De nieuwe trucredacteur stelt zich voor…

Mijn naam is Frans de Groot en ik treed al meer dan 50 jaar op voor kinderen als “Mijnheer de Groot”. Ik heb daarmee prijzen gewonnen op NMU-congressen. Zelfs in de herfst van mijn leven treed ik nog veel op. Ik ben verbonden aan een klein theatertje in Amstelveen en laat daar naast mijzelf ook andere goochelaars optreden. Al bijna 20 jaar ben ik voorzitter/secretaris van Mysterium, een bijzonder fijne club in hartje Amsterdam.

Ergens in 1977 werd in de lobby van Hotel Victoria in Amsterdam het nieuwe vakblad Hocus geboren. Eric Warlicht, Ted Biet, Kees Schoonenberg en ik vormden de eerste redactie. Flip hielp met de vormgeving en Dick Koornwinder verzorgde het fotowerk. Februari 1978 verscheen het eerste nummer. We waren nog betrekkelijk jong en onervaren in het maken van een vakblad en dat was te zien aan de uitvoering. Alles werd door mij getikt op een Underwood schrijfmachine uit het jaar 1929. Er werd (echt) geknipt en (echt) geplakt en aangeleverd bij Kees Faber, die dat drukte op de drukwerkafdeling van de Nederlandse Bank. Maar toch, er was een vakblad dat steeds mooier en professioneler werd en uiteindelijk uitmondde in de Informagie. Ik heb dat ruim 10 jaar gedaan.

Nu in het digitale tijdperk is het speelveld weer totaal anders. Ik werd gevraagd om mijn schouders onder het trucgedeelte te zetten. Na enige aarzeling heb ik toegestemd, omdat ik het heel belangrijk vind om een kwalitatief hoogstaand digitaal platform voor de goochelkunst te hebben. Ik was bijzonder blij verrast dat er al een paar jonge en ietwat oudere talentvolle goochelaars graag bijdragen aan dit trucgedeelte willen leveren. Ik vraag dat nu ook aan alle Nederlandse goochelaars, die hun collega’s het beste van zichzelf willen laten zien. Zij kunnen die bijdragen naar mijn mailadres sturen en dat is: fransdegroot@mac.com

Frans