It’s the most wonderfull time of the year

Het is weer december, Sinterklaas zit inmiddels weer lekker in Spanje en daar komt zijn goedlachse collega alweer aan in zijn arrenslee, al dan niet gevuld met cadeautjes voor hen die kerst gebruiken om hun naaste te verrassen.

Verrassen is iets waar goochelaars goed in zijn, althans als een truc maar goed ingestudeerd is.
Want hoe vaak zie je niet op Youtube of social media een filmpje voorbij komen van iemand die net een truc heeft gekocht bij zijn of haar favoriete goochelwinkel en na 5 minuten al denkt te kunnen goochelen met die nieuwe truc. Hoe vaak ik al doekjes door een mobiele telefoon voorbij heb zien komen waarbij je overduidelijk ziet ‘hoe of wat’ is niet meer te tellen op de vingers van één hand.

Tot je er zelf gek van wordt

Een truc goed uitvoeren doe je pas na veelvuldig oefenen en tot dat je er zelf gek van wordt, en: goede trucs komen in deze periode bijna altijd wel uit. Ook de bedenkers van nieuwe effecten hebben de weg naar de kerstboom gevonden of in de schoen, als je het sinterklaasfeest ook viert.
Zo ook ondergetekende. Er staat genoeg op mijn magische verlanglijstje, maar met stip op één staat bij mij het boek van Victor Mids. Wat Victor in korte tijd heeft klaargespeeld om de magie onder de aandacht te krijgen en te houden is gewoon de grote verassing van dit jaar. Zijn programma is goed bekeken en het boek dat hij geschreven heeft samen met Oscar Verpoort vliegt de winkels uit.

Pluimen

2016 zat eigenlijk boordevol magische verassingen als je erover nadenkt. Om er een paar te noemen: Marcel Verbakel die op fenomenale wijze interviews doet voor Informagie.nl. Nu weten we wel dat hij goed kan schrijven, maar dat deze creatieve duizendpoot zo zijn ziel en zaligheid in de interviews gooit is alleen maar een compliment waard. Frans de Groot die de zware taak als truc-redacteur op zich genomen heeft en zo het ene juweeltje na het andere weet los te peuteren voor de NMU leden. Mitch Durbank die heerlijke columns schrijft. Het redactieteam achter de schermen: Douwe, Bert, Hilbert, die met leuke frisse ideeën komen. Iedereen die zich op welke manier dan ook heeft ingezet voor Informagie.nl verdient een pluim. Maar een pluim is iets wat ik niet uitdeel, dat is een taak van de President van de Nederlandse Magische Unie. Die heeft de gouden pluim dit jaar voor het eerst uitgereikt aan het NMU-techteam tijdens de GiGaGoocheldag in Ede: Max, Fred-Ric en Gerhard hebben deze pluim dik verdiend voor hun tomeloze inzet de afgelopen jaren.

Festivals

Ook hadden we dit jaar een officieel straatgoochelkampioenschap. Helaas moest door de weersomstandigheden bijna het hele programma dit jaar naar binnen verplaatst worden, maar volgens mij was de sfeer er niet minder om. Ik kijk nu al uit naar eerste Pinksterdag 2017 als er weer een nieuwe editie is van de Boulevard of Magic, een leuk gratis evenement dat je niet mag missen. Maar met Herman Koster en Gerhard Hessling (jawel diezelfde van het NMU-techteam) aan het magische roer, verwacht ik niets anders dan een heerlijke magische dag.
Gerhard is ook lid van het team van het Dutch Festival of Magic (snap je nu dat hij die pluim verdiend heeft?) dat ook hoog op de magische agenda staat en dit gaat zeker een festival worden waar nog lang over nagepraat zal gaan worden. De line-up van artiesten is om door een ringetje te halen en dit is – naar ik begreep uit betrouwbare bron – nog maar het topje van de ijsberg. Ik kan iedereen langs deze weg alleen maar adviseren om de social media in de gaten te houden voor nieuwe aankondigingen rondom dit festival. Maar nog beter is natuurlijk om gewoon een kaartje te kopen voor dit 3-daagse evenement.
Via www.dutchfestivalofmagic2017.nl kunt u uw kaarten nu al bestellen en vergeet niet nu alvast een eventuele hotelovernachting erbij te boeken. Want uit eigen ervaring weet ik dat als het officiële dagprogramma is afgelopen, dat het altijd wel nog even gezellig nazitten is tot in de late uurtjes en dan gebeuren de meest magische en onverwachte dingen. Maar voor het zover is hebben we eerst nog het Europese FISM congres in Blackpool waar we als Nederland goed vertegenwoordigd zijn op dit Europese kampioenschap. Ik heb er onwijs veel zin in en ik zal duimen voor alle deelnemers zodat ze naar huis komen met prijzen!

Een andere verrassing van 2016 zijn de mooie portretten die Ben Kleyn maakt van goochelaars en illusionisten. Zijn werk zal ook geëxposeerd worden op het Dutch Festival of Magic en ik heb zo’n voorgevoel dat er nog vele mooie foto’s van zijn hand zullen volgen voordat het Festival gaat losbarsten.

Teveel om op te noemen

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Er is teveel om op te noemen op magisch gebied in 2017.
Wist je dat Rob & Emiel volgend jaar ook weer met een nieuw programma komen genaamd Schoolmagic? Ik kan nu al verklappen dat Informagie.nl daar weer bij zal zijn. Maar wist je…
Dat er maandelijks een leuke magische show is in Amsterdam genaamd Amsterdam Magic Show.
Dat het op het moment van dit schrijven onbekend is hoe het met de maandelijkse shows geregeld gaat worden in het Magic Art Center? Jazeker u leest het goed: de huidige organisatoren stoppen ermee. Ik hoop vurig dat er in Nederland een paar mensen zijn die dit stokje over willen nemen zodat we een stukje unieke magische historie niet hoeven te missen.

Wat er ook mag gaan gebeuren in 2017, ik wens langs deze weg iedereen hele fijne kerstdagen toe en een voorspoedig 2017.

Jean-Paul