“Ik ga andere leuke dingen doen”

Iedere goochelaar heeft zijn of haar eigen verhaal over hoe het allemaal is begonnen. Meestal iets met een koffer en een opa die goochelde. Dit verhaal gaat over Hilbert Geerling en in zijn geval was het een buurman die hem op het goochelpad hielp. Maar dit verhaal gaat niet alleen over beginnen, maar vooral ook over ergens mee ophouden, stoppen zeg maar. Want Hilbert stopt binnenkort met zijn theatervoorstellingen. Voor Informagie een moment om eens op bezoek te gaan in Warfhuizen in het puntje van Groningen.

Hilbert, nog even naar dat begin en die buurman. Heb je bij hem ontdekt dat je een professional wilde worden?
“Nee, dat niet en zelfs toen het goochelen wat vastere vormen ging aannemen (1 keer per maand een optreden) had ik niet bedacht dat ik ooit professioneel goochelaar zou gaan worden. Ik was leraar en had het gevoel dat dat mijn roeping was. En toch… het leven kan raar lopen. Langzaam maar zeker kwamen er meer optredens en ging ik dromen van een toekomst als goochelaar.”

Magische Kring Twente

“Ik werd lid van goochelvereniging MKT en ontmoette Henk Schaap. Beroemd in Enschede en omstreken. ‘Als ik toch eens zo bekend zou kunnen worden als Henk’… Dat leek me een fraai toekomstbeeld.

Hilbert-circus
Toen Hilbert nog een Hilbertje was…

Toen ik een jaar later niet meer in Ootmarsum over straat kon lopen zonder herkend te worden, omdat ik daar op alle scholen en verjaardagsfeestjes had opgetreden, vond ik dat ik mijn doel al ruimschoots had bereikt. Tijd voor een nieuw doel: Nederlands Kampioen worden! Een mooi doel. En ook dat lukte, dus kwam er weer een nieuw doel. De Grand Prix. Lukte ook! Weer tijd voor een ander doel: Een eigen theatertournee!
Dat leek me werkelijk het mooiste wat een goochelaar kon bereiken. En eerlijk gezegd, dat was het ook. Allemachtig, wat is het mooi om in een theater te staan. Licht en geluid perfect… Publiek dat er zin in heeft. Heerlijk.”

Komt het zien

En na een aantal seizoenen dacht je hier je pensioen wel mee te kunnen halen?
“Ja, ik dacht dat ik nooit meer iets anders zou gaan doen. Maar ja, zo zit ik dan ook weer niet in elkaar… Er kwam iets anders op mijn pad. Iets totaal onverwachts: ‘Komt het Zien!‘ Dat is een stichting die theater toegankelijk maakt voor blinden en slechtzienden. Het begon allemaal in het Wintercircus van Arlette Hanson. Daar doe ik al een aantal jaren van alles en nog wat voor. Van decorbouw tot optreden als witte clown, zeg maar.
En inmiddels doe ik daar de audiodescriptie. Ontzettend dankbaar werk. Tijdens voorstellingen waar grote groepen blinden in de zaal zitten, vertel ik via een gesloten audiosysteem – waarbij de blinde toeschouwers een koptelefoon dragen – wat er allemaal gebeurt in de piste. Ongelooflijk leuk!

blinden-met-koptelefoon-in-publiek
Blinden met koptelefoon kunnen de voorstelling beleven samen met ziend publiek

Libanon

We hebben in Informagie (klik hier voor het artikel) ook gelezen dat je naar Libanon bent geweest om voor kinderen op te treden in vluchtelingenkampen?
“ja, dat kwam op mijn pad via mijn vader. Hij was ook mijn sponsor.”
Daar wordt je toch niet vrolijk van lijkt me?
“Integendeel. Ik werd er wel degelijk vrolijk van. Het geeft enorme voldoening wanneer je daar een lach kunt toveren op al die kindergezichten. Het is iets waar ik absoluut wat meer tijd aan zou willen besteden.”

Hilbert-in-Libanon---hoedje

Decors, regisseren en Nico

En op dit moment? “Ik maak steeds vaker decors en ik word ook steeds vaker gevraagd om een act te regisseren of te pimpen. Ontzettend leuk om te doen. En natuurlijk ben ik vaak onderweg als Nico met z’n Kliko. Juist in deze tijd waarin duurzaamheid zo op de kaart staat, is er veel vraag naar deze act. Nico trekt het hele land door om zijn visie te geven op de milieuproblematiek.

Hilbert-decor-Nico
Links: Decor door Hilbert ontworpen en gemaakt
Rechts: Nico met z’n kliko

En zo is een maand geleden de kogel door de kerk is gegaan. Ik stop met het maken van theatervoorstellingen en ga andere leuke dingen doen. Het maken en toeren met een theatervoorstelling is geweldig, maar het kost ook heel veel tijd en energie. Tijd en energie die ik nu graag in andere projecten wil stoppen.

Wie je nog niet gezien heeft in het theater is dus te laat?

“Bijna… Wil je nog een keer komen kijken? Kom dan naar de allerlaatste voorstelling in Lelystad op zondag 8 april. Dan trakteer ik na afloop op een drankje en proosten we op ons mooie vak!”

Hilbert bedankt en veel succes.

Ook naar de laatste voorstelling: kaarten via www.getaticket.nl/agora/bestellen/s11567

Foto boven dit artikel: Hilbert met afgehakte benen in de voorstelling ‘de geheimzinnige grotten van Grok M’Gar