Op 30 maart 2020 is Rinke Kerstma op 89 jarige leeftijd overleden. Hij was lid van de MRF sinds oktober 1979. Rinke was een trouwe bezoeker van onze clubavonden en droeg op verschillende manieren zijn steentje bij.
Uit zijn koker kwam o.a. het onderdeel truc uit de kast. Vele leden doken in hun kast om te zoeken naar een truc, die na het kopen in de kast was beland. Deze truc werd dan op de clubavond weer nieuw leven ingeblazen.
Zelf was hij op de clubavond een actief lid en heeft ons vaak verbaasd en geamuseerd met zijn bijdragen. Ook was hij een hele goede buikspreker en op een van onze clubavonden heeft hij ons de beginselen van het buikspreken geleerd. Hij was een echte gastheer en tijdens onze landelijke magische treffens in ‘t Haske in de Joure verwelkomde hij de bezoekers bij de deur en wenste ze een magische dag.

Het artiestenleven had op Rinke al heel vroeg een grote aantrekkingskracht. En op jonge leeftijd trok hij al Friesland door als muzikale clown, buikspreker, humorist en goochelaar om de leden tijdens verenigingsavonden te vermaken met een heel afwisselend programma.
Hij werd inkoper bij Batavus, maar in zijn vrije tijd leefde hij zich naar hartelust uit als artiest en speelde hij als drummer in het huisorkest van Batavus.
Dat veranderde toen Batavus inkromp en er veel ontslagen vielen en hij na vele jaren van trouwe dienst ontslagen werd. Maar hij was en bleef optimist en ging niet bij de pakken neerzitten en begon samen met zijn vrouw een veelgevraagd kinderprogramma. Hij als clown en zijn vrouw als aangeefster.
Zijn droom werd werkelijkheid. Ze waren beroepsartiesten.

Al van jongsafaan was hij een circusliefhebber. Vele circussen heeft hij bezocht en wanneer er een circus neerstreek in Heerenveen was hij niet weg te slaan bij de opbouw en de voorstellingen. Hij werd lid van de club van circusvrienden en was een trouwe bezoeker van de bijeenkomsten van de club van circusvrienden.

Ik heb Rinke aan het eind van de jaren 70 ontmoet. Het klikte en we zijn echte vrienden geworden. Samen hebben we vele congressen en goocheldagen bezocht. In 1996 hebben we samen met een goochelnummer meegedaan aan het concours goochelen voor kinderen en wonnen de tweede prijs. Ik heb aan Rinke een hele steun gehad aan het maken van nieuwe nummers. Hij was een echt klankbord.


Zijn garage had hij omgebouwd als Variété Café. Mooi ingericht met circusattributen, foto’s, posters en beeldjes. Daar kon je mooi samen zitten en praten over onze hobby het goochelen.
Rinke je was een unieke man en artiest. Bedankt voor alles.

Minze Dijksma