Als Luca Volpe niet op de mooiste cruiseschepen over de wereld trekt om zijn publiek te vermaken vind de charismatische mentalist het ontzettend leuk om nieuwe spannende effecten te bedenken. Na voor informagie.nl zijn effecten Spiekenveloppe en Dubbele Voorspelling te hebben beschreven, komt hij nu met een nieuw effect. Een paar jaren geleden vond hij in een bibliotheek in Engeland een heel leuk boekje, dat geschreven werd door de wereldberoemde mentalist Karl Fulves. Een van de effecten die hem direct ontzettend interesseerde was ‘Sixth Sense’ een ‘in welke hand’ munt routine, het idee was zeer goed, maar de methode was uit het oogpunt van de toeschouwer gezien, gemakkelijk te achterhalen (het boekje was voor leken geschreven). Hij begon met het concept te spelen en uiteindelijk was ‘Sixth Sense Revisited’ geboren. Een routine die hij meestal gebruikt om een mentale routine in te leiden, dus niet als zelfstandig effect.

EFFECT

Vraag een toeschouwer op het podium te komen, geef hem een munt en zeg hem de munt achter zijn rug te nemen en het in een van zijn handen vast te houden. Tegelijkertijd doe je dat ook. De toeschouwer moet nu zijn handen gesloten voor zich houden en jij doet hetzelfde. Vraag aan de toeschouwer om de hand met de munt open te doen en jij laat zien dat de munt in dezelfde hand zit als van de toeschouwer. Je doet dit 3 keer op rij!

BENODIGDHEDEN

Twee munten
Een bijpassende shell

METHODE

De originele methode die ik in het boek ‘Self Working Mental Magic’, geschreven door Karl Fulves, vond, vereist drie munten, twee voor u en een voor de toeschouwer. De methode in het boek zegt dat je twee munten, een in de linker en één in de rechterhand, vasthoudt, maar de toeschouwer weet hier niets van. Dit kan effectief zijn, maar het is niet mogelijk om de truc meer dan eenmaal te doen omdat de toeschouwer het geheim onmiddellijk door heeft. Dus toen ik met het concept aan de gang ging, dacht ik er na een tijdje aan om twee munten en een shell te gebruiken, zodat je gewoon één munt kunt laten zien!

SET-UP EN ROUTINE

In uw rechterzak zit de munt met de shell en de normale munt. Vraag de toeschouwer op het podium te komen en laat hem de twee munten zien, vertel hem dat je zal proberen om zijn keuzes te beïnvloeden. Geef hem de normale munt en vraag hem om de munt achter zijn rug in een van zijn handen te doen en leg uit dat jij hetzelfde zal doen. Als je je handen op je rug hebt, doe je de shell in je rechterhand en de munt in je linkerhand. Strek beide handen voor je, en vraag de toeschouwer hetzelfde te doen en vraag hem om de hand met de munt te openen. Als de toeschouwer zijn linkerhand opent, open je ook je linkerhand om de munt te laten zien. Nu moet je de shell weer terug op de munt in je rechterhand zien te krijgen om dit te bewerkstelligen neem je de shell in de “finger palm” met het excuus om de munt uit uw linkerhand te pakken, leg de shell bovenop de munt en pak het geheel op (foto 1). Deze actie duurt minder dan een seconde en voor het publiek ziet het er heel gewoon uit alsof je de munt uit uw linkerhand pakt. U kunt nu beide handen openen en men ziet slechts één munt.

Luca-Volpe-Sixt-Sense-Revisited

Vraag het aan de toeschouwer om het proces te herhalen. Als hij deze keer de munt in zijn rechterhand heeft, open je jouw rechterhand en laat de shell zien. Nu moet dus de munt uit je linkerhand in de shell in je rechterhand worden gedaan. Dit gaat een beetje anders, omdat je nu de shell moet kantelen om de munt erin te kunnen doen. Om dit voor elkaar te krijgen, neem je de munt in je linkerhand in de “finger palm” en ga met je linkerhand naar je rechterhand. Met de rechterduim wip je de rand van de shell omhoog zodat de shell kantelt. Op hetzelfde moment doe je de munt in de shell (foto 2 en 3). Ook dit keer duurt het een ogenblikje en gebeurt het als je tegen de toeschouwer praat.

Als je dat wilt, kun je de procedure voor de derde keer herhalen. Meestal herhaal ik het dan zonder gebruik te maken van de shell. Als ik mijn handen achter mijn rug heb, doe ik de shell in mijn achterzak en deze keer maak ik gebruik van lichaamstaal om te achterhalen in welke hand de munt zit. Als ik het fout heb, is dat prima, want na deze routine vraag ik een andere toeschouwer op het podium en vertoon dan een routine waar ik twee munten voor nodig heb. Ik geef mijn munt aan de tweede toeschouwer en hij zal niks verdachts ontdekken.

BONUS TIP

Het kan zijn dat bij het plaatsen van de munt in de shell dit enig geluid creëert, om dit te voorkomen suggereer ik om in de shell een rond dun papiertje te lijmen.

TENSLOTTE

Dit is een routine die ik samen met een andere mentale truc doe. Persoonlijk doe ik dat met de ‘Ring of Truth’. Dit is de perfecte afsluiting voor deze routine en als je daar meer over wilt weten moet je maar de volgende boeken kopen: ‘Psychological Subtleties’ van Banachek, ’Prevaricator’ van Patrick Redford of ‘Thought Channel’ van Jerome Finley. Ik denk dat het ook een goede “impromptu” truc is om te vertonen als je wordt gevraagd om iets spontaan te doen en ook kan het natuurlijk de perfecte opmaat zijn voor om het even welke mentale routine.