Oproep

Toen ik meer dan 50 jaar geleden door de spreekwoordelijke goochelvlo gebeten werd, waren de enige manieren om je verder in de goochelkunst te bekwamen:
– Boeken uit de bibliotheek, echter: beperkt
– Enkele goocheltrucs zoals die in sommige feestartikelenzaken werden aangeboden
– Goochelverenigingen
– En last but not least: goochelcongressen

Op de goochelcongressen waren vaak meerdere dealers met een veel rijker assortiment en props van veel betere kwaliteit dan in de feestartikelenzaken. Daarnaast waren er ook nog lezingen van vaak beroemde namen.

De wereld is het laatste decennium razendsnel gedigitaliseerd en daarmee is het aanbod geëxplodeerd. Op Youtube kun je acts van voormalige kampioenen gewoon terugzien op jouw eigen PC. Hoe dat met auteursrechten zit vraag ik me al lang niet meer af. Bestellen van props, boeken of DVD’s kan eenvoudig per internet en je betaalt bij wijze van spreken met een enkele muisklik.

Zelf ga ik echter nog steeds met veel plezier naar mijn goochelcluppies en bezoek ik ook graag de (inter)nationale congressen. Wel betrap ik mijzelf er op dat wanneer er ergens (ver weg) in den lande een lezing gegeven wordt, vaak van iemand van wie ik al materiaal heb in de zin van boeken, DVD’s of trucs, dat ik er dan minder snel op uit trek.

De NMU worstelt de laatste jaren met het financieel rond krijgen van de nationale congressen, tegenwoordig Dutch Festival of Magic geheten. Buitenlandse artiesten vormen vaak een “trekker”, maar dit zijn veelal professionals die normaal betaald willen worden en ook nog eens dure reis- en verblijfkosten hebben. Als er dan niet genoeg congresgangers inschrijven dan komt de begroting al snel in de rode cijfers.

Vreemd genoeg tref ik wel heel veel landgenoten aan op – bijvoorbeeld – het jaarlijkse congres in Blackpool. De vlucht plus hotel zijn betaalbaar maar ook alles bij elkaar toch veel duurder dan het DFoM. De gala’s zijn echt niet beter dan “de onze” en de toegangsprijs vergelijkbaar. In Blackpool zijn wel heel veel dealers. Zou dat een verklaring kunnen zijn? De kwaliteit van het concours vond ik veelal minder dan bij ons eigen DFoM en er zijn maar weinig concoursdeelnemers in Blackpool.

Bij veel verenigingen zien we het fenomeen van vergrijzing toeslaan, al zijn er gelukkig ook een hele hoop gunstige uitzonderingen: verenigingen met een heel actieve junioren afdeling. Zelf zou ik het een groot verlies vinden als we niet meer jaarlijks een DFoM zouden kunnen aanbieden. Maar hoe krijg je e.e.a. financieel sluitend? Het blijkt steeds lastiger om sponsors te vinden, nu veel bedrijven vanwege de crisis in hun kosten hebben moeten snijden. Hetzelfde geldt voor subsidies van fondsen. Er dansen steeds meer vliegen rondom de subsidie-strooppot, ook weer vanwege verregaande bezuinigingen in de culturele sector, terwijl deze strooppot steeds leger raakt. Ik denk zelf dat de oplossing zit in het bieden van een beter en meer bij deze tijd passend “product”. Dat is echter makkelijker opgeschreven dan opgelost of uitgewerkt.

Waarschijnlijk hebben velen van ons de laatste jaren een beetje de tering naar de tering moeten zetten, maar dat betekent toch lang niet altijd dat wij onze dierbare hobby ook maar opgeven. Vissen kost ook geld en ik zie echt niet heel veel minder sportvissers langs de waterkant de laatste jaren.

Bij deze wil ik daarom een oproep doen voor creatieve ideeën hoe wij het DFoM van nieuw elan en aantrekkingskracht kunnen voorzien. Het digitale platform van de Informagie is daartoe uiterst laagdrempelig.

Zelf kan ik bijvoorbeeld denken aan:
– Interactieve digitale lectures; Michael Ammar – bijvoorbeeld – heeft met lectures de hele wereld afgereisd en ik kan me voorstellen dat hij misschien niet zit te wachten op weer een intercontinentale reis en een verblijf op een niet erg luxe hotelkamer. Echter, met een camera bij hem thuis en op het DFoM zouden we een soort “skype workshop” kunnen organiseren inclusief Q & A en dergelijke. Is dit misschien een idee?
– Lecturers vanuit andere disciplines: acteren, presentatie, script writing, mime, toneeltechniek etc. Hiermee zouden we ons kunnen verbreden en aldus verbeteren. Het is uiteraard wel een uitdaging om hiervoor de goede mensen te vinden en die zullen ook niet “gratis” komen, maar ze halen ons misschien wel uit onze bevroren comfort zone of incestueuze vicieuze cirkel.
– Meer aandacht voor street magic of voor de mogelijkheden van de digitale wereld voor goochel entertainment, goochelen voor TV – ook een apart vak, maar beiden zeer populair
– Marketing technieken voor aspirerende professionals, hoe gebruik ik daarbij optimaal de mogelijkheden van de social media.

Het zijn slechts een paar ruwe voorzetten en eerste vingeroefeningen (wij goochelaars houden daarvan, heb ik me laten vertellen). De NMU heeft eerder een enquête gehouden over de wensen en voorkeuren m.b.t. een DFoM. De response daarop was matig, om redenen die mij onbekend zijn, en de opbrengst dus ook.

Bij deze wil ik een ieder oproepen om mee te helpen brainstormen hoe wij het DFoM weer tot een haalbaar evenement kunnen ombouwen. Het concours is een vast gegeven en een mooie gala show stellen we ook allemaal op prijs, maar wat doen we daar tussendoor of omheen? Op TV en Youtube kan de goochelkunst zich in een grote populariteit verheugen. Het DFoM met zijn concours, lezingen en dealers kan daar een belangrijke voedingsbodem voor vormen. Daarom: denk mee en doe ook mee!!

Dank voor welke reactie dan ook. Een voorstel om het DFoM af te schaffen mag ook, maar dan graag wel met goede redenen omkleed.

w.g.
Douwe W. Swierstra – vice president van de NMU