Op 15 oktober jl. organiseerde Goochelvereniging Aladdin traditiegetrouw weer de jaarlijkse Magic Surprise Day. Een hoogtepunt is altijd de markt van tweedehands goochelartikelen. Dit jaar was er zelfs een voltallige erfenis (van de heer Wout Meyboom) die aldaar verkocht werd. De prijzen waren slechts een schijntje van wat je – anders – voor nieuw materiaal betaalt, terwijl de gouwe ouwe effecten echt niet onder doen voor wat tegenwoordig luidkeels als: nieuw!!!, super!, fantastisch!, ongekend! etc. aan de man gebracht wordt. Te vaak blijkt het weinig meer dan ouwe wijn in nieuwe zakken.

surprise2

Vooral boeken en DVD’s blijken een slechte investering, want die gingen echt voor een habbekrats weg. Met pijn in het hart dacht ik terug aan de tijd dat ik (dezelfde) boeken voor dure dollars en met de nodige verzendkosten uit Amerika of Engeland besteld had.
Hakan Varol opende de ochtend met een prachtig effect, waarbij hij een wit frame op een standaard had staan dat hij met een schuif “dicht kon doen”. De toeschouwer mocht vervolgens voelen welk voorwerp hij daar in geplaatst had. Zo voelde de dame in kwestie duidelijk een tandenborstel, maar bij het oplichten van de schuif bleek er een WC borstel te liggen! Hakan herhaalde dit effect nog een aantal keren wat alleen maar aan de stijgende verbazing toedroeg en tot vele humoristische momenten leidde. Een zeer amusant en mij onbekend effect. Dit effect alleen al maakte deze dag voor mij meer dan de moeite waard.

surprise1

Minze Dijksma was bereid gevonden om een lezing te geven. Hij deed dat – zoals we dat inmiddels van hem kennen – op uiterst humoristische wijze aan de hand van een aantal voorbeelden van effecten die hij in zijn eigen programma vertoont. Daarbij putte hij uit zijn jarenlange ervaring en deelde hij zijn kennis en kunde met het publiek. Een zeer boeiende lezing, die voor mij als belangrijkste les had dat je het allemaal niet ingewikkeld hoeft te maken om een boeiend en onderhoudend nummer te brengen.
Guinelli zou na de lunch een lezing houden en ook hier waren de vele tips uit de praktijk goud waard. Daar leer je uiteindelijk meer van en heb je meer aan dat het leren van een nieuw trucje. Je kunt inmiddels verschillende nieuwe effecten live zien en leren op het beschermde truc-gedeelte van de digitale Informagie, gewoon in jouw eigen tijd achter jouw eigen computer thuis.
De MSD kende een hoge opkomst wat het tot een zeer geanimeerde dag maakte. Met pijn in het hart moest ik helaas wat eerder weg omdat ik later die middag nog andere verplichtingen had. De investering van slechts € 17,50 had ik er toen al dubbel en dwars uit. Een grote pluim daarom voor Goochelvereniging Aladdin!
“MSD” staat voortaan voor mij voor: Magic Super Dag!

Gandalf