Ger Copper! Een grootheid is niet meer…

9 augustus 2020 – Ik weet het nog goed. Als 11- jarig jongetje mocht ik in 1980 met mijn vader mee naar mijn allereerste NMU-congres in theater Odeon in Zwolle. Een congres dat een onuitwisbare indruk heeft gemaakt, te meer omdat ik daar tijdens de gala Ger Copper met zijn net behaalde wereldtitel-act live aan het werk mocht zien. Wat keek ik daar naar uit! Ik zou immers de meermalig Nederlands kampioen ėn Nederlandse wereldkampioen van FISM Brussel 1979 in het echt gaan zien!! Wat was ik trots om hem daar te zien staan met die geweldig mooie manipulatie act met de gouden en rode glitterballen, de brandende kaarsen en de oogverblindende kandelaars. Een geweldige ervaring die ik nooit meer zou vergeten. Ik heb hem tijdens dat congres niet gesproken, want aanspreken durfde ik gewoonweg niet. Hij was immers de wereldkampioen en zo’n grootheid spreek je toch niet zomaar aan… Echter, nadien heb ik nog ontelbare momenten thuis achter de grote logge VHS videorecorder gezeten en zijn act zo vaak afgespeeld om die prachtige act weer terug te kunnen kijken en om alles te bestuderen wat hij daar deed. Zijn stijl, zijn bewegingen, zijn aankleding en zijn manipulaties, daar moest ik meer van leren! Ger Copper was voor mij als kleine beginnend goochelaar een groot voorbeeld. Ik keek naar hem op (en zijn ‘broer’ Richard Ross, want hij leek zo op hem), bewonderde hem en droomde van al die geweldig mooie magische vaardigheden. Dat wilde ik ook..

Niet lang daarna schreef ik met angst en beven als verlegen en bescheiden kereltje een brief naar de heer Ger Copper in Assendelft met het verzoek of ik heel misschien een foto van hem mocht hebben voor mijn verzameling. Een tweetal weken later bracht de postbode een grote witte envelop. Jawel, van Ger Copper met daarin een prachtige foto van hem rook wegblazend uit een cognacglas vergezeld van een heel sympathiek begeleidend schrijven. Wat was ik trots. Ik was nu immers in het bezit van een foto van de meester, van de wereldkampioen en hij had mij nog persoonlijk geschreven ook! De foto en het briefje heb ik uiteraard goed bewaard.

Dat was 1980…..nu is het 2020 en is Ger Copper niet meer bij ons. Niet lang geleden zat ik nog bij Ger thuis om de plannen te bespreken met betrekking tot de vorming van een NMU coachingsteam om potentiële topgoochelaars op te gaan leiden naar FISM niveau. Ger Copper als NMU bondscoach was daarbij uiteraard een voor de hand liggende gedachte en hebben we uitgebreid besproken. Het heeft helaas niet zo mogen zijn. Maar, wat was hij daar graag aan begonnen. Ger zat sowieso nog vol plannen…

Wat heeft Ger veel betekend voor velen onder ons! Ger was niet alleen voor mij een voorbeeld. Met de wk-act heeft hij velen van ons zoveel magisch kijkplezier gegeven en veel jonge goochelaars destijds geïnspireerd, gestimuleerd en gemotiveerd om zelf aan het werk te gaan. Echter ook zijn quickchange act (van zwart witte kleding naar groen zwarte kleding met de vallende gordijnstukken… weet u het nog?) en natuurlijk de black art-acts zijn onlosmakelijk verbonden aan zijn naam. Hij was daarmee vernieuwend en heeft die ontwikkeling naar een absoluut hoger niveau gebracht. Ger was een vakman met een enorme grote bagage aan kennis, vernieuwing, passie en creativiteit. Dat hij dat graag deelde met anderen in ons vakgebied bewijst de huidige generatie talenten en topgoochelaars in Nederland zoals bijvoorbeeld Hans Klok, Niek Takens, Mike Walther, Niels Houtepen, Alfredo Lorenzo en recent Evert van Asselt. Talenten die van zijn expertise gebruik konden maken en daar ook dankbaar gebruik van maakten. Van Ger was immers veel te leren. Allemaal topgoochelaars dus die de professionele kant van het vak op konden gaan mede door de inbreng van Ger en zijn Dutch School of Magic. Dit rijtje namen is echter lang niet volledig als het gaat om goochelaars die door Ger zijn gecoacht of gestimuleerd, want die lijst is vele malen groter. Ook internationaal heeft hij zijn coachingsvaardigheden en gastvrijheid ingezet. Ik denk daarbij aan de Koreaanse afvaardigingen die de dagen bij Ger steeds als geweldig hebben ervaren. De internationale waardering voor Ger Copper wordt ook breed uitgemeten op de social media. Het is duidelijk dat het verlies van Ger ver over onze landsgrenzen heen gaat. Ook daar heerst groot gevoel van ongeloof, verslagenheid en zeer grote waardering voor ‘de master’.

Ook de ontwikkeling van NMU vereniging Dutch Magical Society wil ik niet onbenoemd laten evenals zijn bijdragen aan de vele jeugdweekenden van de NMU. De inbreng van Ger Copper daarbij is ook ongekend groot geweest en bewijst zijn ongekende passie voor het vak. Niet alleen vakmatig was Ger een fantastische coach, ook op het menselijke vlak was hij een lieve en fantastische man die zeer werd gewaardeerd. Sterrengedrag was hem vreemd, altijd behulpzaam, betrokken en bereid klaar te staan voor de ander, maar ook eerlijk als het eerlijk moest. Ger Copper, je was geen gewone coach, maar een mastercoach!

Met het overlijden van Ger hebben we een grootheid verloren met een ongelooflijk mooie staat van dienst. Na Fred Kaps behoort Ger Copper – tezamen met Richard Ross en Tommy Wonder – tot de ‘grote drie’ die ons helaas allen veel te vroeg zijn ontvallen; de buitencategorie in de Nederlandse goochelgeschiedenis. Zeker deze dagen overheerst het gevoel van ongeloof, verdriet en verslagenheid. Het bericht van overlijden is als een mokerslag bij velen van ons in Nederland en in het buitenland aangekomen.

Ger Copper, je bent helaas veel te vroeg uit het leven gestapt, maar in al die 67 jaar dat je hebt geleefd, heeft je leven zin gehad. Jouw ideeën, jouw overtuigingen, jouw passie en jouw werk leeft verder voort via vele anderen onder ons. Wat nu rest zijn de herinneringen. Gelukkig zijn dat er ontzettend veel. Herinneringen die we zeker levend zullen houden.

De herinneringen aan een grootmeester van de buitencategorie: Ger Copper….

Rene Laurant,
President van de Nederlandse Magische Unie