Ik krijg de vraag heel vaak: ,,Hoe is dat nou? Werken in een mannenwereld?”
En hoe vaak ik de vraag ondertussen ook beantwoord heb, hij zet me elke keer weer aan het denken.

sabine-model

Laat ik bij het begin beginnen, ja er zijn te weinig vrouwelijke goochelaars en illusionisten als je het mij vraagt! Is dat heel erg? Nee! Zou het leuk zijn als dat zou veranderen? Ja!
Begrijp me niet verkeerd, ik heb niks tegen het stereotype man met de zaag en vrouwelijke assistente in glitter bikini, ik ben wel de laatste die daar iets van kan vinden! Ik heb natuurlijk jarenlang die “spreekwoordelijke” glitterbikini aangehad, en genieten dat het was! Maar is dat hoe het “hoort”? Hoe het per se zou “moeten”? Ik denk van niet…..

sabine-doorzagen

In mijn act in “Impossible” zaag ik een man door, en dat gaat prima kan ik je vertellen! Het is bizar eigenlijk dat het publiek zo een grote reactie geeft op die eeuwenoude doorzaagkist om het zo maar even te noemen! En waarom? Omdat ze het niet verwachten. Het is verwachting + 1 (een term die ik lang geleden van de entertainment directeur van Walibi World heb geleerd) en daar maak ik in mijn geval, als vrouw zijnde dus mooi gebruik van!
En dat is je marketing waarde, je wordt aangekondigd als illusionist, mensen weten dus ongeveer wat ze gaan zien, dat is de verwachting, maar dat er dan een nieuwe twist aan je act zit, wat dat ook is, dat is de +1. Daar haal je je applaus en je respect uit!
Ik hoop dat er meisjes in de zaal zitten tijdens mijn optreden die denken: “Cooollll dat wil ik later ook doen! Ik wil ook illusionist worden” En dat ze dus beseffen dat dat kan!

sabine-impossible

En wat de mannen in de business betreft hebben we denk ik niks te klagen! Jullie zijn stuk voor stuk supportive, aan jullie heeft het niet gelegen! Jullie vinden het wel leuk die vrouwen die jullie voor de gek houden! Conclusie, hoe is het om te werken in een mannenwereld? Niets anders dan werken in welke wereld dan ook!
Het is alleen hoog tijd om het stereotype te doorbreken, en met een sterk groeiend aantal female magicians zijn we lekker op weg!

Ik zeg go get ‘m girls! Girlpower!

Sabine van Diemen