Ger Coppers gezonde passie voor de goochelkunst

Onder deze titel plaatste Michel van Zeist in september 2012 een interview met Ger Copper op zijn website goochelaars-nederland.nl. Het plotselinge overlijden van Ger zet zo’n interview ook weer in een nieuw licht. Met dank aan Michel van Zeist en als eerbetoon aan Ger Copper plaatsen we dit verhaal uit 2012 – dat bijna tijdloos is – op Informagie.

Ger Copper is oud-wereldkampioen goochelen en oprichter van de Dutch School of Magic. Ger begeleidde verschillende goochelaars naar het wereldkampioenschap goochelen, dat afgelopen juli plaatsvond in Blackpool. Waar moet een goede goochelact aan voldoen? En hoe kom je als goochelaar terecht op het wereldkampioenschap?

Elke morgen staat hij om zes uur op voor zang- en goocheloefeningen. Deze goochelaar, wiens typisch Zaanse woning en goochelstudio zijn gevestigd aan de langste straat ter wereld, is de coach van vele bekende en ietwat minder bekende goochelaars en illusionisten. Ook Hans Klok en wereldkampioen illusionisme Marcel Kalisvaart weten de weg naar zijn goochelschool te vinden. Ger Copper: goochelaar, zanger en schilder, maar bovenal inspirator voor de nieuwe generatie binnen de goochelkunst.

WK magic

Deze nieuwe generatie was afgelopen juli samen met hun meester aanwezig tijdens het wereldkampioenschap goochelen in de Engelse plaats Blackpool. Enkele leerlingen van de Dutch School of Magic, zoals het goochelinstituut van Copper heet, deden zelfs mee aan dit kampioenschap. Illusionist Marcel Kalisvaart veroverde de harten van het publiek én de jury, en werd beloond met de eerste prijs in zijn categorie. Zijn trotse coach: “Illusionisten willen graag de held spelen, maar in deze act doet Marcel het tegenovergestelde. Hij speelt de antiheld, een rol die achteraf gezien goed bij hem blijkt te passen.”

Oud-wereldkampioen goochelen

In 1979 werd Ger Copper zelf kampioen tijdens het FISM, zoals het wereldkampioenschap goochelen ook wel wordt genoemd. Hij wist de eerste prijs te behalen met zijn kaarsenact. Zie onderstaand filmpje voor deze vlammende act.


Internet

Filmpjes, zoals die van het FISM in 1979, verspreidt Ger via het internet. “Via Facebook heb ik contact met mijn buurvrouw, maar ook met collega-goochelaars over de hele wereld. Vroeger wist je niet of je aanplakbiljet op de winkelruit van de bakker werd gezien. Tegenwoordig kun je een gigantisch groot publiek bereiken door je foto’s of filmpjes op het internet te plaatsen.”

De gevaren voor de goochelkunst in het digitale tijdperk zijn volgens Ger beperkt: “Goocheltrucs worden uitgelegd op het internet, maar een goede goochelaar heeft daar geen problemen mee. Als professioneel goochelaar moet je daar boven staan. Overigens, die paar mensen die via het web uitzoeken hoe goocheltrucs werken, kunnen geen kwaad.”

Roby Brouwer, tweedeprijswinnaar op het Nederlands jeugdkampioenschap close-up goochelen 2012, liet zich voor zijn act inspireren door de bekerspelroutine van Ger. En inderdaad, die inspiratie haalde hij van YouTube.


Een goede goochelact

Waar Ger Copper is, daar zijn de goochelkampioenen, zou je haast kunnen zeggen. Maar wat is het geheim? Wat maakt een goochelact goed? “Er zijn een aantal elementen die belangrijk zijn bij het creëren van een goochelact. Zo is techniek belangrijk, wat betekent dat je veel moet oefenen, maar ook creativiteit en originaliteit zijn bepalend. Iedereen hangt tegenwoordig de Hans Klok uit, maar dat is niet origineel. Er is namelijk maar één Hans Klok en dat is hij zelf.” Volgens Copper bedenkt een goede goochelaar zijn eigen acts. “Daarbij zijn opbouw, continuering, logica, timing en presentatie belangrijk.”

Pensioen

Stoppen met goochelen? Ger denkt er niet aan. “Ik houd me nog steeds met veel overgave bezig met de goochelkunst. Daarnaast is goochelen enorm gezond. Door je bezig te houden met goochelen stijgt je zelfvertrouwen en welbespraaktheid. De goochelkunst verrijkt je leven. Een Britse hoogleraar heeft zelfs voorgesteld om goochelen – vanwege deze positieve effecten – te verplichten als schoolvak. Moet je nagaan.”

Michel van Zeist, september 2012