Zaterdag 24 november 2018 overleed Ricky Jay. Hij werd op 26 juni 1946 geboren in Brooklyn, New York als Richard Jay Potash. Op zevenjarige leeftijd had hij al zijn eerste televisie optreden met een goochel-act. Goochelen nam sindsdien een belangrijke plaats in zijn leven in. Hij was met name een meester in cartomagie en werd door andere wereldberoemde cardicians in hoge mate gerespecteerd en bewonderd.

Ricky Jay was echter een zeer veelzijdig man, want behalve kaartgoochelaar was hij tevens:

  • Goochelaar in Comedy Clubs; ook goochelde hij in het voorprogramma van Ike & Tina Turner
  • Acteur in meer dan 20 films waaronder Tomorrow Never Dies, een James Bond film
  • Magic Consultant o.a. voor films met en over goochelaars: The Prestige en The Illusionist
  • Magic Historian, maar hij schreef ook over Veaudeville, Sideshows, Carnivals, Country Fairs e.d.
  • Schrijver van 11 boeken over zeer diverse onderwerpen.

Enkele van zijn bekendste boeken zijn bijvoorbeeld:

  • Cards as Weapons. Image Graphiques (1977). ISBN0882010174
  • Learned Pigs & Fireproof Women. Villard (1986). ISBN<0394537505.
  • Many Mysteries Unraveled: Conjuring Literature in America 1786–1874. Antiquarian Society (1990). ASIN B00FFJ0402.

Zelf heb ik Ricky Jay voor het eerst ontmoet, in de zin van hem zien goochelen, tijdens het FISM in Parijs in 1973, alwaar hij deelnam in de categorie Cartomagie. Zijn roem was hem al vooruitgesneld en het publiek zat met hoge verwachtingen te wachten. Deze wist hij toch nog te overtreffen en hij viel dan ook terecht in de prijzen.

Ricky Jay is “maar” 72 jaar geworden, maar heeft zich daarvan ca. 67 jaar aan de goochelkunst gewijd. Zijn grootvader Max Katz was degene die hem de liefde voor onze kunst bijbracht.

Vanwege zijn passie en niet aflatende werklust laat hij een zeer grote, rijke en diverse nalatenschap na, maar daardoor had hij minder tijd en aandacht voor zijn gezondheid. Ricky Jay stierf op 24 november jl. aan een hartaanval.

ricky-jay-in-james-bond
Ricky Jay in ‘Tomorrow never dies’

Ricky Jay leeft echter voort in zijn werk, waarvoor we hem zeer dankbaar zijn en we zullen hem ons met veel respect herinneren. Hopelijk is er in de hemel een Prentenboek van de Duivel. Voor de bewoners aldaar alvast iets om naar uit te kijken!

Gandalf