In mei 1945 werd door de Engelse dominee Brown, de ‘Antwerp Magic Table’ in de Antwerpse Zeemanswijk opgericht. De Flying Angle aan het Van Schoonbekeplein was hun eerste clublokaal. Zoals gebruikelijk in die tijd ontstond in elke vereniging (trouwens ook in Nederland) onenigheid. Een onbenullige twist tussen twee leden, leidde tot de breuk. Vier leden stapten op en begonnen voor zichzelf. Diezelfde avond nog werd een nieuwe club de ‘”Vlaamse Goochelaars’” opgericht. Een van de leden vroeg om er “van België’” aan toe te voegen. Het klonk te flamingant (uiterst nationalistisch) en dat was in 1947 in het verdeelde België niet aanvaardbaar. Dat deze beslissing in november 1947 zou leiden tot wat later de grootste goochelvereniging in het Vlaamse gedeelte van België zou worden was niet voorzien. In 1948 veranderde de naam toch in ‘Vereniging der Vlaamse Goochelaars van België’. Na in verschillende lokalen gehuisvest te zijn, kwamen ze terecht in een eigen lokaal, gelegen in Fort VIII te Hoboken, waar ze nog steeds elke week clubavonden houden. Begin 2003 werd door de gouverneur de koninklijke titel gegeven. Dit jaar bestonden ze dus 70 jaar en hun tweejaarlijkse Magic Hand Day kreeg dus als ondertitel: “The Anniversary Edition”.

DEALERS

Helaas was er voor het dagprogramma ontzettend weinig belangstelling, ik telde er ongeveer 50. Dat was voor de 6 dealers natuurlijk teleurstellend. Voor Nederland gaven Dynamite Magic Shop, Inside Magic en Heinz Minten acte de présence. Zowel Heinz als Rene vertoonden naast Tabasco Magic hun nieuwste effecten in de dealershow.

dealers

WEDSTRIJD

Er was een wedstrijd in de klasse close-up en toneel. Hiervoor hadden zich 7 deelnemers gemeld. Het niveau was matig. Deze zomer nog “fooled” Jo de Rijck Penn & Teller met zijn “chicken curry act” en hier in eigen land was hij natuurlijk een kanshebber op de grote prijs. Helaas tot twee keer toe wees de kip de verkeerde voorspelling aan, dat was Jo nog nooit overkomen, vertelde hij me. Van de anderen stak alleen Tinneke er bovenuit. Zij won de tweede prijs met een act, waarvan ik mij wel afvraag waar je zoiets kan vertonen. Naast Tinneke staat er op het toneel een scherm, 2 videocamera’s en een cameraman. Op de plek waar ik zat werd het zicht op Tinneke en het scherm waarop een lollig animatie cartoonpoppetje verscheen, door de cameraman en zijn camera’s ontnomen. Ik heb een andere plaats moeten zoeken, maar dat kan natuurlijk niet altijd. De jury, waar ook onze eigen Sylvia Schuyer deel van uitmaakte, had het er zichtbaar moeilijk mee om dit niveau volgens de FISM-richtlijnen te beoordelen. Mijn advies zou zijn om alleen een Nationaal kampioenschap te beoordelen volgens de FISM-richtlijnen en op dit soort dagen de “vrije” hand te geven. Want dit soort dagen zijn mijn inziens juist bedoeld om voor de deelnemers vlieguren te maken en je nieuwe act voor een live publiek te kunnen vertonen. Een van de organisatoren vertelde me dat de angst bestond dat als men niet volgens FISM richtlijnen beoordeelde de winnaar zich Nationaal Kampioen ging noemen en daar niet kwalitatief genoeg voor was en daar waren eigenlijk de Belgische kampioenschappen voor. Tja, ook in Nederland wel eens een probleem.

acts

prijswinnaars

DE LEZINGEN

Er waren 3 gevarieerde lezingen. Cyril Harvey was de uitvinder en knutselaar van de drie. Hij gebruikt veel magneetjes, kijk maar weer eens naar zijn truc in het trucgedeelte. Daar kwamen nog eens een “locking reel” en een “pull” bij waar hij verbluffende resultaten mee kon bereiken. Ook is hij verzot op dingen die hard kunnen spinnen en zweven. Alles legde hij tot in detail uit, maar diegenen die het knutselen niet zo beheersen, was alles in zijn stand te koop. Aan het slot van zijn lezing vertoonde hij zijn manipulatieact met jumbokaarten, waar hij beroemd mee is geworden.
Vervolgens was het de beurt aan Rob & Emiel. Voor mij was het de eerste keer dat ik ze een lezing zag geven. Maar ook deze tak van sport beheersen ze. Ze gingen wat dieper in op hun trucs die ze in hun theatershows presenteren. Zo gebruiken ze vaak een bekende close-up truc, waarvan ze dan een toneelversie maken. Emiel liet een perfecte “Coin in Glass” routine zien en legde die tot in detail uit. Rob ging wat dieper in op de welbekende “Magicians Choice” aan de hand van een bijzonder leuke mentale truc met blikjes fris, waarbij de zogenaamd onder hypnose gebrachte toeschouwer de juiste drank wist te noemen, die Rob al van te voren had voorspeld en tot climax ook nog in het gekozen blikje zat. De verklaring is verbluffend en hilarisch! Beide heren gaven onvermoeibaar antwoord en uitleg aan het enthousiaste publiek.
Als laatste was het de beurt aan Eberhard Riese, de “éminence grise” van de Duitse goochelkunst. Een fantastische lezing, waar hij geen enkele truc in vertoonde. Het onderwerp was “HOE MAAK JE EEN ACT!” Het moge bekend zijn dat hij de coach is van vele Duitse FISM prijswinnaars zoals: Topas, Julius Frack, Junge Junge, Simon Pierro en nog vele anderen. Een “Magic Act” bestaat uit een bundeling van de volgende onderdelen: Kleding, Karakter, Plot, Effecten, Muziek of Parlando en Aankleding. Geen van deze onderdelen mag ontbreken. Hij hield het aandachtig luisterende publiek voor om nieuwe ideeën op te doen, niet alleen bij onze dealers, maar ook in films, musicals, musea, festivals, winkels die etalagespullen verkopen en natuurlijk boeken, ook al zijn die uit de vorige eeuw. Aan de hand van bijvoorbeeld beelden uit films van Hitchcock liet hij zien dat David Copperfield deze plots gebruikte in zijn eigen show. Een werkelijk bijzonder inspirerende lezing, die ik graag 50 jaar geleden had gezien. Tip voor de organisatoren van ons jeugdweekend: probeer hem naar Nederland te halen. Ik denk dat hij dat heel leuk zal vinden.

lezingen

DE GALA

Gelukkig was de zaal nu wel helemaal gevuld met lekenpubliek uit Aartselaar en omstreken en natuurlijk ook goochelaars. Gunter Guinée oftewel Guinelli was de presentator. In Hoofddorp hadden we al gezien dat hij dat bekwaam doet en hier vertoonde hij ook diverse trucs samen met zijn mooie en getalenteerde partner Julia. Hij vulde probleemloos de “gaten” op als het groene lampje nog niet brandde. Hulde!
Na de opening van de dansgroep Duplex’ Finest was het Jakob Mathias die het publiek in de juiste stemming bracht. Een romantische act, waarbij een perfect zingende assistente, een al even perfect goochelende Jakob en een eigenzinnige kartonnen doos, die een eigen leven gaat leiden, de rollen spelen. Originele effecten, frisse presentatie en live gebrachte muziek. Heel erg goed!
Rob & Emiel hebben in Nederland een grote schare fans en de zalen lopen vol. Het zal me niks verbazen als dat in de toekomst in België ook zo is. Het publiek was wild enthousiast! Ze vertoonden de revelatie van 6 gekozen kaarten uit hun theatershow. Na de pauze vertoonden ze hun “Duoact”, waar alles mee begonnen is. De chemie tussen de heren is perfect en hebben een maximale impact op het publiek. Rob ging met zijn teksten tot het randje, maar nooit er over heen. Ik mag wel zeggen dat het inmiddels een wereldact is geworden.
Nederland was goed vertegenwoordigd want ook Dion was van de partij en bracht zijn poëtische act waarbij het konijn een smakelijke wortel probeert te verschalken. Hoewel hij bij ons natuurlijk overbekend is, was dit de eerste keer dat hij deze act in België vertoonde. Een hartverwarmende act!
Een andere Nederlander van Chinese afkomst was Zippo Guo. Hij bracht zijn manipulatie act. Ik meen me te herinneren dat hij vorig jaar deze act met CD’s deed. Maar hij heeft zijn act omgebouwd en staat nu geheel in het teken van de sociale media. Zo zijn de speelkaarten vervangen door kaarten met de welbekende “Facebook Duimpjes” en de CD’s zijn vervangen door ronde emoticons kartonnetjes. Bijzonder leuk en een veel samenhangender geheel. Een moderne act nu, met veel potentie. De K.VGB wil ook graag de eigen leden een kans geven om zich te presenteren in hun eigen show en dat is te prijzen. Zo zagen we Lee Memphis & Lester optreden. Opa en kleinzoon nog wel die op sympathieke wijze lieten zien wat ze bij de dealers hadden gekocht. Een act die voor de leken bijzonder leuk was, want die komen niet bij dealers. Victor Verheyden had een samenhangende manipulatie act. Ballen, kaarten en kaarsen. Tot slot verschijnt een gekozen kaart in een lijstje. Voor de techniek was dit het slot effect en sloten langzaam het doek. Maar voor Victor was de act nog niet klaar. Gelukkig kon hij zijn act voor een half gesloten doek beëindigen. Goede afspraken met de techniek is dus onontbeerlijk was de les. Als laatste van de leden vertoonde de penningmeester zijn nieuwste zwevende bal. Kevin Antonis wilde ondanks het feit dat hij de hele dag in de weer was om een perfecte organisatie neer te zetten, toch deze vinding laten zien. En dat was niet onterecht. Een uit de kluiten gewassen zilveren bal zweeft over het toneel van links naar rechts, van boven naar beneden en zelfs diagonaal en heel hoog! Heel mooi, maar als het kan graag met iets meer licht.
Het was tijd voor een van de slotacts. Patrick Lehnen vertoonde zijn sprookje van de ambtenaar achter zijn bureau die uiteindelijk verliefd wordt op zijn bureaulamp. De act waarmee hij de Europese Grand Prix won en die mij volledig overdonderde. De techniek achter de bureaulamp is onbegrijpelijk en de opbouw en muziek is perfect. Hij heeft heel erg goed naar Eberhard Riese geluisterd, schat ik zo in. Jakob Mathias mocht de show afsluiten en deed zijn “Beach Party Act”. Wat ik zo in Jakob bewonder is de volkomen nieuwe manier om illusies te vertonen. Geen kisten en dozen die op en af het toneel gereden worden, maar een bijzonder vuurwerk van originele effecten met als thema “strand”. Een verhaal waarbij twee frisse meiden de aantrekkelijke beachboy proberen te versieren. Een aaneenschakeling van kostuumchanges, producties van strandstoelen en zelfs een complete zitbank, Jakob zweeft, de meiden zweven ook en Jakob verdwijnt om seconden later achter in de zaal te verschijnen in zijn zwembroek onder de douche. Heren organisatoren haal hem snel naar Nederland!

TENSLOTTE

De show duurde veel te lang. Hij begon om 8 uur en pas om 12 uur stonden we buiten, maar wat heb ik een mooie dag gehad. Organisatie heel erg bedankt voor deze onvergetelijke dag. Ik hoop dat goochelend Nederland en België eens achter hun beeldschermen vandaan komt, een boek gaat lezen en de goochelkunst live gaat bekijken. Het verandert je kijk op ons geliefde vak en hobby en zal je eigen act tot een hoger plan brengen. Op naar de volgende Magic Hand Day!

wandelgangen

Tekst en foto’s Frans de Groot