Geen Smartphone en NIET bereikbaar

Tot verbazing van velen heb ik geen smartphone. Ik kan niet ‘appen’, mijn mail alleen thuis beantwoorden en ben niet bereikbaar onderweg naar een optreden. Ben ik dan tegen een smartphone? Helemaal niet! Maar ik heb er geen behoefte aan én niet de noodzaak om er een te gebruiken.

bereikbaar?


Ik wil niet het risico lopen dat een potentiële klant mij belt als ik in de auto zit óf net voor een optreden sta. Dan ben ik namelijk met maar 1 ding bezig dat is niet het moment waarop ik mensen te woord moet staan.

Mijn mobiele telefoon blijft dan thuis. Dit nummer is alleen in gebruik voor zakelijke doeleinden, dus als de telefoon gaat weet mijn vrouw hoe ze moet opnemen. Is ze niet in de gelegenheid om professioneel over te komen, bijvoorbeeld omdat mijn dochtertje huilt, dan neemt ze niet op. Pas als het kan, belt ze het gemiste nummer terug.

Op die manier kom je altijd professioneel over en wordt je nooit overvallen. Mijn vrouw antwoord ‘namens Goochelaar Jan’, noteert de eerste gegevens en belooft dat ik z.s.m. terugbel. Normaal gesproken dezelfde dag. Dat is voor veel mensen snel genoeg.

Mijn keus: Ik wil klanten alleen te woord staan als ik er klaar voor ben. En dus ook een pen, papier en agenda bij de hand heb. En de tijd heb om ze rustig verder te helpen, wat soms wel 15 minuten duurt. Hoe langer dat telefoongesprek, hoe groter de kans dat ik een nieuwe klus heb van 300-600 euro.
Dat wil ik niet laten schieten door op te nemen in de auto met veel achtergrondlawaai. Of door het gesprek af te moeten kappen…

e-mail op je telefoon?


Ik krijg vaak berichtjes (nooit uitgebreide offertes) die met een smartphone verzonden zijn. Net zo vaak staan ze vol spelfouten. Beter gezegd: typefouten. Maar mijn potentiële klant ziet niet dat ik een typefout maak in plaats van een spelfout. Een paar van die fouten kunnen er al voor zorgen dat iemand denkt: “Ik benader eerst wel iemand anders.” Soms alleen al op het taalgebruik! Ik ben namelijk zelf ook zo iemand.

Vandaar dat ik mijn mail beantwoord vanaf mijn PC:
– Op het moment dat ik dat wil (ik heb 3-4 momenten per dag dat ik de mail beantwoord)
– Op de manier die ik wil: een uitgebreide offerte met verschillende opties (!) en meestal ook een PDF-brochure die ik meestuur.

Kan ik je Whats-appen?


Ik doe het soms via de smartphone van mijn vrouw. En vind het verschrikkelijk: veel typefouten, langzaam in gebruik. Tenminste, als je echt iets duidelijk wilt maken én netjes wilt schrijven. Daar is Whatsapp volgens mij niet voor bedoeld… Of ik ben niet geschikt voor Whatsapp.
Dus kunnen klanten mij NIET appen. Liefst bellen ze mij, en anders sturen ze eerst een e-mail. Meer opties hebben ze niet. Beide opties controleer ik en daarmee bepaal ik in belangrijke mate of iemand daadwerkelijk klant wordt. Lukt dat niet, is dat voor een groot deel dus ook MIJN fout. Dan kan ik MIJN proces aanpassen, zodat mijn conversie zo hoog mogelijk is.

Jan Kosters

Dit blog is eerder gepubliceerd op slimmemarketing.wordpress.com