Media aandacht kan een enorme invloed hebben op de kaartverkoop voor mijn shows. Bij optredens in locale Culturele Centra (CC) is het van essentieel belang om gebruik te maken van deze mogelijkheid. We hebben de voorpagina’s vaker gehaald dan we kunnen tellen door gewoon een illusie voor een lokaal herkenningspunt te vertonen en de plaatselijke persfotografen en tv-camera’s uit te nodigen. Op Prince Edward Island, Canada, zweefde ik Marion voor de CC waar we de volgende dag optraden, we stonden meteen op de voorpagina van de krant. Het resultaat was een nieuw record voor de meeste verkochte kaarten op één dag: 600 tickets in 24 uur! Het is natuurlijk gemakkelijk om promotiefoto’s en video’s naar een krant of een tv-station te sturen, maar het vertonen van een illusie voor een lokaal herkenningspunt verandert het meteen in lokaal nieuws. Ik zal enkele van onze mediastrategieën met jullie delen, aan de hand van voorbeelden uit de praktijk, maar houd er rekening mee dat deze ideeën echt voordeel kunnen bieden, of u nu in theaters of op verjaardagsfeestjes, scholen, restaurants of zakelijke activiteiten optreedt. De essentie is hetzelfde en ik heb veel van deze technieken toegepast toen ik als restaurantgoochelaar werkte. Door de media te gebruiken om meer klanten naar het restaurant te trekken, kreeg ik een hogere gage.

MEDIA STRATEGIEËN

Ik ben altijd op zoek naar innovatieve manieren om met CC’s te werken om te profiteren van hun mediamogelijkheden. Wanneer een CC onze show boekt, neem ik contact op met hun publiciteitsmedewerker of marketingafdeling om te bespreken welke dag ik beschikbaar zal kunnen zijn voor media-optredens. Ik voorzie hen van een “Outerbridge – Marketing-Document” van zes pagina’s, waarin staat wat ik voor de verschillende media kan doen, plus enkele promotionele ideeën. Als ze goed zijn (sommige zijn dat, andere helaas niet) zal de medewerker of marketingafdeling enkele televisie-, kranten- en radiointerviews voor mij regelen. Als ze dat niet doen, neem ik meestal zelf deze verantwoordelijkheid op me of huur soms zelfs een lokale marketing man of vrouw in. Dit hangt af van hoe belangrijk de optredens zijn en hoe de kaartverkoop verloopt.

In situaties waarin ik media-optredens organiseer, zet ik mijn publicitaire pet op en neem ik contact op met de lokale media. Mijn eerste prioriteit is om een ​​publiciteitsstunt aan kranten en het lokale tv-nieuws voor te stellen. Ik leg in een e-mail uit wat voor waanzinnige stunt ik zal doen en dat deze voor een plaatselijk monument zal plaatsvinden. In Ottawa, de hoofdstad van Canada, kozen we bijvoorbeeld de nationale parlementsgebouwen als achtergrond. In Bermuda vonden we een prachtig strand aan de oceaan als een vrij goed lokaal monument. Bijgevoegd aan mijn e-mail is een persbericht met de details van onze shows. Ik voeg ook een paar goede voorbeelden van eerdere media-stunts toe. Door te laten zien dat we dit eerder hebben gedaan en we halen er vaak de voorpagina’s mee, daardoor hebben we meer geloofwaardigheid. Een paar dagen later volg ik mijn e-mails op, met telefoontjes. Ik blijf bellen en e-mailen totdat ik antwoord krijg!

Ted outerbridge newspaper

Wanneer al het vorige faalt, ga ik gewoon naar een krant toe en laat zien wat ik kan doen, op kantoor of op straat buiten hun kantoor. Dit werkte heel goed in Toronto, waar ik Marion buiten de kantoren van de Toronto Sun liet zweven. Ik belde de foto-editor en vertelde hem dat buiten zijn deur mijn vrouw in de lucht zweefde. Binnen een paar minuten kwam er een fotograaf uit het gebouw en het resultaat was dat we de volgende dag in de krant verschenen. De Toronto Sun was erg blij met de foto, we wonnen bijna hun ‘voorpagina van de maand’ wedstrijd en onze voorstellingen waren uitverkocht!

Naast het vertonen van een publiciteitsstunt, neem ik ook contact op met talkshows en radiostations om een ​​interview te regelen en wat goocheltrucs te doen. Ik vertel over een aantal fantastische trucs die ik in hun show kan vertonen. Als ik in mijn interview-modus zit of het nu voor televisie, radio of een krant is, bereid ik me altijd van tevoren zorgvuldig voor en schrijf ik op wat ik wil zeggen. Op deze manier zal ik, zelfs als de interviewer niet de vragen stelt die ik wil horen of zelfs saaie vragen stelt, de belangrijkste informatie in het interview pushen. Ik heb ook door schade en schande geleerd dat je nooit iets kunt zeggen in een interview dat je niet zou zeggen in live televisieshow, zelfs als je van plan bent om “off-the-record” te zijn. Ook als de truc die ik meeneem naar het interview sterk afhankelijk is van “bad angles”, komt onze technische man met ons mee om eventuele problemen op te lossen.

Heb je er ooit wel eens over nagedacht om een ​​goocheltruc te vertonen op de radio? Het klinkt gek, maar het kan heel effectief zijn. Ik heb gemerkt dat een voorspellingseffect met een luisteraar die inbelt bijzonder krachtig is. Een van onze populairste stukjes radiomagie wordt “The Time of Day” genoemd en ik ben van plan het in de nabije toekomst met de magische gemeenschap te delen. Het gaat om het versturen, een week voor het evenement, van een voorspelling naar het radiostation in een ongewoon uitziende envelop, verzegeld met een zegel. De envelop ziet er zo ongewoon uit dat de radiopresentator er vaak over begint te vertellen en ook over het evenement dat er aankomt!. Dit is heel belangrijk voor ons! Op de grote dag zijn we in de studio met de radiopresentator en indien mogelijk met de plaatselijke burgemeester of een politieman die verifieert dat alles is zoals het lijkt te zijn. De gastheer nodigt een luisteraar uit om in te bellen. De beller geeft een tijd aan, de radiogastheer scheurt de envelop open en binnenin is een kaart met een tijd erop geschreven. De tijd op de kaart komt overeen met de tijd die de beller heeft gekozen! Het is verbijsterend en het genereert veel reuring voor onze show. We vragen het radiostation meestal om toestemming om wat foto’s en video’s te maken voor de sociale media en onze website. De meeste radiostations staan hiervoor open, want het genereert ook publiciteit voor hen en het Culturele Centrum. Bij de meeste radiostations is de luisterdichtheid het grootst tussen 6.00 uur en 10.00 uur en tussen 15.00 uur en 19:00 uur, zeg maar in het spitsuur. Dit zijn de “timeslots” die je wilt hebben, hoewel je misschien de illusie moet creëren helemaal wakker te zijn voor een interview in de vroege ochtend!

We doen heel vaak tv-interviews en goochelen op televisie om onze live shows te promoten. We zijn overal verschenen van lokaal en nationaal nieuws tot “Much Music” and “Breakfast Television” in Canada. We hebben het weer voorspeld, nieuwslezers laten zweven en interactieve mentale effecten met kijkers uitgevoerd. We geven de producent vooraf altijd B-roll-beelden van onze shows en deze worden vaak gebruikt tijdens een interview. (B-roll-beeldmateriaal is extra beeldmateriaal dat wordt gemonteerd tussen de hoofdopname van het interview.) Dit is een geweldige manier om sterke effecten van onze shows te laten zien wanneer de situatie ons niet toestaat ze live in de tv-studio te vertonen. Ik raad ten zeerste aan om een ​​demovideo/trailer van uitstekende kwaliteit te hebben voor gebruik op televisie. Het is de investering waard. Bij het werken voor tv is het belangrijk om het simpel te houden. Verwacht niet dat speciale verlichting een onzichtbare draad of “black art” verbergt. De verlichting in een tv-studio is meestal vergelijkbaar met een strand rond het middaguur in de Bahama’s: helder en warm! Wees voorbereid op het opzetten van je act in slechts een paar minuten en zorg dat je altijd een extra truc bij de hand hebt voor het geval je een extra minuut voor de camera krijgt. Je kunt worden gevraagd om een ​​interview van 5 minuten te doen en vervolgens verandert de gastheer op live televisie van gedachten en misschien om nog een ​​andere truc vragen. Wees voorbereid op alles. Als je iets vertoont dat afhankelijk is van hoeken, leg dit dan van tevoren aan de cameraman en producer uit en bekijk zelf de camera standpunten in het geval dat ze een close-up vanuit de verkeerde hoek opnemen. Als je een close-up wilt, laat het hen dat ook van tevoren weten.

Een magische workshop is een geweldige manier om iets terug te doen voor de gemeenschap die onze show ondersteunt en tegelijkertijd wat media-aandacht kan genereren. Ik geef vaak een workshop op een plaatselijke middelbare- of basisschool. Elke deelnemer krijgt een exemplaar van mijn boek “Outerbridge Magical Moments in Time”, dat instructies bevat voor het vertonen van tien eenvoudige goocheltrucs. Ik leer ze een aantal trucjes, geef de rekwisieten er bij en deel een paar verhalen over mijn carrière met ze. Ik kan de workshop gemakkelijk aanpassen, afhankelijk van de leeftijd en interesse van het publiek. De workshop resulteert vaak in een krantenartikel of een vermelding op televisie waardoor je weer meer tickets verkoopt. Een lezing kan ook worden gebruikt om media-aandacht te genereren. Ik geniet van lezingen over de kunst van de magie, showbusiness en het ontwerpen van illusies voor een zo divers mogelijk publiek als goochelaars, theaterprofessionals, dramastudenten en leidinggevenden in de culturele sector. Ik gebruik vaak een powerpoint presentatie om meer interesse voor de presentatie te kweken.

Wil je meer weten over Ted Outerbridge ga dan naar: www.tedouterbridge.com