Ted Outerbridge wordt door kenners gezien als “de meest succesvolle professionele illusionist in Canada.” Sinds 1982 is Ted te zien in theaters over de hele wereld met zijn shows: “Magician Extraordinaire”, “Magical Moments in Time” en “The Time Capsule Tour”. Ted werd in 1963 op kerstavond in Montreal geboren. Op 12-jarige leeftijd trad hij al op op verjaardagsfeestjes in de buurt voor $ 5,00 per show. Op zijn 18de maakte hij zijn internationale debuut. Ted heeft van alles gedaan, van het motiveren van de top 500 van Canada en tot adviseur van het “Cirque du Soleil”. Hij heeft meer dan 100 tv-optredens gedaan en werkt nog steeds voor de Princess Cruises schepen. In 1999 huurde Ted Marion Hinz in als danseres en hoofdassistent. Marion werd al snel een integraal onderdeel van de show en uiteindelijk werd ze de partner van Ted. In 2006 zijn Ted en Marion in Düsseldorf getrouwd. De chemie tussen Ted en Marion op het podium is fenomenaal.
Geprezen voor zijn innovatieve stijl is Ted Outerbridge erkend door zijn collega’s, die hem de “Stage Magician of the Year” gaven. Ted heeft lezingen gegeven voor een zo divers publiek als goochelaars, theaterprofessionals en captains of Industry. “De ervaring van verwondering moet uit het hart komen en niet uit een catalogus van de dealers.” zegt Ted. Wanneer hij niet optreedt, besteedt hij veel van zijn tijd aan het ontwerpen en creëren van zijn eigen persoonlijke stijl en van hightech illusies. Hij studeerde marketing aan de universiteit – en toen ging hij de echte wereld in en leerde hoe hij dat allemaal kon gebruiken! Sindsdien heeft hij zijn brood verdiend door zichzelf
te vermarkten als een goochelaar in verschillende diciplines – van verjaardagsfeestjes, restaurants en scholen tot bedrijfsevenementen, casino’s en fondsenwervers – en de afgelopen 15 jaar in Performing Arts Centres (PAC’s) in ons land te vergelijken met Culturele Centra. Dit artikel richt zich op marketing in de wereld van PAC’s, maar de meeste informatie is ook van toepassing op elk gebied van de showbusiness.

Frans de Groot

CULTURELE CENTRA

Culturele Centra of theaters betalen me hier in Canada een laag uitkoopbedrag of een gegarandeerd minimumbedrag plus een gedeelte van de recette. Ze maken onze show bekend aan hun achterban en zij zijn verantwoordelijk voor de lokale marketing van de show en de verkoop van de kaartjes. Het is in mijn eigen belang om de PAC-markt effectief te helpen onze show te promoten, want hoe groter de kaartverkoop, hoe gelukkiger iedereen zal zijn. Hoe waarschijnlijker het is dat we opnieuw worden uitgenodigd om opnieuw op te treden. Onze staat van dienst is dat 90% van de PAC’s ons binnen drie seizoenen weer terug vraagt.

Om onze show aan PAC’s te verkopen, begin ik eerst een relatie op te bouwen met de theatermanager of programmeur en dan doe ik mijn best om aan te tonen dat onze show goed past bij hun locatie en achterban. Ik bereik dit met een mix van telefoontjes, e-mailmarketing en direct mail en door relaties op te bouwen met de juiste mensen. Een show verkopen aan PAC’s draait allemaal om goede relaties. Wanneer een PAC onze show wil boeken, geef ik ze door aan onze manager die over ons honorarium onderhandelt. Het is een moeilijke en doorlopende klus en het heeft jaren gekost om resultaten te boeken, maar ik ben blij wat het ons allemaal gebracht heeft. Als we op tour zijn, willen we nooit meer naar huis!

Je zou denken dat we concurreren met andere goochelaars wanneer ik werk aan het verkopen van onze show aan een PAC of ​​wanneer onze tickets te koop zijn aan de kassa. In werkelijkheid concurreren we met artiesten van wereldklasse, zoals bands met grote namen, zangers, balletgezelschappen, theatergezelschappen, komieken, enz. We concurreren met de besten, dus het is van cruciaal belang dat ons marketingmateriaal zeer professioneel is. Ik voorzie de PAC’s van de volgende marketingbenodigdheden, zowel elektronisch als in gedrukte vorm:

  • Grote posters met een lege ruimte voor opdruk
  • 6-meter hoge banners met een standaard voor presentatie in de theaterlobby
  • Voorgekookte radio- en tv-spots met ruimte voor een lokale extra bijdrage
  • Kant en klare filmpjes voor tv en sociale media
  • Kopij voor het gedrukte programma van de locatie
  • Persberichten, bio’s en hoge resolutie foto’s
  • Social media-links naar Facebook en YouTube
  • Een lijst met ideeën voor de locatie om te gebruiken bij het promoten van de show

Ik zal deze marketing “tools” in meer detail bespreken, maar eerst … een overpeinzing. Wij als goochelaars concurreren met vele, vele verschillende vormen van entertainment. Ons potentiële klanten hebben veel opties om uit te kiezen. Jenny wordt 6 jaar oud en ze kan haar vriendjes meenemen naar de nieuwste Disney-film met een budget van $ 200 miljoen of ze kan een magische show in haar woonkamer hebben voor $ 200. De familie Jansen probeert te beslissen of ze naar de nieuwste “Cirque du Soleil” show gaan of een goochelshow in hun plaatselijke theater boeken. Mensen gaan tegenwoordig een beetje googelen voordat ze een beslissing nemen. Ziet de website van de goochelaar er net zo interessant en gelikt uit als de filmwebsite? Wat zal ik doen, wat zal ik doen, welke ziet er beter uit? Wanneer de potentiële koper naar de poster van de goochelaar en de poster van Alice in Wonderland kijkt, welke ziet er dan opwindender uit?

Als ik kiespijn heb, heb ik een aantal opties. Ik kan mijn eigen boormachine pakken, wat vloeibaar hout en een kratje bier meenemen naar het huis van mijn vriend en hem vragen mijn kies te repareren of ik kan de hulp inroepen van een getrainde professional – iemand die jarenlang tandheelkunde heeft gestudeerd en die zijn brood verdient om de tanden van mensen te behandelen. Ik en waarschijnlijk u ook, kies altijd voor de tandarts. Om dezelfde reden huur ik altijd een professional in om onze poster of website te ontwerpen of om onze demovideo te filmen en te bewerken. Ik vraag geen vriend die net een Mac heeft gekocht met de nieuwste versie van PhotoShop. Laat ik het eens op een andere manier zeggen: als ik je vertel dat je $ 3.000 moet investeren en binnen één jaar $ 10.000 er voor terug krijgt, wat zou jij dan doen?

Mijn ervaring is dat het altijd veel beter is om een ​​professional in te huren zoals een grafisch ontwerper, webdesigner, fotograaf of video-editor. Het geld dat ik in de loop der jaren voor deze diensten heb betaald, is altijd teruggekomen in de vorm van meer werk en beter betalend werk. Deze mensen zijn onbetaalbaar en het zijn professionals met branchekennis en ervaring die wij als goochelaars niet bezitten. Een ander voordeel is dat ze niet emotioneel betrokken zijn bij het werk dat ik doe.

Het allerbelangrijkste is de afbeelding die voor een poster wordt gemaakt en is het visuele concept dat wordt gebruikt om een ​​show of een film te verkopen. Het wordt gebruikt voor de advertenties in de dagbladen, de website en al het publiciteitsmateriaal. Het is van cruciaal belang voor het succes van een show. Een goede foto moet mooi, eenvoudig en doelgericht zijn. Je moet niet proberen elk onderdeel van de show te laten zien maar in plaats daarvan moet het een gevoel overbrengen van wat jouw publiek zal ervaren. Als ik in Nederland zou wonen, zou ik een foto door Ben Kleyn laten maken. Wat een artiest!

Onze huidige show “Outerbridge Clockwork Mysteries” – poster is ontworpen om onze naam en het genre in één oogopslag weer te geven. Onze grafisch ontwerper gebruikte eenvoudig leesbare lettertypen en kleuren om de titel eruit te laten springen. Je gelooft dit misschien niet, maar voor onze fotoshoot huurden we een kapper in voor mijn haar! We werkten ook met een visagist en art director evenals een fotograaf en zijn assistent. Het idee was om te communiceren dat we een theatrale illusieshow van wereldklasse uitvoeren voor volwassenen en familieshows.

Outerbridge

Hoewel ik persoonlijk geniet van het hebben van mooie grote posters van mezelf en Marion, is mijn ervaring dat PAC’s vooral een kleine poster willen die overal te gebruiken en op te hangen is A5 of 6 lijkt tegenwoordig de meest gevraagde maat te zijn. Jaren geleden maakte ik de fout om afbeeldingen van veel van onze illusies op onze poster te willen hebben in de veronderstelling dat het een groter aantal mensen mensen zou verleiden om de show te gaan zien. Helaas was de poster zo druk dat hij van een afstand leek op een folder van een bezorg pizzeria! De titel was niet leesbaar tenzij de kijker er met zijn neus bovenop ging staan. In dit geval luisterde de grafische artiest heel goed naar wat ik wilde – en gaf me toen ook wat ik wilde. Het is veel beter om te werken met een ontwerper die luistert naar wat je wilt, maar vervolgens geeft wat je nodig hebt. Nu gebruik ik alleen creatieve mensen die ik vertrouw en ik vraag hen specifiek om mij te geven wat ik nodig heb.

We bieden een grote banner voor alle locaties aan waar we spelen, in de hoop dat die in de lobby terechtkomt om de kaartverkoop te verhogen. We bieden ook een display met folders aan om meer interesse te genereren. Een van de onderdelen van onze show is het voorspellen van de inhoud van een tijdcapsule in de stad waarin we spelen. Op de avond van onze voorstelling bepalen willekeurig geselecteerde toeschouwers de inhoud van de tijdcapsule. Wanneer de voorspelling wordt geopend, komt het overeen! Ongeveer zes weken voor de show sturen we de PAC een voorspelling in de tijdcapsule (een gesloten metalen kistje) om in hun foyer of een andere openbare plaats neer te zetten. Dit idee heeft vaak geresulteerd in een nieuw verhaal in de lokale krant.

Ik geloof dat onze website de belangrijkste tool is om onze show aan PAC’s te verkopen en om tickets voor onze voorstelling te verkopen. We hebben veel tijd en moeite gestoken in het vinden van de juiste webdesigner voor onze huidige site www.tedouterbridge.com. De gemiddelde mens heeft een korte spanningsboog, dus onze site is zo ontworpen dat zelfs een snelle blik op een pagina een grote impact heeft zonder dat je helemaal niet of weinig hoeft te scrollen. De site is zeer visueel, maar biedt ook veel informatie voor iedereen die verder wil rondneuzen. Het geld dat we hebben geïnvesteerd in onze website is al vele malen terugverdiend. Een trailer of demovideo is in wezen een commercial voor de show. Die moet dus goed zijn. De meeste mensen hebben een korte spanningsboog dus het moet ook kort zijn. Onze trailer is opgenomen in HD-kwaliteit, zodat deze kan worden gebruikt als beeldmateriaal voor televisie-interviews. De bovenste foto is gemaakt tijdens de opnames. Dit heeft geresulteerd in veel gratis publiciteit. De film die dezelfde avond dat jij optreedt in de plaatselijke bioscoop speelt heeft waarschijnlijk miljoenen aan zijn trailer besteed, dus geef een paar dollar uit aan de jouwe, het is een prima investering. Het is niet nodig om miljoenen uit te geven maar huur een professional in wiens werk indruk op u maakt en die ervoor zorgt dat het van uitstekende kwaliteit is. Ik raad aan om je trailer half zo lang te maken als je dacht dat hij zou moeten zijn: twee minuten niet vier tot acht. Ik raad ook aan royalty-vrije muziek te gebruiken, dus dat er geen auteursrechten zijn.

We hebben een paar hele goede promotie ideeën die we implementeren in elke lokatie waar we spelen. We zijn altijd klaar om goed materiaal voor lokale tv-talkshows te hebben, visuele magie voor fotomomenten in de krant en zelfs magie die we op de radio kunnen gebruiken. We bieden ook workshops en lezingen aan de locaties waar we optreden. Veel locaties stellen deze extra bonussen zeer op prijs omdat ze “educatieve waarde” toevoegen aan onze voorstelling. Door deze mix aan “marketing trucs” te gebruiken, verhogen we vaak de kaartverkoop en breken we af en toe records in de kaartverkoop.