Het schrijven van een presentatie

In de goochelwereld vind je heel veel lectuur over technieken en trucs. Maar over het schrijven van je presentatie is niet veel geschreven. Mijn ervaring is dat dit ook moeilijk is om universeel vast te leggen. Omdat ieder mens anders is en daarom er geen vaste regels gelden hoe je dit aan moet pakken.
Wat voor de één wel werkt hoeft voor een ander niet te werken. En wat voor de één een regel is wat je nooit moet doen. Deze regel wordt door iemand anders met veel succes doorbroken. Literatuur over het schrijven van je parlando is vaak afgestemd op het karakter van de auteur. Dit betekent dat hier dingen worden omschreven die je wel past of niet past. Het is dus belangrijk dat je bij het lezen hier rekening mee houd. Beschouw daarom deze informatie als ondersteuning en niet als een vaststaand feit.
Het beste is om deze informatie te toetsen met de praktijk. Pas dan kom je erachter wat wel voor je werkt en wat niet.
Ik wil een voorbeeld geven van een tekst die na vele malen herschrijven is ontstaan.
De input voor deze truc kwam uit lijsten die zijn gemaakt zoals ik vorige maand had beschreven, maar ook in samenwerking met Minze Dijksma is deze tekst nu geworden zoals die nu is.

De truc waarvoor de tekst is geschreven, is de Homing card die populair is gemaakt door Fred Kaps. Een beschrijving van deze routine is dat je een truc wil laten zien met 5 rode speelkaarten, maar er blijkt telkens één zwart te zijn. Die wordt weggelegd en de truc wordt getoond met 4 rode speelkaarten, maar er verschijnt weer een zwarte kaart. Dit gaat zo door totdat er geen kaarten over zijn.
De presentatie van Fred Kaps is ongeëvenaard omdat hij het zo weet te brengen dat het publiek in het begin gelooft dat er echt iets misgaat. Dit is een kwestie van heel goed en geloofwaardig acteren. Maar dit plot moet ook bij je karakter passen en bij Fred Kaps kwam dit erg goed over.
Minze Dijksma had zijn versie van de Homing card met mij gedeeld deze is met Jumbo kaarten. Deze versie is ook met jullie gedeeld in de trucbeschrijvingen van de Informagie. Ik studeerde samen met Minze via Facetime de routine technisch in.
Maar dan moet er nog een presentatie bij. Ik vond de presentatie van Fred Kaps zo mooi dat ik besloot het ook zo te willen presenteren. Ik had alles ingestudeerd maar het voelde niet goed en niet geloofwaardig genoeg. Bij mijn podiumkarakter die meer naar de comedykant gaat kwam deze presentatie niet tot zijn recht. Toen begon een erg lange worsteling met verschillende teksten maar de juiste zat er maar niet bij. De Homing card is zo`n truc waar het plot erg simpel en direct is. Mijn ervaring met dit soort trucs is dat een juiste presentatie dan erg moeilijk is.
Ik sprak met Minze en hij kwam met het idee om het te presenteren als verhaal wat mij ooit was overkomen. Dus live vertellen en laten zien wat er ooit eens mis was gegaan voor een volle zaal. Dit drong nog niet direct tot mij door dat dit een hele andere benadering was. Dit komt vaak ook omdat je nog niet echt afscheid heb genomen van je oude ideeën, de presentatie van Fred Kaps.
Ik heb bij deze truc echt overwogen om hem te laten liggen en er niet verder mee te gaan. Maar op een middag dacht ik toch terug aan het idee van Minze. De truc zo presenteren dat je vertelt en laat zien wat er een keer mis is gegaan voor een volle zaal. Ik ben daar mee aan de slag gegaan en heb bestaande input en nieuwe input samengevoegd. Ook heb ik een aantal grappen die ik in mijn lijst had staan toegevoegd.

Hieronder zie je de definitieve tekst van de Homing card. Voor de Homing card aan doe ik nog een gag van Martin Lewis. Dit is een jumbokaart met een schakelaar aan de achterzijde en als je de schakelaar omhaalt verandert de beeldzijde van de kaart. De gag heb ik na het schrijven van de Homing card toegevoegd. Deze input is ook gekomen door gesprekken met Minze Dijksma.

Homing Card en schakel kaart

“Mensen vragen wel eens of ik voor bejaarden optreed. Ja zeker maar dan gebruik ik grote kaarten. Zoals deze! Meneer, kunt u van die afstand zien welke kaart dit is? De schoppen vrouw. Geef hem even een applausje.

Nu zul je denken Mitch, dit ziet toch iedereen! Nou, dit is niet zo! Laatst had ik iemand die zag dit niet …………….. maar die keek ook even de ander kant op!
We doen de schoppen vrouw achter de rug. En geloof het of niet de kaart verandert in een ruiten 10. Nu denkt u dat ik deze kaart omdraai maar dat is niet zo!
Dit is niet zomaar een kaart. Deze kaart bevat heeeel veel elektronica maar daar zie je niets van. Alleen aan de achterkant zie je de schakelaar. Als je deze schakelaar omzet is het al gebeurd. Dan is de kaart verwisseld! Ja dit is heel sterk!
Mensen vragen wel eens of ik klassieke truc doe. Ja ik doe één klassieke truc van Hans Kazan. Hans en ik kennen elkaar erg goed, zo heb ik twee weken terug nog bij hem geslapen……..ik zat op de vierde rij.
Ik werd laatst na deze truc ook vergeleken met Hans Kazan. Een man uit de zaal kwam naar afloop naar mij en toe en zei: “Vergeleken met Hans Kazan ben jij echt heel slecht.”
Hij had ook een goede reden want tijdens mijn voorstelling ging het helemaal mis. Dit is de nachtmerrie van iedere goochelaar.
Dit is wat er gebeurde. Een truc met vijf rode kaarten.
Je kunt het ook met vier rode kaarten doen maar dat is met 1 minder!
Bent u er klaar voor? Oh….. ik nog niet zie ik! ( ziet eerste keer een joker tussen de rode kaarten)
Dit gebeurde dus voor een volle zaal. Ik raakte lichtelijk in paniek…ik dacht wat moet ik nu! Maar je moet door he!
Ik denk ik doe de truc wel met 4 rode kaarten. Deze kaart verwisselt straks met één van deze kaarten. Maar we weten nog niet met welke! Misschien kunt u daar een beetje op letten. Voor mij is het weer een verrassing. 1,2,3, 4 rode kaarten. Deze kaart…… ( ziet de tweede keer een joker verschijnen.)
En je gelooft het niet maar het ging weer mis! En dan slaat de twijfel toe en dan ga je nadenken he! Tenminste ik wel! Ik dacht hoe kan dit nou! Ik dacht misschien komt het doordat ik Drents bloed in mij heb. Ik ben namelijk voor 50% Drents en voor 50% Engels. Van mijn moeders kant bent ik Drents en een vriend van mijn vader is Engels.
Dan moeten we de truc maar doen met 3 kaarten. Ik beloof u, u mist helemaal niets. Nou ja, behalve die twee kaarten dan. We hebben 1,2,3 rode kaarten. Twee in mijn linkerhand en één in mijn rechterhand uhhh. ( 3e keer dat een joker verschijnt tussen de rode kaarten)
En weer ging het mis! Je moet dan eigenlijk stoppen, maar stoppen staat niet in mijn….ja woordenboek ja.
Ik dacht ik begin qua goochelen al mooi op Dries Roelvink te lijken……………die kon ook niet goochelen!
Nog twee kaarten over de harten aas en de harten twee. Ik moet eerlijk zeggen dat ik op dit moment geen vertrouwen meer in had in de truc. Maar gelukkig was ik niet de enige!
Dus deze kaart wisselt straks met …….. ( 4e keer dat een joker verschijnt tussen de rode kaarten.)
Dit is de wet van Murphy he! Alles wat mis kon gaan ging mis. En dat is jammer want het is echt een leuke truc ……tenminste als ie werkt!
Ik denk niet dat ik u deze truc vanavond kan laten zien. Nee ik heb 5 rode kaarten nodig en heb er nog maar eentje over. Die is rood van de achterzijde en de voorkant. ( De laatste kaart is nu ook een joker.)
Ja, en dan sta je dus mooi voor Joker!”

Het effect

Er verschijnt telkens een zwarte kaart tussen de rode kaarten.

Het plot waarvoor gekozen is

De goochelaar in nood plot. Dit overkomt hem en hij weet niet waarom. En hij verteld het verhaal wat al eerder is gebeurd voor een publiek.
Vergeleken met de presentatie van Fred Kaps is dat deze presentatie het verteld als verhaal wat je ooit is overkomen. Bij Fred Kaps ervaar je live dat het misgaat op dat moment.
Alleen bij de versie van Fred Kaps is het dan wel een vereiste dat je het zo geloofwaardig speelt, dat men ook echt gelooft in het begin dat het misgaat. Dit vereist een behoorlijke acteerprestatie die geloofwaardig moet worden gebracht. En dan moet het ook nog bij je podiumkarakter passen.

Tommy Wonder beschrijft dit ook in zijn boek en heeft het over de Sucker tricks. Dit zijn trucs die lijken mis te gaan of die heel doorzichtig lijken, maar die aan het eind een andere wending nemen. Bij het kindergoochelen kennen we de dobbelstenenkast. Dit is een goed voorbeeld van een Sucker trick.
Tommy Wonder vertelt dat, als je een sucker trick presenteert voor volwassenen, deze zo geloofwaardig moet worden geacteerd dat de toeschouwers je ook echt geloven. Dan pas heeft de dramatisch wending ook echt effect. Als deze rol namelijk niet goed wordt gespeeld en de toeschouwer heeft al lang door dat de truc niet echt misgaat. Dan kunnen deze trucs al heel snel als kinderachtig worden beschouwd bij volwassenen.
Wat Tommy Wonder ook beschrijft is dat deze trucs bij je karakter moeten passen. Want je neemt de toeschouwers eerst mee in een verhaal en spiegelt hun voor dat er iets misgaat. Daarna komt de dramatische wending en laat je zien dat het helemaal niet mis ging, maar dat je deed alsof. De toeschouwer kan nu afhaken als dit niet bij je podiumkarakter past. Waarom? Omdat hij eerst heeft meegemaakt dat het fout ging. Als de toeschouwer om je geeft vindt hij dit erg en vervelend voor je. En daarna komt de toeschouwer erachter dat je gewoon met deze emoties speelde. Dit kan als onsympathiek worden ervaren bij sommige podiumkarakters.
Bij de meester Fred Kaps hadden mensen dit gevoel niet omdat het een gentlemen is die ook wel in is voor een grapje. Daarom werkt de presentatie van Fred Kaps ook voor hem.
De presentatie die ik nu heb geschreven heeft als voordeel dat je vertelt dat het je ooit is overkomen. Dit zorgt ervoor dat je het niet heel geloofwaardig hoeft te acteren dat het misgaat. Het verhaal kan hierdoor luchtig blijven en er is ruimte voor grapjes tussendoor.

De ene presentatie is niet beter of slechter dan de andere. Het gaat er hier om dat een presentatie moet zijn afgestemd op de persoon. De uitdaging bij het schrijven van presentaties is: “ Hoe maak je het van jou!”

Met vriendelijke groet,
Mitch Durbank