Uit oude Triksen kun je nog veel leren

Ik ben op mijn 12 de begonnen met goochelen en kwam in 1959 in aanraking met het goochelvirus. Dat was een gezond virus. Dit in tegenstelling tot het virus waar de hele wereldbevolking nu mee te maken heeft.
Je moest in die tijd echt moeite doen om achter de geheimen te komen. Dit in tegenstelling tot nu. De geheimen liggen nu bij wijze van spreken op straat.

Ik ben nu 60 jaar bezig met goochelen. Dan ga je ook wel eens achterom kijken. En wat mij dan opvalt is, dat ik in al die jaren heel veel verzameld heb. Onvoorstelbaar. Het is bij het overdrevene af. Overal staat of ligt wat. Het is net of je rond dwaalt bij Dynamite. Dat heeft ook wel wat. Je komt van alles tegen.

Ik moest ook alles volledig hebben. Ik was lid van de Triks. Het blad is dertig jaar verschenen. En ik heb ze alle dertig. Staat ook mooi in de kast. Ook is het lezen van de verslagen van de congressen in de oude Triksen leuk. Je hebt het allemaal meegemaakt en het zijn allemaal prachtige herinneringen.

Bij het inkijken van de 18e jaargang las ik nog eens de one man parade van Phoa. Phoa was in die tijd een druk bezet goochelaar, die ook vele prijzen op congressen heeft gewonnen. Hij was een charmante goochelaar met originele nummers. Hij heeft ook drie boekjes geschreven. De seizoenen. Bijzonder leerzaam om te lezen.
Hij hoorde ook bij de groep goochelaars die zich vastbeet in een truc en dan tot het uiterste gingen om er wat moois van de maken. Hij heeft heel mooi en uitgebreid beschreven hoe hij een truc ontwikkelde.


Phoa

Op bladzijde 173 in de Triks 18e jaargang 1960 heeft hij een tweevoudig mysterie beschreven. Deze truc werd voor mij een startpunt van een heel nummer. Er worden ook een aantal kaartgrepen genoemd, maar omdat je al een hele tijd bezig bent met goochelen kun je door je verworven kennis ook stoeien met die grepen.

In 1997 heb ik bij een aantal goochelclubs een lezing gegeven. Een goede gewoonte was dan om lecturenotes te maken als verdienmodel. Ik had daarin een truc beschreven met 4 koningen die veranderen in 4 vrouwen. Een truc met veel verrassingen.

Download hier een pdf van de originele lecture notes.

De truc van Phoa doe ik met 4 koningen en daarna de 4 koningen die veranderen in 4 vrouwen en vervolgens komen ook de koningen weer terug.
Daarna vertoon ik Las Vegas Couples – die heb ik nog niet zo lang geleden gekocht -met koningen. Dat sluit mooi op elkaar aan.
En sluit af met jumbo marked cards van Harry Anderson. Een truc die ik op You Tube zag. En heb die truc vervolgens uitgevogeld met mijn kennis over ruw glad. Later bleek dat deze truc ook beschreven staat in de ‘Wise Guy’ een boek met routines van Harry Anderson.

Zie hier een filmpje van Marked Deck van Harry Anderson

Voor de truc Las Vegas Couples verwijs ik je naar Dynamite Magic www.dynamitemagic.nl

Mocht ik jullie in de toekomst zonder een virus tegenkomen. Dan laat ik jullie graag deze routine zien.
Laten we hopen dat deze tijd snel komt.

Minze