Het verlossende geluid, waar iedereen de hele dag al naar uitkijkt, klinkt door de school: de laatste schoolbel, wat betekent; herfstvakantie! Snel ren ik langs mijn kluisje, haal het nodige eruit en stap in de auto die al helemaal is ingeladen. We gaan op weg naar Lunteren waar het goochelkamp voor Nederlandse en Belgische jeugd plaats vindt.

Dit is alweer het derde jaar dat ik aan dit kamp deelneem en ik heb er weer erg van genoten, vandaar dit verslag:

Aangekomen in Lunteren laden we de auto uit en brengen de spullen naar kamer 4, dit is mijn kamer voor de volgende twee nachten. Snel kijk ik op het lijstje bij de deur wie er nog meer op mijn kamer slapen en gelijk verschijnt er een glimlach op mijn gezicht: ik slaap met Michael van Straelen, Jasper Jongejans, Staas Nelis, Xander van Doorn (ook wel bekend als Hans Klik), David van Lee en Milan (van de Magic Brothers). Ik ken ze allemaal en kan met allemaal goed opschieten. Dat worden twee leuke nachten.

Na het eten van de eerste avond gaan we met close-upgroep B (de groep waar ik in zit) naar het kennismakingsspel van Quintus van Amstel, Niek Takens en Woedy Woet. Hier doen we een aantal spelletjes om elkaar beter te leren kennen en dit gaat, zoals vaker op het kamp, gepaard met veel gelach. Deze spelletjes hebben allemaal veel te maken met improvisatie en namen, zodat je zo op een leuke manier namen leert en door de improvisatie durft iedereen meer binnen de groep. Na het kennismakingsspel hebben we een interessante lezing gehad van Flip Hallema over touweffecten en touwroutines. Zo zijn er verschillende manieren behandeld om met één hand een knoop in een stuk touw te krijgen. Na deze lezing was er ruimte om vrij te goochelen met alle groepen bij elkaar en daar werd grif gebruik van gemaakt. Zelf heb ik met een paar goede vrienden gegoocheld en hebben we een paar video’s gemaakt van leuke ideeën; van jongleren op een trap tot het overgooien van kaarten. Om half elf kwam de mededeling dat iedereen onder de 16 naar de kamers moest. Eenmaal op de kamer was het nog ‘even’ (lees: 3 uur) goochelen, praten en lachen voor we dan ook echt in slaap vielen.

Dag 2: Non-stop goochelen

Dag 2 is normaal gesproken de leukste dag, zo ook dit jaar. De reden dat dit de leukste dag was, is dat er ten eerste een bomvol programma was en ten tweede de enige dag is die van begin tot eind in het teken van goochelen staat. Vrijdag begint namelijk altijd om half 5 en zondag is het altijd om half 5 afgelopen. Zaterdag is dus gewoon heel de dag non-stop goochelen.
We beginnen deze dag met een heerlijk gezamenlijk ontbijtje, om daarna gelijk door te gaan naar de eerste workshop van de dag: ‘Munten eng? Nee!’ door Michael Devano. Een workshop over het gebruik van munten waarin onder andere dieper wordt ingegaan op de basis van het munt-goochelen maar ook een stapje extra zoals: welke munten waar geschikt voor zijn. De munt die het best bij jou past is de munt die het beste ligt op je middelvinger en ringvinger. De rest van de zaterdag kwamen we door met een lezing van Think die zeer verbluffende effecten vertoonde (zoals we van Think gewend zijn). Think is een zeer innovatieve goochelaar uit Brussel, zijn ideeën zijn heel vernieuwend en hij heeft met Alakazam magic al een DVD-set gemaakt. Als tweede activiteit was er een lezing van Danny Luyten uit België over mentalisme en kaartgoochelen die ik zelf helaas heb moeten missen omdat ikzelf een goochelexamen heb gedaan. Dit is ook een optie op het kamp; je kunt laten zien wat je kan op goochelgebied en hiermee een diploma behalen. Er zijn in totaal drie diploma’s te behalen.

Uitgeput naar bed

Een lezing van Sylvia Schuyer over vrouwen-in-de-goochelwereld vormde het middagprogramma op zaterdag. Deze lezing ging over het verschil tussen mannelijke goochelaars en vrouwelijke; over het vrouwelijke perspectief gaf zij verschillende voorbeelden. Heel leerzaam om eens een andere visie dan de gebruikelijke (mannelijke) visie te horen.
Een workshop van Tony van Rhee met klassieke effecten en een lezing over parlour magic van Janse Hein vormden het programma van de zaterdagavond . Als afsluiting van de dag was het weer vrij goochelen en dat was weer erg leuk: er werd gegoocheld, er werd wie ben ik gespeeld, er werden technieken uitgewisseld en er werd gefilosofeerd over methodes, technieken en presentaties. Toen we om 23:00 weer naar bed gingen was iedereen op de kamer uitgeput van de korte slaaprust van de afgelopen nacht, dus werd het één uur voor iedereen lag te slapen.

Doedelzak

We sliepen allemaal nog heerlijk toen we om acht uur in de morgen werden gewekt door doedelzak muziek die uit een box knalde en geloof me, harde doedelzak muziek is het laatste wat je wilt horen als je heerlijk ligt te slapen. Na het ontbijt gingen we met onze slaperige koppies naar de workshop over munten van Dan LeFay, waar we meteen wakker werden geschud door allerlei mooie effecten met munten. Vervolgens kwam de laatste lezing, die van Timon Krause. Deze lezing ging over inzicht in het personage van de trickster, vervolgens kregen we hele gave effecten te zien die ook werden uitgelegd en de gestelde vragen werden erg uitgebreid beantwoord. Kortom: een zeer goede lezing en zoals kamergenoot Michael zei “Een fantastische lezing”. Na deze lezing begon de traditionele show van de zondagmiddag voor de ouders. Deze werd goed ontvangen. Toen alle kamers waren opgeruimd, auto’s waren ingeladen en iedereen afscheid had genomen, konden we weer op weg naar huis.
Onderweg naar huis besef ik me dat het jeugdweekend de perfecte plek is om in contact te komen met andere goochelaars van mijn leeftijd, nieuwe technieken te leren en anders te (leren) kijken naar trucs.
Tijdens het schrijven van dit verslag krijg ik alweer zin in volgend jaar. Alle aanwezigen bedankt voor het te gekke weekend en hopelijk tot volgend jaar!

Wessel Kort