Vampieren zien eindelijk het daglicht!

Het is geen geheim dat ik voor veel goochelaars in binnen en buitenland hun act of show registreer.
Dit doe ik al vele jaren met veel plezier voor iedereen en ik ben zeker van plan dit nog vele jaren te doen, voor individuele goochelaars, maar ook voor de Nederlandse Magische Unie.
Inmiddels heb ik een behoorlijk archief met veel mooie magie. Soms beslist de artiest dat beelden voor altijd achter slot en grendel moeten blijven, en die keus respecteer ik dan ook.

Mensen vragen mij wel eens wat ik dan allemaal voor beeldmateriaal heb. Daar blijf ik dan altijd een beetje geheimzinnig over, want niet alles kan en mag het daglicht verdragen.
Maar soms valt alles dusdanig op zijn plaats dat het een mooi moment is om toch iets met die beelden te doen. Zo ook met de beelden van de show ‘VAMPires!’

Ik had het voorrecht om in 2011 een dag mee te mogen draaien met de cast en crew van deze show. Een week daarvoor had ik de show al gezien als bezoeker. Sittah en ik kenden elkaar toen nog niet, maar na het zien van de voorstelling heb ik haar aangesproken en gecomplimenteerd met de show.
Op de terugweg naar huis besefte ik mij dat ik hier toch wel iets bijzonders gezien had. De show begon met een film en ging naadloos over in live-action.
Meteen stuurde ik Sittah een e-mail en bood haar aan om de show te registreren zodat ze later nog eens kan terugkijken, maar ook dat de rest van de cast een aandenken heeft aan deze bijzondere productie.

En zo geschiedde. Een week later stond ik weer in Bobbejaanland, dit keer met een camera in de hand, nog voor de tijd dat alles zwaar in High Definition was, wat ook terug te zien is aan de beeldkwaliteit.
Met de illustere woorden “we gaan vandaag zeven shows doen”, begroette Sittah mij allerhartelijkst voorafgaand aan de eerste show. “Doe lekker je ding en maak er iets moois van” zei ze daarna en ging meteen verder met voorbereiden. Met de medewerkers van Bobbejaanland maakten we snel een plan, waarbij voorop stond dat het toegestroomde publiek niet gestoord mocht worden. Nou, dat moest wel lukken, en ik ging ik helemaal achteraan staan achter het publiek.

De show begon en halverwege borrelde het idee op om eens iets geks te proberen, waarom niet alle shows van die dag filmen en die voor zover dat kan samen laten smelten tot een montage.
Na de eerste show volgde er spoedoverleg met Sittah en de crew van het theater, en binnen een paar minuten was het plan gesmeed. Sittah en de cast bleef lekker haar ding doen en ik positioneerde mij elke keer op een andere plek in het theater, in samenspraak met de mensen van Bobbejaanland.

Hier merkte ik vlak voor aanvang van de derde show in wat voor rollercoaster ik terecht gekomen was. Zeven shows op deze dag, elk heel uur een show van een half uur, betekende dat je 10 minuten hebt om mensen binnen te laten, 10 minuten om mensen uit te geleiden, maar ook 10 minuten om de show volledig te prepareren. U begrijpt, dit is gekkenwerk, maar alle radertjes vielen op zijn plaats en mijn respect voor de cast en crew groeide met de seconde.
Aan het eind van de dag was ik gesloopt, en dan draaide ik maar een dag mee. Sittah en haar crew draaide dit schema 15 dagen lang, 4 shows op doordeweekse dagen en in de weekeinden zeven shows vanwege de avondopenstelling.

Moe maar voldaan ging ik naar huis. Een gigantisch mooie ervaring en een paar vriendschappen rijker.
Mijn apparatuur destijds was een tikkie verouderd, dus het monteren van ‘VAMPires!’ vergde tijd, heel veel tijd. Ik was hier ongeveer 3 weken mee bezig. Shots uitzoeken, monteren, toch maar die andere camerahoek kiezen gewoon omdat dat mooier uitkomt, maar dan sluit het weer niet aan met het shot wat erna komt enz enz. Dit was best een behoorlijke puzzel om te leggen qua montage.
Ook omdat de actie niet helemaal naadloos elke keer op elkaar aansloot. Dan moet u bijvoorbeeld denken aan een danser die in show 1 in het midden staat, maar in de tweede show net uit het midden staat en een draai net een seconde later of eerder maakt.
Maar goed, met veel geduld is het uiteindelijk gelukt en leverde ik een doos met dvd’s af bij Sittah.
Later hoorde ik dat iedereen er ontzettend blij mee was. Vooral de dansers hadden iets leuks te laten zien op de dansacademie waar ze studeerde. En naar ik begreep konden de docenten ze mooi beoordelen aan de hand van mijn beelden. Kortom een win-win situatie voor iedereen.

De jaren verstreken en we belandden in 2019. Op de radio hoorde ik muziek, het openingsnummer uit de show ‘VAMPires!’
En meteen dwaalden mijn gedachten af naar die periode in 2011. We zijn acht jaar verder en ik besloot Sittah een berichtje te sturen met het idee om de show te publiceren.
Meteen was ze enthousiast, maar dan moest Bobbejaanland ook akkoord zijn. Logisch natuurlijk want het is hun productie. Ik stuurde Bobbejaanland een email met mijn idee en binnen een paar uur kreeg ik bericht terug van de directie met de goedkeuring, en maakte ik een kleine vreugdesprongetje van binnen.

De show waar ik met zoveel plezier aan terugdenk mag ik publiceren, hoe tof is dat! Maar dan moet het wel speciaal zijn. En zo begon het idee van de drie trailers, eerst alleen de letter V in het bloedrood met daarnaast een volle maan, daarna een iets grimmigere trailer waarin we twee hooggehakte damesbenen zien lopen in een donker steegje met een onguur persoon achter zich aan. En trailer 3, weer de maan uit de eerste trailer maar dan met lekkere opzwepende muziek met de grote reveal van dit project.

Maar ik wilde meer, dit is tenslotte een project geweest dat ik koester, gewoon omdat ik weet hoeveel liefde en tijd erin gestoken is door Sittah en haar crew, hoe ik vertrouwen gekregen heb van Bobbejaanland en producer David Stuyck destijds om dit te mogen filmen.
Als bij donderslag bij heldere hemel was daar de oplossing, mijn dochter kwam met het idee van de reaction-video.
Meteen belde ik enthousiast Sittah of ze dat ook leuk vond om te doen, en ik kreeg meteen een volmondig ‘ja’. Daarop schakelde ik Marcel Verbakel in, want ik kon dit zelf wel met Sittah opnemen, maar het is veel leuker om het met iemand dit te doen die nog fris en onwetend over de show is.

Op 17 maart was het zover. De opname van de reaction-video, lekker op de bank bij Sittah thuis.
Die video boordevol leuke weetjes over de show kunt u alleen hier aanschouwen op informagie.nl

Ik wens u veel kijkplezier!

Jean-Paul