In deel 4 zal ik de trucs van de Metro Magic Show (MMS) beschrijven en veel uitleggen. Maar ik wil de lezers van Informagie zeker niet een aantal speciale activiteiten van de Metro Magic Show onthouden.

In 1971 traden wij regelmatig op met Willen Duys die een promotietour deed door heel Nederland voor grote bedrijven. De producent was uiteraard toen al Joop v.d. Ende. In iedere show waren afwisselend een aantal bekende Nederlanders te gast zoals Johan Cruyff, Ard Schenk, Willeke Alberti,Erica Terpstra en diverse politici. Wij waren in elke stad het vaste variéténummer in de show.
Bij een van de voorstellingen stelde ik Willem Duys voor om een gewaagde voorspelling te doen. Ik zou de uitslag van de Europa Cup wedstrijd Ajax tegen Atletico (Spanje) kunnen voorspellen. Willem was meteen enthousiast en stelde voor om dat in zijn TV-programma “Voor de Vuist weg” te doen. Let wel toen was alles nog life en Duys was iedere week op het scherm. Mensen bleven er voor thuis. Sensatie al om.
Al zijn uitzendingen kwamen uit theater het Spant in Bussum.
Enkele dagen voor de wedstrijd was ik in de uitzending. Ik had het bekende en beroemde mooie kistje. De voorspelling ging in het kistje, maar om de truc later uitvoerbaar te maken gingen er nog een aantal voorspellingen mee. Een politie-inspecteur en een notaris waren er bij om alles te controleren op echtheid. Henk Vermeyden was aanwezig voor geestelijke bijstand en gaf mij raad hoe ik mij moest gedragen. Bij dit in de camera kijken, bij dat het publiek toespreken en vooral enorm zelfverzekerd zijn. Het kistje werd ingepakt en verzegeld.

Op de dag dat het kistje opengemaakt zou worden hadden wij een optreden in ’s Hertogenbosch. Dat wil zeggen dat wij met de Metro Magic Show een voorstelling deden, dat ik niet bij het afbreken kon zijn en dat ik met een taxi naar Bussum moest. In die jaren waren alle TV-uitzendingen aan een maximale tijd gebonden en het was maar de vraag of ik het zou halen om tijdig aanwezig te zijn. Tijdens de uitzending heeft Duys diverse malen gezegd dat de illusionist er nog niet was en dat hij de omroepcommissaris verzocht om de uitzending niet weg te draaien voordat gekeken was of de voorspelling juist was.
Ik was net op tijd, maar eigenlijk al te laat, snel een veeg schmink op het gezicht en in de uitzending. De inspecteur en de notaris zaten al aan tafel. Was ik zenuwachtig…. geloof me ik stond stijf van de zenuwen.
Henk Vermeyden was uiteraard aanwezig en stond in de coulissen.

Ik had met Duys uitvoerig afgesproken hoe alles moest gaan. Ik zou het kistje niet aanraken, hem de sleutel geven en hij moest verder niets anders doen dan de sleutel in het sleutelgat steken, omdraaien en het kistje openen. En wat doet Duys, hij pakt de sleutel, houdt hem voor de camera en zegt: Kijk hier is niets mee aan de hand, maar draait de cilinder een paar millimeter, het gevolg …. de sleutel past niet meer!!!!
Henk Vermeyden zei later tegen mij: Ik stond er bij en ik ging echt dood, dat lost Martin nooit op. Life en wat te doen? Ik pakte de sleutel, draaide de cilinder wat terug en liet Duys opnieuw openen. De voorspelling van de wedstrijd met de uitslag zat uiteraard in de cilinder.
De andere voorspellingen zaten in een rolletje, een enveloppe, een opgevouwen stukje papier.
Eerst deed ik deze andere voorspellingen zoals een letter, een kleur en een speelkaart natuurlijk alles met behulp van mensen in het publiek, ja geloof mij nu maar in die tijd kon ik echt forceren en dat voor een miljoenen publiek.
Alles klopte en natuurlijk ook de uitslag. De uitzending was afgelopen. Het was gelukt.

Snel een taxi naar het station en met de trein naar huis. In Rotterdam ook een taxi genomen, de chauffeur keek mij aan en zei: “Heb ik u vanavond niet bij Duys gezien?”
Enkele dagen later stond er in een groot landelijk dagblad een column over Duys en dat hij zich wel echt snel liet beetnemen, niet direct een uitleg maar toch niet leuk. Gelukkig stond mijn naam er niet bij.

Voor ons was het afgelopen en op naar de volgende schnabbel. Maar toen kwam het spektakel pas echt op gang. Miljoenen mensen hadden zoals altijd naar de “ Voor de Vuist weg” gekeken. Het gevolg: Enorm veel brieven via de VARA van mensen die vroegen om hulp. Een aannemer vroeg of ik wilde zeggen voor welk bedrag hij moest inschrijven op een bouwwerk, de winst zouden wij samen delen. Tientallen mensen vroegen of ik de uitslag wilde geven van de voetbaltoto.
Maar ook zeer schrijnende zaken zoals de man die ernstig ziek was, voor de deur van onze flat stond en mij vroeg om te zeggen hoelang hij nog te leven had. Ouders die wilde weten of hun baby een jongen of een meisje zou worden. Een meisje dat vroeg of zij gelukkig zou worden met haar aanstaande man. Tegen iedereen heb ik gezegd, dat ik goochelaar was en dat alles berustte op een truc. Bijna niemand geloofde het, immers Duys zou zoiets nooit toelaten in zijn programma.
Video bestond toen nog niet en de meeste uitzendingen van Duys zijn gewist. Wat ik nog heb zijn een paar onduidelijke foto’s die Ria thuis heeft genomen van de televisie.
Nu 35 jaar later droom ik er nog weleens van …… wat zou er gebeurd zijn wanneer ik de sleutel niet had kunnen repareren.

Martin Hanson, januari 2007