Hallo allemaal!

Daar ben ik weer. De uitwisselingsweek is alweer voorbij en het aftellen naar FISM echt begonnen. Over drie dagen stappen we al in de auto naar Hoek van Holland, om daar met de boot naar Engeland te varen. Als alles goed verloopt zullen wij dan op donderdag laat in de middag of vroeg in de avond aankomen in Blackpool. Waarschijnlijk net te laat om Lodewijk te zien optreden. Dus Lodewijk, als we inderdaad te laat zijn om je te komen aanmoedigen, alvast heel erg veel succes! Ook zal ik niet naar Niek’s act kunnen kijken, omdat hij rond hetzelfde tijdstip als ik mag optreden. Dus ook voor Niek: ontzettend veel succes!

Op donderdag avond zal het vast en zeker een drukke avond van oefenen worden, net als vrijdagochtend voor mijn optreden. We hebben al een “emergency-kit” samengesteld zodat we op alles zijn voorbereid. Een goede tip trouwens: zorg dat je op alles bent voorbereid, met desnoods een hele tweede set met spullen die je voor je act nodig hebt. Zorg ook dat je (bijna) alles meeneemt wat je nodig had om eventuele gimmicks in je act te maken, en een paar extra kaarten zijn altijd handig.

Dan nu, de uitwisselingsweek! Die was erg leuk, maar ook wel een beetje teleurstellend. Leuk, omdat we met een grote groep verschillende leuke activiteiten deden. We zijn naar Rotterdam en Amsterdam gegaan en moesten een stage regelen (die van mij was bij de VPRO, dus dat was hartstikke leuk). Bij mijn stage heb ik ook nog aan de hoofdredacteur van de radio en de zakelijk leider van de VPRO een paar trucs laten zien. Op vrijdag hadden we nog een eindfeest. De enige activiteit die tegenviel was de zogenaamde “Dutch cooking workshop”; dit was namelijk niet echt een workshop. Wat het wel was, was saai. We werden in groepen ingedeeld en elke groep kreeg iets te doen. in mijn geval, 40 kg aardappelen schillen, wassen en snijden. Daarna heb ik nog peper staan malen omdat ze blijkbaar vergeten waren om gemalen zout en peper te kopen. Niet echt leuk dus.

De reden dat de uitwisseling een beetje tegenviel, was omdat de twee groepen – in ons geval Nederlanders en Spanjaarden (of Baskenlanders) – erg gesplitst bleven. Het was bijna altijd aan de ene kant de Spanjaarden en aan de andere kant de Nederlanders. Het was leuker geweest als we wat meer met elkaar om waren gegaan. Dit was thuis ook zo. Op de weg terug van een activiteit, bijvoorbeeld wat drinken in een cafeetje, was het hartstikke gezellig met mijn uit wisselingspartner. Maar zodra we thuis kwamen ging ze gelijk naar boven om met haar familie of vrienden te bellen/appen. Hierdoor had ik wel extra tijd om te oefenen en kon ik zo toch nog elke dag één of twee keer mijn act doen. Thuis heb ik niet voor haar gegoocheld, maar in de kroeg waar we met de klas meerdere keren zijn geweest heb ik wel wat kaarttrucs gedaan. Met Amstelkaarten, want mijn eigen deck was ik vergeten mee te nemen.

Michael-van-Straelen-atrium-rotterdam

Als laatste wil ik nog even zeggen dat ik ontzettend veel zin heb in Blackpool. Eerlijk gezegd heb ik het allermeeste zin in het moment dat ik mijn act gedaan heb en in de uitslag. Daarna kan ik gewoon lekker relaxen, rustig naar lezingen kijken en naar de galashows gaan. (en natuurlijk naar de after-parties in het Ruskin 🙂 ) Ik hoop jullie te zien in Blackpool!

Michael
PS: Weet iemand wanneer Manro en Loïs optreden? Ik kan nergens een lijst vinden en zou hen natuurlijk graag aan gaan moedigen!

Hieronder deel 2 uit deze serie

dividerblauw

Michael-van-Straelen2

Hallo iedereen!

Daar ben ik weer. Afgelopen week is er weer veel gebeurd. Leuke, maar ook vervelende dingen. Laat ik maar beginnen met het leuke. Als eerste was er op zondag natuurlijk het Nieuwjaarstreffen in Rotterdam, georganiseerd door de Magische Liga 52 Schakels. Voor een uitgebreid verslag kunt u beter een ander artikel lezen, maar wat ik wel wil zeggen is dat het erg goed georganiseerd was en de lezingen/optredens super waren. Allereerst vond ik het super leuk om de act van Lodewijk de Widt te zien, die had ik op het Nederlandse kampioenschap namelijk niet gezien omdat ik toen achter de schermen stond te wachten tot ik daarna aangekondigd zou worden. Ook vond ik het super om Niek Takens’ act te zien en over beide kan ik hetzelfde zeggen: fantastisch!

Dan nu, het minder leuke. Gisteren (donderdag) wilde ik gaan oefenen en dat ging in het begin in principe goed. Maar toen ging, opeens, alles helemaal verkeerd. Ik begrijp dat dit natuurlijk altijd een keer gebeurt en eigenlijk ook altijd een keer moet gebeuren, maar het leverde zo twee weken van tevoren behoorlijk wat stress op. Blijkbaar was ik er niet 100% met mijn hoofd bij en dan gebeuren dat soort dingen. Het beste (denk ik) wat je in zo’n situatie kan doen en wat ik dus ook gedaan heb, is even iets anders doen. Even ergens anders aan denken. Al is dat iets vervelends als een verslag voor school. Je kan tot rust komen en de stress van je af laten zakken. Nadat ik mijn verslag af had heb ik het nog een keertje geoefend, en alles ging alweer stukken beter. Behalve een klein foutje aan het begin van mijn act, maar dat kwam doordat ik mijn set-up niet helemaal gecontroleerd had en er dus iets fout lag.

Over set-ups gesproken, dat is een van mijn “trekjes” als ik ontzettend zenuwachtig ben; ik check altijd minimaal 10 keer (echt waar) of ik wel echt alles goed heb neergelegd. Een beetje overdreven, ik weet het, maar tot nu toe heeft alles in elke act die ik heb gedaan altijd goed gelegen. (Wat natuurlijk ook wel moet als je alles 10 keer checkt, als er dan nog iets fout ligt doe je toch echt iets goed fout… 🙂 )

Vandaag (zaterdag) zou mijn uitwisselingspartner aankomen, vroeg in de ochtend. Toen we allemaal wakker waren werd snel duidelijk (door dik 500 whatsappjes) dat de vlucht geannuleerd was en de leerlingen uit Baskenland dus op een ander tijdstip aan zouden komen. Maar ja, nu waren we allemaal al wakker. Toen ben ik dus maar mijn act gaan oefenen, om 9 uur ’s ochtends. Dit was op zich best een goed idee. Mijn moeder had op vrijdag ook al gezegd dat het best een goed idee zou zijn om ook eens in de ochtend te oefenen, omdat ik in Blackpool ook in de ochtend op moet treden. De eerste keer (om een uur of 9) ging het niet helemaal vlekkeloos, maar toen ik het later om 11 uur nog een keer probeerde ging alles prima, wat erg prettig was.
Hopelijk tot volgende week! (als ik het niet te druk heb 🙂 )

Michael

PS: Kan iemand die mijn act heeft gezien er een leuke originele naam voor verzinnen? Dit leek ons wel een leuk idee!

foto Marco Havers – hjhavers@hotmail.com

Hieronder deel 1 uit deze serie

dividerblauw

kijkje in de keuken – EK FISM 1

13494846_1203261579684630_5184179082088870237_n

Hallo iedereen,
Voor de mensen die mij niet kennen, ik ben Michael van Straelen. Ik ben vijftien jaar oud en doe al sinds mijn achtste aan close-up goochelen. Sinds dien heb ik drie keer meegedaan aan het juniorenconcours en twee keer aan het open Nederlands Kampioenschap.
Naast goochelen doe ik ook aan voetbal. Ik speel al sinds mijn zesde in vrijwel hetzelfde team. Ook ben ik al bijna net zo lang keeper. Eigenlijk is dat helemaal niet zo’n goede combinatie, goochelen en keepen. Daarom mag ik van mijn moeder geen wedstrijden spelen (en eigenlijk ook geen trainingen maar dat doe ik toch) keepen. Nadat mijn vader zijn middelvinger akelig brak (hij is ook keeper) vond ik dit eigenlijk ook wel een goed idee.

13332983_300480766961547_5217984489374577110_n

Dit is de eerste in een reeks van meerdere blogs. In deze stukjes wil ik jullie graag vertellen over de problemen, meevallertjes en voorbereidingen die ik bijna dagelijks meemaak in verband met mijn deelname aan het FISM in februari. Ik zou jullie graag een “kijkje in de keuken” geven van wat er speelt tijdens de weken voor de Europese Kampioenschappen.
Allereerst wil ik natuurlijk alle andere deelnemers heel veel succes en vooral plezier wensen voor hun optreden. Met name natuurlijk de Nederlandse deelnemers: Niek Takens, Manro en Loïs, en Lodewijk de Widt.
Dan nu: wat is er zoal gebeurd de laatste weken? Ten eerste is er nogal wat gedoe geweest rondom een rookmachine die ik tijdens mijn act gebruik. Die was er namelijk mee opgehouden. Ik ben op zoek gegaan naar een oplossing, want ik had natuurlijk geen zin om een hele nieuwe rookmachine te kopen. Uiteindelijk heb ik een relatief goedkope oplossing gevonden voor het probleem, eentje die ik iedereen met een niet goed werkende “VAPR” kan aanbevelen. Ik heb alle onderdelen van de zogenaamde “VAPR hack” van “Propdog” besteld. Ik kan je vertellen dat mijn VAPR nog nooit zo goed gewerkt heeft. In principe is de hack een e-sigaret met een apart slangetje dat hem verbind aan een deel van de VAPR, de rook komt nu uit de e-sigaret en niet de traditionele VAPR pen, en het werkt fantastisch. Zoals ik eerder al zei, een echte aanrader voor iedereen met een VAPR!
Als je geïnteresseerd bent in de VAPR hack die ik hierboven heb beschreven, kun je deze link checken:
www.propdog.co.uk

Dit alles gebeurde midden in mijn toetsweek! Die nam veel van mijn tijd in beslag. Ik leerde ’s middags toen ik klaar was met mijn lessen en oefende meestal ’s avonds of tussen het leren door als ik even behoefte had aan een pauze.
Na de toetsweek zijn er eigenlijk alleen nog maar leuke weken. Volgende week zaterdag gaan we mijn uitwisselingspartner ophalen van Schiphol. Mijn school organiseert elk jaar een uitwisseling, die bestaat uit een thuis- en een uitweek. Leerlingen kunnen kiezen uit verschillende landen om naar toe te reizen. Een paar van die landen zijn bijvoorbeeld Slovenië, Spanje en Portugal. Ik krijg in de thuisweek een Spaans meisje in huis. Gelukkig houdt ze van goochelen, want ik zal natuurlijk moeten blijven oefenen!

Ik hoop dat ik jullie iets meer “inzicht” in mijn leven in de weken voor FISM heb kunnen geven en jullie horen snel weer van me!

Michael