Behind the scenes – Streetmagic
Geen dag hetzelfde

Streetmagic is een programma dat elke donderdag uitgezonden wordt in het jeugdblok van de NPO en daarin tonen Rob Mollien en Emiel Lensen de meest verbazende trucs aan kinderen. De rode draad van het programma is dat dit altijd gebeurt tijdens een sportief evenement ergens in Nederland. Zo sta je op het ene moment nog tot je enkels in de modder langs de lijn bij een voetbalveld en moet je later in de middag uitkijken dat je niet omver gereden wordt door een groep razendsnelle skaters in een skatepark. Of wat dacht je van een draaidag langs een schaatsbaan bij -18 graden, kortom een draaidag van Streetmagic is nooit hetzelfde volgens producent Tamara Scholten.

Goedemorgen

Goed, de dag begint dus vroeg, zéér vroeg mag je wel zeggen. Het camerateam kwam rond 5:00 in de ochtend al op het mediapark in Hilversum bij elkaar om alle apparatuur te checken en klaar te maken en om de draaidag technisch te bespreken. Wie maakt een close-up shot, wie een medium shot, wie filmt de reacties van de kinderen die de grote ster zijn in het programma?.
Het lijkt allemaal zo makkelijk als je naar de uitzending kijkt, maar er gaat toch wel een behoorlijke planning aan vooraf voor de technische crew. 3 camera’s, 2 speldmicrofoons, 1 boom microfoon (een microfoon aan een lange stok) en een berg harde schijven om alle geschoten beeldmateriaal op te slaan tijdens het draaien.

Zie je wat je hoort te zien en zie je niet wat je niet hoort te zien?

Vandaag wordt er op twee locaties gefilmd; in de ochtend staat de hele crew langs de lijn op het voetbalveld in Vleuten en in de middag verplaatst het hele circus zich naar het skatepark in Utrecht.
Omstreeks acht uur in de ochtend is het hele team bij elkaar op de eerste locatie en schuiven ook Rob & Emiel aan. Nu volgt er nog een bespreking waarbij de magische heren de trucs laten zien aan de crew, zodat ze weten waar ze op moeten letten en niet onbewust een truc dusdanig in beeld brengen dat de magie niet te zien is of – nog erger – dat je juist ziet hoe een stukje magie gedaan wordt. Dit is ook het moment dat wij als informagie.nl aanschuiven, en een dagje meelopen met het team van Streetmagic.
Rob & Emiel lieten nog even op zich wachten, die waren er nog niet, maar stiekem hoorden we gegniffel van onder de tafel vandaan komen en met een luide “Hier zijn we hoor” werden we begroet. Nou als dit de insteek is van de dag, dan kan het nog wel eens leuk worden is het eerste gevoel bij ons en met ons bedoel ik ondergetekende en de fotograaf.

[huge_it_slider id=”4″] foto-impressie

Een rustmomentje

Een klein uurtje later hebben we in het kort vijftien trucs gezien en weet de cameracrew waar ze op moeten letten en wat ze moeten filmen. Aart-Jan, de regisseur van het programma, vertelde ons dat dit soort overleg-momenten voor hem eigenlijk het leukste zijn. Niet dat het maken van het programma niet leuk is, dat is een groot feest vervolgt hij later, maar met de overleg-momentjes is het voor hem even een rustmomentje en is het gewoon genieten van de magic. Omdat de camera-crew weet wat er van ze verwacht wordt, hoeft hij alleen maar in te grijpen als een cameraman zegt dat hij een bepaalde hoek wil filmen terwijl dat niet kan vanwege het gevaar van het onbewust uitleggen van een truc of dat een truc vanuit een andere hoek net even iets mooier is.
Rob & Emiel bereiden de trucs weer even voor, dus is er nog even tijd voor een snelle kop koffie, en dan is het tijd om de opnames te gaan starten. Op het voetbalveld staan de kinderen letterlijk te trappelen van ongeduld, maar ook omdat er een wedstrijd aan de gang is.
De magische sterren worden groots onthaald door de jeugd die niet aan het voetballen zijn op dat moment, en terwijl de crew alles langs de zijlijn klaar zet, maken Rob & Emiel even een praatje met de kinderen, nemen even de tijd voor een selfie of beginnen gewoon even te goochelen.
Want een beetje goochelaar heeft altijd wel wat op zak om te laten zien.

Wie wil er in Streetmagic?

Dit is ook het moment dat Tamara kinderen gaat zoeken die het leuk vinden om mee te doen met een truc. Nou die zijn dit keer snel gevonden. Bij de vraag wie er mee wil doen in het programma schieten tientallen vingers meteen de lucht in. Een nadeel is dat het programma op de publieke zenders is en dan mag er geen reclame in beeld, dus dat wordt afplakken geblazen (want we staan op een sportveld) en alle kinderen zijn in het tenue van hun club waar wat reclame-uitingen op staan die niet in beeld mogen komen.

streetmagic-Rob-en-Emiel-1

Dan is het toch echt tijd om te beginnen met draaien, anders loopt het schema in de war.
De camera’s lopen en de eerste trucs staan er al vrij snel op en dankzij de uitgebreide voorbereiding loopt alles als een goed geoliede machine. Tamara vangt de kinderen op die meedoen met een truc, Aart-Jan neemt ze vervolgens over en positioneert ze dusdanig dat het leuk op beeld komt.

streetmagic-Rob-en-Emiel-2

Camera, klaar, geluid, klaar…..èèèèn actie!
De cameramensen gaan in positie staan en dan komt Rob of Emiel om een truc te laten zien, waarna er nog een klein momentje is om de reacties van de kinderen te filmen.

streetmagic-Rob-en-Emiel-3

streetmagic-Rob-en-Emiel-4

Tijdens de opnames schiet Aart-jan van de ene cameraman naar de andere om aanwijzingen te geven. Hij heeft een iPad in de hand met live beeld van camera 1, dit zodat de andere cameramannen er voor kunnen zorgen dat hun shot net even iets anders is, want het is tenslotte Streetmagic en dan kan het alle kanten opgaan wat betreft de shots maar ook de magie en ook met de regisseur.

streetmagic-Rob-en-Emiel-5

De ochtend zit erop dus wordt het tijd voor een broodje en om iets warms te drinken, want het was waterkoud deze ochtend in april en iedereen was inmiddels verkleumd tot op het bot. Terwijl de camera-crew even de accu’s en de harde schijven gaat verwisselen zijn we opeens als informagie.nl gebombardeerd tot stagiaires van de dag en krijgen we allerlei spullen in onze handen geduwd om mee terug te sjouwen naar de ruimte waar de dag voor ons begon. Eenmaal weer binnen, voelt de warmte als een heerlijke deken om je heen. “Vind je het leuk?”, vraagt Rob mij enthousiast. Jazeker, dit zijn dingen die je thuis als je naar het programma kijkt niet meekrijgt; hoeveel werk er in zit om een programma van tien minuten te maken, antwoord ik. Om het plaatje compleet te maken zegt Rob: “per seizoen laten we ongeveer 150 trucs zien”. Dit is het derde seizoen dus een simpel rekensommetje levert dan ongeveer 450 unieke trucs op die we gedaan hebben, waarbij het belangrijkste is dat elke truc met live publiek gedaan kan worden, dus cameratrucs en video-effecten gebruiken we niet tijdens de uitvoering van de trucs. 150 Trucs gemiddeld per seizoen: of je moet dan een grote zak met geld gekregen hebben van de NPO of zwaar gesponsord worden door de goocheldealers. Echt gesponsord worden dat zit er niet in, maar gelukkig kunnen we wel rekenen op de goochelwinkels in Nederland.

Aart-Jan onderbreekt ons gesprek en verzoekt Rob om toch even een broodje te gaan eten nu, want zo meteen komt de cameracrew weer binnen en dan moet er voorbereid worden voor de opnames in de middag. “Vinden jullie het leuk om mee te gaan naar de tweede locatie?” vraagt Aart-Jan, want dan heb je echt een volledige opnamedag meegemaakt. Dat laten we ons geen twee keer zeggen natuurlijk en we ploffen neer op een stoel voor een klein rustmomentje.
De cameracrew komt binnen en valt direct aan op de schaal met broodjes. Meteen springen Rob & Emiel weer in de magische modus en met de ongekende energie die we van de heren kennen beginnen ze weer een vijftiental trucs te laten zien en begint het riedeltje waar we deelgenoot van waren in de ochtend weer van voren af aan, alleen dit keer met andere trucs. Daarna springen we allemaal in de auto en vervolgen we onze weg naar de tweede locatie. Een leuk skate-park in het midden van Utrecht. Het skate-park heeft voor het team wel een bijzonder plekje omdat daar ook de pilot gedraaid is van het programma.

Op deze locatie moet je echt ogen in je achterhoofd hebben, want de skaters vliegen links en rechts rakelings om je heen.
Rob krijgt halverwege de opnames nog een ingeving bij een bepaalde truc en schiet midden op het skatepark Emiel en de regisseur Aart-Jan even aan voor een kort overleg momentje.

streetmagic-Rob-en-Emiel-6

Achteraf blijkt dit een leuke oplossing te zijn voor deze truc en wordt er besloten om het op de manier te doen die net getoond is.

Knippen en plakken

Dan is het opeens al weer 17.00 uur geworden en is de draaidag voorbij. Moe maar voldaan zie ik Aart-Jan in een stoel ploffen en we gaan even bij hem zitten. “En hoe vond je de georganiseerde chaos”, vraagt hij aan Danielle (de fotograaf van dienst) “Dit is echt bizar”, antwoordt ze, “ik ben dan een leek met trucs, maar ik kom ogen en oren tekort om alles te kunnen volgen.” “Ja, daar kan ik me wel iets bij voorstellen”, sluit ik daarop aan. Aart-Jan schiet in de lach en neemt een slok van zijn koffie. “Een georganiseerde chaos is het zeker als je als buitenstaander toekijkt, maar vergeet niet dat we van tevoren natuurlijk alle trucs plannen, welke truc doen we waar en in wat voor camera-setting. Een paar weken voor opname krijg ik de trucs uitgeschreven aangeleverd van Rob & Emiel en maak ik een planning. Deze planning is noodzakelijk zodat we de afleveringen lekker afwisselend kunnen houden. Zo staan we in een uitzending langs het voetbalveld of in een sportzaal, om te eindigen op een skatepark. Op een dag als vandaag nemen we ongeveer materiaal voor zes afleveringen tegelijk op, vandaag waren we op een skatepark en een voetbalveld, nou mix daar de beelden doorheen van de vorige opnamedag en je krijgt voor het oog een lekker afwisselende aflevering.”

Hoe word je dan wijs uit alle materiaal als de afleveringen gemonteerd moeten worden? Nou zo meteen als ik (Aart-Jan) thuis ben, laad ik alle beeldmateriaal van de dag in en maak ik een ruwe edit en als alles loopt zoals het moet (en dat doet het meestal wel) en ik vanavond klaar ben, staan er 6 afleveringen in hele ruwe vorm klaar. Die upload ik vervolgens naar onze server en maandag gaan de editors er mee aan de slag om er mooie afleveringen van te maken. Dit is dan op dinsdag, uiterlijk woensdag klaar en dan staat de aflevering zoals die is. Montage technisch zijn de afleveringen dus helemaal klaar, maar dan moet er nog een controle plaatsvinden dat het magisch ook allemaal klopt. Dus op donderdag komen Rob & Emiel dan naar de montagestudio en kijken we gezamenlijk met de hoofd-editor erbij zes afleveringen achter elkaar. En als iedereen tevreden is over de aflevering, dan gaan de afleveringen naar de NPO toe en kunnen ze de zender op.
We werken graag vooruit dus de afleveringen die we vandaag opgenomen, hebben zullen ergens in mei op het scherm verschijnen. En zo geschiedde; op het moment van deze publicatie beginnen inderdaad de afleveringen op televisie te verschijnen waarbij we aanwezig mochten zijn en kunnen we allemaal genieten van één van de meest populaire magische programma’s op televisie genaamd: Streetmagic.

streetmagic-Rob-en-Emiel-7

JeanPaul
fotografie Danielle Verheij-Ridderhof

Langs deze weg wil de redactie van Informagie Point of View Media en alle medewerkers van het programma Streetmagic bedanken voor de hartelijke ontvangst en prettige samenwerking op de draaidag.