18e NMU Jeugdweekend – een persoonlijk verslag

Het is vrijdagmiddag 21 oktober en op deze herfstachtige dag begint het meest magische weekend voor de jeugd in Lunteren. Voor mij zou het inmiddels de 8e of 9e keer worden (we zijn allemaal de tel kwijt..). Na een reis van ongeveer twee uur bereikte ik de Wildwal in Lunteren waar van alles ging gebeuren. Ik werd opgevangen door het geweldige team en werd naar de slaapkamer gebracht. Hier snel één van de bedden gekozen die het minst dichtbij de deur lag, want iedere ochtend komt Dennis Renardel de Lavalette langs met een trompet, doedelzak, fluitje of iets anders wat je ‘heerlijk’ wakker maakt. Niet veel later kwamen er steeds meer mensen binnendruppelen en het gegoochel begon direct al.

nmu-1

Zodra iedereen aangekomen was gingen Kees Ros en Dennis Renardel de Lavalette (hierna Dennis R) het gebruikelijke woordje houden. Nadat Kees had gevraagd wat het belangrijkste was (RESPECT!), begon het hele avontuur. Na een kennismakingsspel geleid door Niek Takens, Woedy Woet en Quintus werd het weekend echt afgetrapt met Flip die een touwenworkshop gaf. Met zijn prachtige verhalen en interessante technieken met knopen was het een goed begin van het weekend dat alleen nog maar beter zou worden.

Nachtwerk

Na de workshop van Flip was je vrij om te doen wat je wilde. Samen met Jasper Jongejans ben ik bezig gegaan met een Chop Cup Routine en wat voor gave ideeën ontstaan er als je samen gaat brainstormen in een omgeving met alleen maar goochelaars! Al snel was het 02:00 en werd het voor mij bedtijd terwijl anderen doorgingen tot 05:00!

Rond 08:00 kwam Dennis R. weer binnenstormen in onze slaapkamer om mede te delen dat we moesten opstaan. Het ontbijt was – net zoals al het andere eten en drinken -ontzettend goed geregeld, complimenten! Direct na het ontbijt begon de eerste workshop van zaterdag, ditmaal van Michael Divano met “Munten eng? NEE!”. Hierin werd besproken hoe je kon palmeren en dat je daar geen ‘Tarantula-handen’ hoefde te hebben: ontzettend knappe technieken met de munten en een aanrader, net zoals de rest van het weekend!

Hierna volgde de lezing van Think. Een nog redelijk onbekende goochelaar die langzaam Nederland aan het veroveren is met zijn cartomagie. Helaas zat er voor mij niet veel nieuws bij want ik heb eerder al een intensieve workshop van zo’n 4 uur van hem mogen volgen. Het was interessant om te zien hoe hij vanuit de slechts mogelijke situatie een ‘way-out’ kan creeëren. Ook is zijn presentatie heerlijk om naar te kijken. Ontzettend rustgevend, wat een positief effect heeft op het publiek.

nmu-2

Vakvrouw

Na de lunch was het tijd voor de vakvrouw Sylvia Schuyer die alle jongeren van het jeugdweekend een lezing ging geven. Ze was heel erg open en de mensen die voor trucjes naar het jeugdweekend gingen, kwamen bij haar bedrogen uit. Ze legde geen enkele truc uit, maar gaf informatie die waardevoller is dan welk techniekje dan ook. De eerste 20 seconden zijn ontzettend belangrijk als je opkomt en daarom moet je in die 20 seconden al laten zien wie je bent. Tevens is het ontzettend belangrijk om te onthouden dat als je een vrijwilliger naar voren haalt, deze persoon JOUW act beter maakt; behandel deze dan ook met veel respect. Persoonlijk was dit voor mij een van de interessantste lezingen dit hele weekend en ik had zo nog een uur kunnen luisteren naar Sylvia!

nmu-3

Hierna volgde de lezing van Danny Luyten. Deze meneer vertelde van alles over duiven, kaarten en mentalisme. Hij vertelde dat hij de duiven traint met voedsel in de hand en als je ze moet kortwieken i.v.m. een optreden, je dit maar bij 1 vleugel moet doen zodat de duif uit balans is. Liever doet hij het niet want hij vindt het zielig, net zoals het kleuren van je duiven. Hier kan ik alleen maar zeggen: chapeau! Fijn om te zien dat iemand eerst denkt aan de duiven zelf en dan pas aan de act.

De op één na laatste workshop van de dag die ik heb gevolgd was bij Woedy Woet. Hij zou het gaan hebben over theater en magie. Hij had het over de types die er zijn als performer en welke status daarbij hoort. Over het algemeen hoort er één status per persoon maar het kan zijn dat er iets gebeurt in de act wat de status omhoog of omlaag haalt. Verschillende mensen moesten een truc laten zien en deze werd dan ontleed met wat voor karakter de persoon had en welke status. Hierbij werd duidelijk dat sommigen continu switchen van een hoge status naar een lage status en andersom. Dit creëert een rommelige sfeer. Probeer daarom dan ook zoveel mogelijk aan één status vast te houden.

nmu-4

Om de zaterdag af te sluiten vertrokken we naar de ‘Disco’-ruimte waar we een lezing van Janse Heijn gingen volgen. Hier kregen we de vraag voorgeschoteld: “Wat is Parlour Magic eigenlijk?” Het kwam er op neer dat het te groot is voor Close-Up en te klein voor Toneel. Een tussencategorie dus. Hij had een aantal interessante dingen met een prachtig gedicht op de Linking Rings, dat ik hier helaas niet kan delen. De aanwezigen zullen snappen waarom…

Wie ben ik

De laatste lezing zat er op dus iedereen ging weer vrij goochelen en jammen. Wat werden er prachtige dingen getoond door verschillende jongeren. De wat oudere jeugd (waaronder ik) had op een gegeven moment eventjes genoeg gegoocheld en zijn toen het spelletje ‘Wie ben ik’ gaan spelen. Van Hans Zimmer tot Flip en van Flip tot Donald Trump, iedereen kwam voorbij. Heerlijk gelachen en de tijd ging zo snel voorbij dat we om 05:00 maar besloten om te stoppen en naar bed te gaan want we hadden immers nog een lange dag voor de boeg.

nmu-5

Na een veel te kort nachtje (2,5 uur…) begonnen we met een lezing van Dan Lefay die allemaal munttechnieken uitlegde. Hij liet een paar prachtige varianten van de Matrix zien en een ontzettend mooie korte en snelle routine waarbij munten continu overvliegen van de ene hand naar de andere hand.

Het weekend werd afgesloten met de meest interessante lezing: “Way of the Trickster – Of Real Magic & Other Absurdities” van Timon Krause. Na zijn succes bij Penn & Teller vertelde hij alles wat wij wilden weten. Hij heeft een hele interessante kijk gegeven op zijn manier van denken en een paar ins en outs gegeven over het mentalisme. Timon vertelde dat hij niet bewijst dat iets normaal is of dat er niets mis mee is, want alles is per definitie al normaal. Interessant om te merken dat we te snel als goochelaar denken en vergeten hoe de echte leek denkt over de spullen die wij gebruiken tijdens onze optredens.

Slotshow

Inmiddels was het al tijd om alles klaar te gaan zetten voor de slotshow want het is gebruikelijk dat bij het weekend in Lunteren, de ouders getrakteerd worden op een show met hun kinderen op het toneel. Voorafgaand kunnen de ouders in een andere ruimte wat drinken en worden ze daar vermaakt door de close-up goochelaars en vervolgens door de toneelgoochelaars. Ditmaal mocht ik meehelpen vanuit de techniek en hoe tof is het zo’n show neer te zetten. Van een parodie op Christian Farla & Hans Klok tot een waanzinnige manipulatie tot kids die voor de eerste keer het toneel betreden. Het blijft altijd prachtig om te zien. Na afloop klonk er dan ook een oorverdovend applaus voor alle deelnemers die iets hebben laten zien!

nmu-6

Al met al was het weer een magisch en gezellig weekend. Ik hoorde van Dennis R dat ze al bijna aan het maximaal aantal leerlingen zitten dus als je volgend jaar ook heen wilt gaan, boek dan snel. Het is zeker een aanrader!

Dennis Oosterwold
www.dennisoosterwold.nl