Op woensdag 23 januari jl. was Shawn Farquhar te gast bij de de Magische Liga 52 Schakels in Rotterdam. De Schakels beschikken over een intiem clubhuis op een volkstuinencomplex, een prima faciliteit die volop plaats bood aan de 41 belangstellenden. Naast de Schakelleden waren ook andere belangstellenden van harte welkom.
Shawn Farquhar is inmiddels wereldwijd wel bekend. Meervoudig FISM prijswinnaar, waaronder het wereldkampioenschap tijdens FISM in Bejing. Daarnaast is hij jarenlang president van de IBM in de Verenigde Staten geweest.

Shawn vertelde dat hij de vierde generatie goochelaars in zijn familie vertegenwoordigt. Zijn overgrootvader begon ooit onder de naam The Great Wizard of the North, het “noorden” slaat hier op Schotland. Zijn grootvader emigreerde naar Canada waar zijn vader, Frank Farquhar, jarenlang als goochelaar de kost verdiende. Shawn nam daarna het (goochel)stokje van zijn vader over, maar volgde hem niet slaafs in zijn voetsporen. Liever ontdekte hij zelf welke magie het beste bij hem paste. Tijdens zijn lezing volgde de ene mooie anekdote na de andere en de hele avond barstte van de energie, terwijl zijn lezing met veel humor was gelardeerd.
Het voornaamste accent lag op cartomagie deze avond. Maar vanwege zijn enthousiaste manier van presenteren en zijn hoogst originele effecten gingen we toch niet naar huis met het idee dat we de hele avond naar een cardician hebben zitten kijken. Shawn gaf daarbij veel tekst en uitleg, zoals ontstaansgeschiedenis van zijn ideeën, latere verbeteringen en ook – zoals het hoort – credits aan diegenen die hem hierbij geïnspireerd dan wel geholpen hebben.
Niet alleen magie van de bovenste plank, maar ook heel veel nuttige tips. Echt een leermeester. De avond vloog om en ik heb dan ook niemand op zijn horloge zien kijken. Boeiend van het begin tot het eind.
Maar bovenal: wat een gepassioneerde goochelaar, wat een talent en wat een creatieve geest. Daarbij nam hij voor iedereen volop de tijd, geen sterallures.
Zeer geïnspireerd aanvaardde ik tegen middernacht de winterse tocht naar huis, over de snelweg door de besneeuwde velden had ik nog heel veel stof om over na te denken.
De Schakels (en Shawn) bedankt voor deze absolute wereldtopper en dito topavond.

Gandalf

P.S. In maart komt Shoot Ogawa naar Rotterdam en in mei een Canadese kaartgoochelaar, die we volgens de kenners niet mogen missen. Kortom: check uw Facebook van tijd tot tijd voor nadere details.