bestaat uit jong volwassenen, zo tussen de 25 en 35. Dat stemt mij vrolijk, gelukkig zijn er nog steeds jongeren die zich onder willen laten dompelen in een live goochelshow. De lounge bar is zeer chic vormgegeven en op beeldschermen zijn goochelposters te zien. Er is een piepklein podium met links een groot scherm waar later filmpjes, teksten en live videobeelden worden vertoond. Een mooie vondst! The Prague Illusion heeft 3 leidende thema’s: kistjes, paranormale verschijnselen en gevaar.

Praque-Illusion-1

Het eerste deel van de show van ongeveer 50 minuten bestaat over het algemeen uit mentale effecten waar allerlei kistjes en doosjes aan te pas komen. Jonathan leest gedachten en doet voorspellingen. Hij weet bijvoorbeeld de exacte tijd wanneer een toeschouwer die ochtend wakker werd! Hij kent cijfers, woorden en zelfs mensen waar de toeschouwer aan denkt en kent de pincode op de telefoon van een helper! Jonathan bespeeld zijn publiek en neemt ze mee in een wereld die ze nog niet kennen. Het publiek gaat verbijsterd en opgewonden de pauze in.

prague-illusion-2

In het tweede deel van de show gaat Jonathan de gevaarlijkste trucs uit de goochelkunst laten zien, maar hij schuwt ook niet om op het kleine toneel een zweefillusie te vertonen. Hij is altijd al een adrenaline-junkie geweest. Ik herinner me nog dat hij zich eens liet vastbinden en in een aquarium liet zakken waar een levensgrote haai in zwom. Dat is natuurlijk in de M1 lounge niet mogelijk maar Jonathan’s uitdaging was om toch vergelijkbaar gevaarlijke scenario’s te vertonen maar dan in zijn intieme theater. Dus met kleinere rekwisieten zoals spijkers, scheermesjes en zelfs een automatisch geweer, waar hij de kogelvang mee doet. Het verhoogt de spanning bij het publiek als er voorafgaand aan de truc op het scherm allerlei filmpjes worden vertoond, waar het gruwelijk mis ging met de betreffende truc.

prague-3

Zijn show biedt je een totaal unieke ervaring die je alleen in Praag kunt vinden! In de 16e eeuw was Praag het centrum van het universum voor magie en alchemie. Jonathan David Bass houdt die traditie van de oude magische geschiedenis van Praag met een moderne illusieshow in ere.

Na afloop van de show praat ik met Jonathan, onder het genot van een door hem zelf bedachte cocktail, de show nog even door. Hij verontschuldigt zich dat de felle TL-balken aangaan, want een aantal van zijn helpers breken in rap tempo het podium af en er wordt een dansvloer gecreëerd en een mengtafel voor een DJ en een rond klein podium voor de go-go girls worden binnengerold. Op de wanden met de beeldschermen waar eerst goochelposters te zien waren, verschijnen nu voorstellingen die beter passen bij de nieuwe functie van de M1 lounge: een luxe dance club en cocktail bar. Als ik het etablissement verlaat omdat de muziek meer bij het jongvolk past en niet bij een wat oudere heer, staat er al een enorme rij in de vrieskou te wachten om te worden toegelaten tot deze Praagse hotspot. “Die Jonathan heeft zijn zaakjes goed op orde” mijmer ik, als ik door de nacht naar mijn appartement wandel.

Tekst en foto’s Frans de Groot