Jong geleerd is oud gedaan

Iedereen heeft op een bepaald moment in zijn magische carrière wel een leermeester gehad.
In Nederland is Ger Copper hiervan wel het meest bekende voorbeeld. Met zijn Dutch School of Magic weet hij – samen met zijn team – vele goochelaars te stimuleren tot grotere hoogtes en zeer verwonderlijke acts.
Alfredo Lorenzo is daar een schoolvoorbeeld van. Dit jonge talent gaat naar huis met grote prijzen, treedt inmiddels op in binnen en buitenland en – terwijl ik dit schrijf – staat er een documentaire op het punt van uitkomen. Dus van hem gaan we nog veel meer horen.

Toveren

Niek Takens is ook zo’n talent dat door Ger begeleid wordt. Op 3 oktober 2016 liet Niek zijn nieuwe act zien in het Magic Art Center. Als je zijn vorige act indrukwekkend vond, dan is deze act de overtreffende trap daarvan en dan overdrijf ik echt niet. Wat er in de act gebeurt is gewoon echte magie, er lijkt hoegenaamd geen sleight of hand aan te pas te komen: Niek kan echt toveren!
Ik ga niks verklappen over zijn act, want u zult het met eigen ogen moeten zien om te beseffen waartoe deze jongen in staat is. Maar beeldt u zich eens in in het getover van de films van Harry Potter….nou dat dus! Objecten verschijnen, verdwijnen en veranderen zonder ook maar 1 nanoseconde uit beeld te zijn. Het is echt alsof je naar een film barstensvol speciale effecten zit te kijken, maar het speelt zich nu allemaal live voor je eigen ogen af.

Magie beleef je samen

Deze twee heren zijn er goede voorbeelden van dat magie iets is dat je samen moet beleven; is het niet op de goochelclub, dan is het misschien wel met die bevriende goochelaar waarmee je tips uitwisselt aan de keukentafel.
Ook ondergetekende heeft in het begin van zijn magische carrière (voor zover je over een carrière kan spreken) een leermeester gehad. Mijn mentor was lang geleden niet alleen een vooruitstrevend goochelaar en mentalist maar ook een zeer goede vriend. Zijn naam was Guus de Rijber en hij woonde in Hilversum.

De Ricardo’s

Guus was de man die mij mijn eerste trucs leerde. Urenlang zaten we aan de keukentafel over goochelen te praten en toonde hij mij de meest verbluffende zaken. Guus was destijds al aardig op leeftijd (hij tikte de leeftijd van 80 al aan), maar zat ondanks zijn hoge leeftijd nog vol passie voor het goochelen en alles wat daarmee te maken had. Urenlang kon hij vertellen over zijn optredens in binnen en buitenland, maar vooral ook over de act waarmee hij de wereld over ging. Een act die hij in diverse talen kon opvoeren samen met zijn lieftallige assistente Sylvia onder de naam De Ricardo’s.

Feedback

Veel heeft hij verteld over deze bijzondere act maar helaas heb ik de act nooit met eigen ogen kunnen aanschouwen. Jaren later zag ik een gelijksoortige act bij Rob & Emiel en mijn magische hart begint altijd sneller te kloppen als deze heren hun versie van de blinddoek-act laten zien.
Elke keer dwaal ik dan in gedachten toch weer af naar al die mooie momenten met mijn oude leermeester aan de keukentafel en besef ik weer hoe belangrijk het is om feedback te krijgen en om feedback te vragen.

Een mens is tenslotte nooit te oud om te leren …

JeanPaul

Veel goochelaars hebben een archief, zo ook Jan Bouwhuis.
Ik wil hem langs deze weg bedanken voor het beschikbaar stellen van onderstaand beeldmateriaal.