Magic Time…

Afgelopen weekend had ik nog een mooi voorbeeld van bewustwording. Op de goocheldag van Leo Smetsers zag ik Chris Wood optreden en wat die man allemaal met kaarten kan is echt ongelooflijk en zal ik waarschijnlijk nooit evenaren. Maar de manier waarop deze man contact maakt met zijn publiek is fenomenaal. Dit was voor mij een moment van bewustwording. Ik ben me bewust geworden van hoe ik op dit moment contact maak met mijn publiek en het heeft me tot nadenken gestemd over hoe ik dit contact nog kan verbeteren. Ik ben me er bewust van geworden dat hier zeker nog groei in zit.

Als ik naar mij zelf kijk als artiest zoek ik telkens naar dingen die ik kan verbeteren om mijn performance sterker te maken. Maar ik kan alleen punten verbeteren waarvan ik mij bewust ben dat ze anders moeten. Als goochelaar, als artiest zijn er nu eenmaal dingen die voor verbetering vatbaar zijn en die je zelf niet opvallen. Als ze niet opvallen, ben je je er niet van bewust en kun je ze dus ook niet verbeteren.

Bewustwording kan ontstaan door het kijken naar acts van andere artiesten of door feedback. Daarom is het erg belangrijk dat je bepaalde mensen om je heen verzamelt die gericht feedback kunnen geven. Deze mensen kunnen je bewust maken van dingen in je act of in je presentatie die verbeterd kunnen worden. Feedback ontvangen is niet altijd makkelijk omdat het vaak gaat om punten die je niet had verwacht. Sterker nog het zijn vaak dingen waarvan jij denkt: ‘Dit doe ik best wel goed!’ Ikzelf vind het ook wel moeilijk om feedback te ontvangen omdat je vaak iets moet veranderen of schrappen waar je al heel veel tijd aan hebt besteed. Maar als je je wil ontwikkelen kun je niet zonder feedback. Feedback zorgt namelijk voor bewustwording en van hieruit kun je actie ondernemen om punten te verbeteren.

Als ik naar mijn eigen ervaringen kijk dan heb ik eerst tijd nodig om feedback te verwerken. Vooral bij dingen die ik al heel lang op dezelfde manier doe is het pijnlijk om te ervaren dat het beter of anders kan. Nadat ik de feedback een tijdje op me heb laten inwerken, ontstaat er een focus om te veranderen. Hierdoor heb ik geleerd om een ieder die de moeite neemt om mij feedback te geven aan te horen. Ik probeer dan niet in de verdediging te schieten, maar ik hoor aan wat iemand zegt. In het begin vond ik het vervelend dat iemand mij ongevraagd feedback gaf. Nu vind ik het juist fijn dat iemand mij feedback geeft. Blijkbaar ben ik in de ogen van de feedbackgever de moeite waard om feedback te geven. Daarom hoor ik de feedback van iedereen aan en later beslis ik voor mezelf of ik er gebruik van maak of niet. Als je je namelijk gaat verdedigen of als je weerstand biedt, dwing je andere mensen om jou geen feedback meer te geven. Dat is erg jammer want feedback zorgt voor bewustwording en dit kan weer omgezet worden in focus op verbetering. Bewustwording vind ik dus erg belangrijk voor mijn ontwikkeling als artiest!

Bewustwording is één van de sleutels om te groeien in je vak!

Mitch Durbank
www.mitchdurbank.nl