Donderdag 25 mei 2017

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!

Dit gezegde moet het organiserend comité van de Noord-Hollandse Broederschap van Goochelaars door het hoofd hebben gespeeld bij het organiseren van het Dutch Festival of Magic 2017. Jeugd, dat was het overkoepelend thema van de eerste dag.

Het festival vond plaats in het uitstekend geoutilleerde Cultuurgebouw “De Meerse” in Hoofddorp. Drie zalen werden gebruikt voor de diverse activiteiten, 2 zalen voor de dealers en ook fotograaf Ben Klein had in het gebouw een eigen studio.

dealers-dfom

De prachtige foto’s van Ben hingen door het hele gebouw en de foto van Henk Rekelhof raakte mij natuurlijk het diepst. Voor een club die al vele malen het Nederlands congres heeft georganiseerd moet de administratie een fluitje van een cent zijn. De congresbalie werd bemand door ervaren krachten en alles verliep snel en zonder problemen. Vroeger kreeg je nog weleens een rijk gevuld congrespakket, maar de NBG heeft waarschijnlijk gedacht, beter een goede artiest erbij dan een pakket met allerlei spulletjes die je na verloop van tijd in de vuilnisbak gooit en daar kan ik het wel mee eens zijn. Aan het programmaboekje had wat mij betreft wel iets meer aandacht kunnen worden besteed. Een goedkoop a4tje dat na dag 3 door het vele vouwen dat je op dat soort dagen doet, al bijna niet meer leesbaar was. Ook vond ik het een gemis dat bij de deelnemers niet werd vermeld in welke klasse ze uitkwamen en van welke club ze lid waren. Natuurlijk werd tijdens het concours deze omissie door Gerhard luid en duidelijk verbaal gecompenseerd.

Meet en Greet

De jeugd van tegenwoordig wordt opgevoed met de aanwezigheid van YouTube, Facebook en Instagram. Zij zien ontzettend veel voorbijkomen en de goochelkunst ontbreekt niet op dit soort media. Veel bloggers worden helden en worden soms door miljoenen bekeken. Een Zaanse treitervlogger kan een superstatus krijgen en uitgenodigd worden om een column te schrijven in het AD. Zo zijn er Blogs van onze dealers, maar ook goochelaars maken furore op de nieuwe media en worden (ook in Nederland) zeer bekend. Ik zag op Youtube een filmpje van Dynamo langskomen dat ruim 18 miljoen keer is bekeken. Ik bedoel maar.

Meet-en-greet-

wardo-meet-en-greet-gala

De jeugd was in groten getale gekomen om hun goochelhelden te ontmoeten, een selfie mee te maken en in levende lijve te zien goochelen. Dat laatste was iets dat velen nog nooit hadden gezien. Er werd met rode konen gekeken naar: Robin Matrix, Michael van Straelen, Nick Nielsen, Wessel Kort, Ron Timmer en last but not least Rob en Emiel. In de Meet en Greet in de foyer was toch, ondanks zijn drukke agenda, Hans Klok verschenen. Een joelende schare kinderen gaven hem een helden opkomst. Maar ook Shin Lim voelde zich niet te groot om onvermoeibaar met de jeugd op de foto te gaan.

Doordat verschillende onderdelen gelijktijdig waren geprogrammeerd, moesten er keuzes gemaakt worden. Dat vond ik en velen met mij, bijzonder onaangenaam. Om jullie over de lezingen te informeren kon ik niet naar de Meet en Greet Gala. Ik heb uit de tweede hand vernomen dat de jeugd dolenthousiast naar bovenstaande artiesten hebben gekeken en ook de ouders hebben nu inzicht waarom de goochelkunst hun kroost zo enthousiast maakt. Zij zullen nu ook eerder in de buidel tasten om hun talentvolle kind deze prachtige hobby te gunnen en later een gedegen goochelopleiding te laten geven.

Lezing Think

Think is een bijzonder aardige en talentvolle goochelaar uit België. België heeft een tijdje stil gestaan in de ontwikkeling van hun goocheltalenten, maar de laatste jaren komen de talenten van onze zuiderburen volledig tot bloei, zoals later op dit congres zal blijken. Vorig jaar was dat Kurt Demey met zijn originele mentale act. Think heeft zich de afgelopen jaren internationaal in de kijker gespeeld. Voor Alakazam Magic mocht hij de DVD “Parallels” maken, die heel goed werd verkocht en dat leverde hem optredens over de hele wereld op, dus ook in Hoofddorp. Hij houdt zich hoofdzakelijk bezig met kaartgoochelen, maar op een originele en vernieuwende manier. Eigenlijk was zijn lezing een vertoning en uitleg van veel effecten uit bovengenoemde DVD, dus voor collega’s die niet wilden of konden komen naar dit congres, koop deze dvd van onze dealers en je bent toch nog naar zijn lezing geweest. Think vertelde mij dat hij alweer bezig is met een nieuw project voor Alakazam Magic dat later dit jaar op de markt komt.

think-lecture
Think

Een aantal van jullie vindt het misschien niet kunnen, maar ik zet mijn hoofdredacteur Jean Paul Broekhuizen in het zonnetje (die overigens overvloedig deze dagen scheen). Bij deze lezing registreerde hij Think op adequate en duidelijke wijze. De beelden van de artiesten werden hier en overal in alle zalen professioneel en onvermoeibaar door hem geregistreerd, zodat alles optimaal te volgen was. Het helpt dan dat JP zelf ook goochelt en ook nog professioneel cameraman is. Uit de mond van Shin Lim hoorde ik dat hij bijzonder blij was met de opnames van JP. Chapeau!

Lezing John Carey

Ook John is een aardige goochelaar. Begonnen als loketbeambte op een klein spoorwegstation in Londen, waar hij volop tijd had om zijn double lifts en second deals te oefenen. Hij ontwikkelde zich later tot een bekend goochelaar met kaarten en munten. Hij heeft boeken en DVD’s gemaakt en wordt alom gerespecteerd. Toch moet ik jullie melden dat zijn lezing mij tegenviel. Dat had verschillende oorzaken. In het begin van zijn lezing stond-ie in het donker, dat hij de technicus verweet, maar ik vind dat je niet moet beginnen als het licht niet goed is. Door de dubbele boekingen waar ik het eerder over had, begon zijn lezing om halfvier en de Meet en Greet gala om vier uur. Door deze programmeringen liep midden in zijn lezing de helft van de toeschouwers weg om zich naar een andere zaal te begeven. Ik kan mij heel goed voorstellen dat John hier moeite mee had. Het verstoorde zijn lezing en potentiële klanten liepen weg. Kortom hij had daar zichtbaar moeite mee en dat had natuurlijk invloed op zijn optreden. Wel moet gezegd dat zijn effecten bruikbaar en niet al te moeilijk te realiseren zijn.

Wedstrijd om de Hans Klok Trofee

Wat een vondst om een Internationale wedstrijd te organiseren voor de junioren! Het werd nu geen wedstrijdje tussen jonge goocheltalenten, maar een werkelijk professionele gala! Na de officiële opening door Jasper Oberon traden Rob en Emiel als presentatoren voor het voetlicht. Wat een talent en ervaring hebben deze heren in de loop der jaren ontwikkeld. Ook al was Emiel het oudste jurylid, toch reken ik ze bij de jongere generatie Nederlandse goochelaars. Zij weten ook op tv de jeugd te pakken met hun street magic. Routines uit hun theatershow werden gebruikt om de artiesten aan te kondigen of om een moeilijke opbouw achter het doek op te vullen. Geweldig gedaan. Ik ga niet alle nummers tot in detail beschrijven, veel is te zien op youTube en in de toekomst zullen deze jonge talenten op allerlei congressen te zien zijn.

Hans-Klok-Trofee-deelnemers

De enige Nederlanders die meededen waren Kylian & Fabienne en moesten als eerste beginnen. Moeilijk, maar wat zijn ze alweer enorm gegroeid. Nieuwe effecten dan die zij vorig jaar lieten zien. Gelukkig was hun ijscokar gebleven en wordt alsmaar beter. Nederland kan trots op ze zijn. Zij moesten het afleggen tegen de manipulatiekunst. Deze klasse is vooral bij de jeugd weer helemaal terug en het is ongelooflijk met wat voor nieuwe technieken en manipulaties deze jongeren komen. Ondanks de verleidingen van het internet, getroosten deze jongeren de moeite om urenlang eenzaam te oefenen en dat resulteert in prachtige nummers. De Belgische Mick Vanhemel en de Finse Hannu Juntunen deden krankzinnige dingen met hun handen, wat een beetje achterbleef waren hun “steals”. Daar wordt dan weer te weinig aandacht aan besteed. En dat zag ik het hele congres ook bij de senioren terug. Mick en Hunnu behaalden respectievelijk de tweede en derde prijs van een jury waar de naamgever van de trofee deel van uitmaakte. Onbetwiste winnaar van deze wedstrijd was Hannah uit Japan.

Hannah
Hannah

Als een sprookjesprinses danst en zwiert ze over het toneel met de welbekende dansende wandelstok. Bij haar zweeft de wandelstok echt! Haar kaartmanipulaties zijn geweldig en ze heeft het voordeel dat haar jurk heel veel ruimte geeft om haar “steals” onzichtbaar te maken in tegenstelling tot haar mannelijke collega’s die het vaak met een strak pak moeten doen. Na haar sprookjesachtige finale kreeg ze een staande ovatie. Net zoals ik twee weken eerder zag in Saint Vincent, waar de Italianen ook helemaal losgingen. In Italië kennen ze geen juniorenconcours dus deed de 16-jarige daar mee met de senioren. Daar won ze met afstand de Italiaanse Grand-Prix, dus dat beloofd nog wat voor de Fism kampioenschappen in Zuid-Korea.

De nazit

De iets ouderen onder ons zullen zich de congressen in de Leeuwenhorst herinneren. Ook daar organiseerde de NBG het congres. Alles onder een dak, zodat er na afloop van het programma onder het genot van enige versnaperingen tot diep in de nacht werd door gegoocheld en lol gemaakt. Fantastische nachten waren dat, waar ik nog steeds met heel veel plezier aan terug denk.
Het congreshotel lag op loopafstand van het theater. Artiesten, organisatie en veel congressisten sliepen daar en er ontstond spontaan weer een ouderwetse nazit. Rob en Emiel fungeerden als aanjagers en o.a.Think, Aaron Crow, Dion, Peter Vogel en nog vele anderen goochelden en maakten plezier met elkaar. Het hielp dat het hotel had begrepen dat er bijzondere gasten binnen waren en de bar daardoor de hele nacht open was. Twee onvergetelijke nachten, die ik om vier uur afsloot. Deze oude man moet hier nog even van herstellen.

Bar-Magic

Met Kieron Johnson heb ik er een vriend voor het leven bij. Urenlang bomen over trucs, zijn pasgeboren baby, zijn mooie vrouw, zijn broer en rare zaken die je in je mond kunt stoppen en weer kan laten verschijnen. Je hoort meer over hem van Douwe en hij gaat nog meer schrijven voor Informagie. Dank NBG voor drie onvergetelijke dagen.

Frans de Groot

foto’s: Danielle en Nicole Ridderhof