Gescheurde kaarten en resten touw op de vloer, de geur van verse koffie, heel veel gegoochel aan tafels met jongeren, ruimtes waar les wordt gegeven, veel activiteit in de keuken. En gezelligheid, heel veel gezelligheid. Ziedaar het 20e NMU Goochelkamp in Lunteren, ook wel bekend als het Jeugdkamp. Een jubileumeditie die plaatsvond van 19 tot en met 21 oktober in Lunteren. En opnieuw was accommodatie De Wildwal de plaats van handeling.

jeugdweekend-2018-2

Oude en nieuwe gezichten

Maar liefst 41 jongeren – met een gemiddelde leeftijd van 14 jaar (de jongste was 7) – hadden ook dit jaar weer ingetekend op dit succesnummer van de NMU. En net als 20 jaar geleden is het recept onveranderd: veel goochelen, weinig slapen, veel leren, lekker eten. En om dat allemaal in goede banen te leiden waren er maar liefst 15 docenten aanwezig om de aanwezige junioren de fijne kneepjes van het goochelen bij te brengen. Onder hen vele bekende gezichten – en vaak al vele jaren actief op dit weekend – als Flip, Ger Copper, Leo Smetsers en Henk Arnoldus. En onder hen ook namen die zelf nog als junior op dit kamp geweest zijn zoals Arjan van Vembde.

jeugdweekend-2018-3

Pluimen van de President

Arjan – die zo ongeveer vanaf de start van de Jeugdweekenden betrokken is bij dit evenement – werd samen met Aris Smit – eveneens al heel lang betrokken bij de organisatie van het Jeugdweekend en ook als jeugdtrainer MKCN – zaterdag speciaal in het zonnetje gezet. Zij kregen door de President van de NMU een Pluim opgespeld. Een bijzondere gebeurtenis die door Jan van Straelen is vastgelegd op video:

Na een avondje brainstormen

20 jaar geleden startte het NMU Jeugdweekend als resultaat van een avondje brainstormen door Hilbert Geerling en Hans Rademakers. Er moest een jeudweekend komen voor de junioren van de NMU! En na een rondje bellen wilden Dan Velberg, George Parker en Frank Neeling ook wel meedoen. De partners van de heren waren wel bereid om de catering op zich te nemen en de Wildwal in Lunteren was een ideale plek met veel ruimte. Het NMU Jeugdweekend was geboren. En in het eerste jaar was er ook direct al een topper die een les wilde geven in ‘afleiding’ en ‘het bekerspel’. Menig junior van het eerste uur herinnert zich nog het optreden en de lessen van Tommy Wonder uit dat eerste jaar dat 20 deelnemers kende. Na een aantal jaren komt ook Cees van Noort aan boord evenals en Dennis Renardel De La Valette. Zij dragen jarenlang de organisatie. En op dit moment zijn Dennis en Kees Ros de sturende krachten achter het Jeugdkamp. Overigens had Kees dit jubileumjaar en dankzij zijn goede contacten met Rusland nog een speciale gast weten te strikken. Vadim Savenkov gaf niet alleen een optreden, maar ook een aantal gastlessen. Vladimir is docent aan de Theateracademie van Moskou, regisseur en bekend van zijn optredens op internationale goochelcongressen.

jeugdweekend-2018-4

Groeiend aantal deelnemers

Het deelnemersaantal was na jaren van groei – 20 in 1998, 31 in 2007 en 52 in 2017 – dit jaar iets lager als gevolg van de afwijkende herfstvakantie in België. Want ook daarvandaan weten de jonge goochelaars de weg naar Lunteren te vinden.

jeugdweekend-2018-6

Diploma’s

Naast alle al genoemde activiteiten is er tegenwoordig ook een goochelexamen waar de junioren een goocheldiploma kunnen behalen. Het examen – dat 3 niveaus kent – had dit jaar maar liefst 17 deelnemers, waarvan 5 op het hoogste niveau. En met 1 deelnemer die een herexamen kreeg, wisten alle deelnemers het diploma te bemachtigen.

jeugdweekend-2018-5

Formule

Met deze formule van het NMU Goochelkamp kan de NMU nog jaren vooruit. Zeker ook omdat de deelname financieel laagdrempelig is door de vele vrijwilligers. Overigens is de organisatie wel weer op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor de catering zo liet Kees weten. Want langzamerhand gaat de bestaande crew die bestaat uit Jane en Jan van Straelen en Mathilde van der Voort – ‘de Kampouders’ – denken over afscheid van het Jeugdkamp. Dat wordt nog een hele klus, want de gemiddelde waardering voor de keuken is maar liefst een 9!

jeugdweekend-2018-1

Tenslotte

Afgelopen zondag is er ook een viertal interviews geweest met deelnemers aan het jeugdkamp. Wat willen de junioren van de NMU, wat willen ze graag lezen in de Informagie en wat is een van hun beste trucs? De komende maanden gaan we deze verhalen publiceren. Blijf ons dus volgen!

jeugdweekend-2018-7

Tekst en foto’s Bert Speelman
Groepsfoto: Maaike Hoonhout